СПЕЦІАЛЬНИЙ РЕПОРТАЖ

Чотирилапі вихованці єдиного в системі МНС України кінологічного
центру в Ромнах Сумської області стали кращими в світі
і вибороли країні право на проведення наступного чемпіонату

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»,

Володимир КОВАЛЕНКО (фото)

Коли разом з помічником начальника центру Валерієм Шокутьком приїхали до приміського села Гаї, що під Ромнами, і зайшли на територію кінологічного центру, ніщо не свідчило про присутність чотирилапих помічників. Чи то давалася взнаки спека,  чи то відсутність термінових викликів, але два ряди вольєрів уздовж политої водою асфальтованої доріжки дихали спокоєм і затишком.

 Утім, варто було одному з інструкторів відчинити дверцята і випустити на доріжку cобаку, як той одразу ж озвався рішучим гавкотом. За секунду-другу на цей сигнал дружно відгукнулися всі  мешканці вольєрів (а їх тут аж 43!). Доки всі натішилися перекличкою, пройшло не менше 5 — 7 хвилин.  Несподівано впіймав себе на думці: собачий гавкіт якийсь особливий — не безладний та бездумний. Голоси вирізнялися чітко «поставленим» звучанням, специфічними відтінками, що аж ніяк не характерно для їхніх родичів з підворіть.

Коли цим поділився із заступником начальника центру, полковником служби цивільного захисту Михайлом Бондаренком, той підтвердив: собака-рятувальник просто зобов’язаний мати правильно «поставлений» голос. Адже разом з нюхом і лапами він є основою успішної роботи: рятувальних собак справедливо вважають першими помічниками у будь-яких екстремальних ситуаціях.

Завдяки роменським фахівцям вітчизняна кінологічна  школа здобула міжнародне визнання. Недавня участь у 17-му світовому чемпіонаті IRO (Міжнародна організація рятувальних собак) в Бельгії шести кінологічних розрахунків від МНС України та двох від Кінологічної спілки була настільки вдалою, що було прийняте рішення провести наступний чемпіонат  у Ромнах. Це надзвичайно цікаве і колоритне змагання триватиме протягом 26 — 30 вересня наступного року.

Все почалося з двох лабрадорів

 Історія кінологічного центру нагадує звивисту гірську стежку, хода якою  вимагає особливої зібраності та організованості. Саме такими якостями володіє керівний склад Роменського центру і в першу чергу його начальник, полковник служби цивільного захисту Сергій Бєляєв. Літери НС для нього не абстрактна абревіатура, а суть життя. Якщо в інших українських містах подібні структури цивільного захисту населення або повністю занепали, або ж ледь-ледь виживають, то в Ромнах — навпаки. Протягом останніх років тут неухильно міцніє матеріально-технічна база, на службу приходять молоді енергійні фахівці, з’являються нові структурні підрозділи.

Один з них — кінологічний. Легко сказати — створити школу рятувальних собак. А Сергій Васильович з підлеглими добився цього. На всіх рівнях переконували, що такий центр украй потрібен країні. І зрештою досягли мети. Сьогодні вагому підтримку надає особисто Віктор Балога — міністр з надзвичайних ситуацій України. Він швидко реагує на питання, що виникають, надає допомогу у їх розв’язанні.  Як пригадує начальник кінологічного центру, підполковник служби цивільного захисту Ігор Заповітряний,  починали з двох лабрадорів, закуплених за чималі на той час гроші. Згодом до них додалися ще кілька вихованців, і вже в 2006-му кінологічний центр розпочав свою офіційну історію.

 Професіоналам — належну підготовку

 Сьогодні кінологічний центр відповідає всім потребам і вимогам, що передбачені міжнародними правилами і стандартами. Насамперед, удалося сформувати фаховий колектив. Зараз у його складі 17 спеціалістів, які працюють у трьох відділеннях: спеціального призначення, навчальному та племінної роботи. Всі вони мають досвід строкової військової служби, переважно вищу освіту, а дехто володіє однією чи кількома іноземними  мовами.  Працюючи на контрактних засадах, приїхали до Ромен з різних міст України. Уже згадуваний Ігор Заповітряний і начальник навчального відділення старший лейтенант служби цивільного захисту Анна Кунічик — з Києва, інструктор-методист Вікторія Пачковська — з Кам’янця-Подільського, начальник відділення племінної роботи Валентина Романова з Херсона… Є також представники Луганської, Київської, Запорізької і, звісно, Сумської областей.

Поголів’я чотирилапих рятувальників  неухильно зростає. Нині їх понад 40, але лише чотирьох порід — німецька і бельгійська вівчарки,  лабрадор і  бордер колі. Саме ці породи найбільше схильні до рятування людей. Як розповіли кінологи, процес підготовки собак до професійної роботи триває протягом двох років. Інструктори цією наукою володіють досконало, а їхні підлеглі демонструють справжні дива.

   Працювати доводиться скрізь: у лісі і на полях, під завалами зруйнованих будинків і в горах, у селевих обвалах і каналізаційних системах… А ще — шукати вибухівку та інші небезпечні речовини. Тобто, служба не тільки важка і складна, а й небезпечна.

Знайомство з Єфимом та Гіалою

Коли інструктори забрали своїх помічників із вольєрів, першим звернув увагу на присутніх журналістів 40-кілограмовий Єфим. Він підбіг, а потім спробував лизнути сумку фотокореспондента (можливо, перевіряв, що в ній). За якусь секунду на знак приязні шмагонув мене по нозі тугим хвостом.  Старший інструктор Олег Божко усміхнувся: ми не кусаємося,  можете навіть погладити. І подав кілька уривчастих команд. Єфим слухняно ліг, згодом підвівся і, повернувши голову до інструктора, слухняно, не відстаючи на жоден сантиметр, потупцював за ним.

За Єфимом надійшла черга познайомитися з  Гіалою. Теж німецька вівчарка. Її спеціалізація —  виявлення вибухових предметів та речовин. Як розповів Юрій Панасенко, вона має на рятувальному рахунку десятки робочих епізодів, які здебільшого стосуються боєприпасів часів війни. Якщо під час пошуку людей собаки неодмінно подають сигнали сильним гавкотом, то в цих випадках навпаки. Відчувши вибухівку чи небезпечний предмет, він тихенько підповзає до місця знахідки, опускає голову і — завмирає.

Інструктор Максим Патьоха пригадав, як разом зі ще одною чотирилапою помічницею Барою серед зими, в 30-градусний мороз, шукали у відкритому полі 73-річного дідуся з Ромен. Той, страждаючи на важку хворобу,  в самісіньких капцях пішов на вулицю, а потім за місто… Кілька годин блукали полем, аж доки пес у скирті соломи знайшов старенького. Слава Богу, живого…

Коли б подібні історії видати окремою книгою, вийшло б кілька фоліантів. Адже роменські кінологи брали участь у пошуково-рятувальних роботах у Карпатах,  Кримських горах, супроводжували туристів у гірських районах Івано-Франківщини, рятували постраждалих на Закарпатті, розміновували склади з боєприпасами в Новобогданівці,  допомагали спелеологам на Тернопільщині. Тисячі епізодів, більшість з яких, на щастя, мали оптимістичний фінал.

У Ромнах готуються до чемпіонату світу

Біля адмінкорпусу центру кілька днів тому з’явилися три новенькі щогли. На них уже майорять прапори України, МНС та Міжнародної організації рятувальних собак IRO. Таким чином покладено початок підготовці до змагань, що вперше проходитимуть в Україні. Наші рятувальники приємно здивували президента IRO Вольфганга Зьорнера. Команді вручили прапор цієї організації, що означає проведення наступних змагань саме в Україні. Віце-президент Міжнародної організації Детлеф Кюн особисто запросив українців на тижневе стажування до Берліна. І що ж? На його особисте переконання, команда України стрімко ввійшла до числа країн, де успішно розвивається підготовка рятувальних собак. Україна заслужено стала 37-им членом IRO. На ім’я міністра з надзвичайних ситуацій України Віктора Балоги надійшов лист від доктора В.Зьорнера, в якому він не тільки високо оцінив потенціал нашої команди, а й підтвердив проведення наступного чемпіонату світу саме в Ромнах.

До вересня 2012-го не так уже й багато часу, але господарі змагань переконані — цілком достатньо, аби і надійно підготуватися, й успішно поборотися за найвищий світовий титул.