Шанси команди Михайла Фоменка на успіх у відборі до чемпіонату Європи залежать від неї самої. У вівторок у Жиліні українцям належить сповна скористатися цією можливістю. Звісно, словаки дещо пригнічені поразкою від іспанців, а наші, навпаки, смакують перемогу над білорусами. Та сподіватися на перемогу (а  збірну України влаштує лише перемога!)  можна, тільки  якщо обидва тайми сьогоднішньої зустрічі Коноплянка і партнери проведуть так, як перший тайм на «Арені Львів».

Минулої суботи українці з перших хвилин продемонстрували білорусам, хто в домі господар. І вже перша атака на другій хвилині ледь не завершилася взяттям воріт Горбунова. Команда Михайла Фоменка була сильнішою за дружину Олександра Хацкевича в усіх гральних компонентах. Степаненко і Ротань повністю захопили ініціативу у центрі поля, Ярмоленко і Коноплянка постійно «возили» суперників на своїх флангах, а П’ятов навіть став автором гольової передачі. На сьомій хвилині голкіпер вибив м’яч з рук далеко в поле, Володько помилився, чим на сто відсотків скористався Кравець. Артем на швидкості вийшов на ударну позицію і вразив дальній кут воріт збірної Білорусі.

На 14-й хвилині форвард київського «Динамо» був близьким до того, аби оформити дубль у зустрічі. Усе розпочалося з того, що «постріл» Гармаша влучив у руку захисникові білоруської команди, а Кравець на техніку адресував «шкіряного» у дальній кут — Горбунов витягнув «мертвий» м’яч.

На 26-й хвилині воротар збірної Білорусі вкотре відпрацював за своїх парт нерів по захисту. Коноплянка міг переправляти м’яч у ворота «сябрів» після передачі Кравця, але Горбунов вчасно залишив свої ворота і не дозволив відзначитися півзахисникові іспанської «Севільї». 

Євген Коноплянка хоче, щоб команда здобула ще не одну перемогу. Фото УНIAН

За кілька хвилин Коноплянка підключив до атаки Шевчука, простріл нашого захисника перервав голкіпер, але першим на м’ячі опинився Ярмоленко, який, проводячи свій 50-й матч у синьо-жовтій футболці, забив 20-й гол за національну команду.

Незадовго до перерви синьо-жовті заробили право на одинадцятиметровий. Це Сіваков притримав за футболку Кравця у власному штрафному майданчику. Пенальті реалізував Коноплянка, відсвяткувавши неабияку  подію в особистому житті — народження доньки Злати.

У другому таймі на полі «Арена Львів» був абсолютно інший футбол. Українці збавили оберти і грали вже за результатом. Після цього моменти почали виникати біля воріт П’ятова. Приміром, змарнував шанс забити з гри Корніленко. Та потім таки забив, реалізувавши пенальті, призначений за фол Хачеріді.

Аби пожвавити гру й унеможливити подальше вирівнювання рахунку, Михайло Фоменко змушений був робити заміни. Вкрай незадоволений своєю виявився Андрій Ярмоленко, за грою якого в кожному матчі сьогодні прискіпливо спостерігають агенти різних клубів.

На післяматчевій прес-конференції головний тренер національної збірної команди зауважив, що емоціями треба вміти керувати. «Звісно, якщо Ярмоленко відмахнувся, значить був обурений заміною. Але потрібно думати не тільки про сьогоднішній день. Він у деяких епізодах не встигав, тому вирішили замінити його. Щоб не здавався виснаженим у матчі проти Словаччини», — поділився таємницями тренерської кухні Михайло Фоменко.

— Коли закінчився перший тайм, у роздягальні ми проаналізували наші помилки і внесли деякі корективи. Я сказав хлопцям, що друга половина буде складною, адже суперники поспілкуються один з одним і вийдуть на другі 45 хвилин з іншими емоціями. Я говорив, що у другому таймі треба грати так, немов рахунок — 0:0, — додав наставник збірної.

Саме з цих нулів і розпочнеться сьогоднішній матч…

Фанати: «Разом назавжди!»

Поєдинок у Львові запам’ятається дружньою атмосферою на трибунах. Українські та білоруські вболівальники виявили взаємну симпатію одне до одного не тільки під час матчу, а й до нього.

На трибунах висіли банери «Братство Сумління», «Тримайтеся, брати». Українські вболівальники залюбки кричали «Живе Беларусь!», а у відповідь чули «Слава Україні!». Потім всі вигукували «Разом і назавжди!» та співали  нових футбольних хітів.

А перед грою відбувся спільний марш уболівальників вулицями Львова. Проходив він під тими самими гаслами. Також фани дружно співали «Воїни світла». Зазначимо, що перед матчем на стадіоні звучала музика групи «Брутто», засновником і солістом якої є білорус Сергій Михалок.

«До глибини душі був зворушений банером на увесь гостьовий сектор із зображенням українського прапора. Величезне спасибі білоруським уболівальникам за їхню підтримку і сміливість у цей важкий для України час. І також хочу подякувати нашим фанатам і місту Львову за теплий прийом і щиру гостинність. Ніщо не зможе краще підкреслити відносини між нашими народами, ніж перекличка уболівальників двох країн: «Разом назавжди!», — прокоментував фанатський рух президент ФФУ Андрій Павелко.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»