ПРОДБЕЗПЕКА 

Люди, навченi гречаним ажiотажем, за звичкою скуповують про запас iншi продукти, проте експерти переконують, що цiни не ростимуть

За прогнозами експертів Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, світові ціни на продукти харчування, які в лютому зросли до рекордного рівня, й надалі підвищуватимуться. У цьому році через високу вартість нафти, природні катаклізми і великий попит.

Аграрна продукція в роздрібній мережі повільно, але впевнено продовжує дорожчати. Так, якщо на початку березня кіло вагового цукру в супермаркеті коштувало 8 грн, зараз він обійдеться у 8,50 грн. Подорожчання несуттєве, але люди, налякані різкими стрибками ціни на гречку, потроху починають запасатись цукром.

- Подорожчання цукру не очікується ні на світовому, ні на українському ринках, - заспокоює експерт аграрних ринків Української аграрної конфедерації Денис Рубченко. - Більше того, протягом останніх двох-трьох тижнів світова ціна на цукор падає. Щодо України, то зараз цього продукту у нас достатньо. А ще ми маємо зобов'язання перед Cвітовою організацією торгівлі щороку експортувати майже 270 тис. тонн. І скоро цей цукор прийде до нас, тому про яке подорожчання мова?

Проте у споживача є свій "залізний" аргумент, чому солодкий продукт найближчим часом повинен подорожчати. З приходом літа настає сезон "консервації", відповідно вартість солодкого піску традиційно підвищиться.

- Якщо збільшуватиметься попит серед населення на цукор, можливо, й будуть мати місце певні невеличкі цінові коливання, - роз'яснює ситуацію Денис Рубченко. - Поки що мені складно сказати, яким воно буде, адже зараз народ перебуває у такому панічному стані, що як тільки щось починає трішки підвищуватись у ціні, цей продукт масово скуповують. Таким чином стимулюється підвищення цін. В даному випадку все буде залежати від настроїв на ринку. Повторюсь, що економічного підгрунтя для підвищення цін на цукор немає. І взагалі, якщо держава вчасно збільшить пропозицію цукру, споживачі можуть і не відчути сезонного подорожчання.

Підтвердженням слів експерта слугує той факт, що ажіотаж навколо гречки поступово спадає. Крупу зараз можна придбати на базарах за ціною 22 грн за кіло або на продуктових ярмарках, що проходять досить часто, - за 18,99 грн. Приміром, в столиці 19 березня було проведено 10 ярмарків у всіх районах міста.

- Кілька днів тому в нашому районі проходив ярмарок, на якому я купила гречку по 18,99 грн за кіло, - розповідає киянка Антоніна Матвієнко. - Щоправда, мені довелось постояти за крупою в невеличкій черзі, але це все дрібниці в порівнянні з можливістю купити гречку за такою невисокою ціною. Адже на базарі дешевше ніж за 22 грн цю крупу годі й шукати.

- Для задоволення попиту КМДА організувала постачання у райони міста гречаної крупи від ДАК "Хліб України" для реалізації на всіх продовольчих ярмарках, - переконує заступник голови КМДА Руслан Крамаренко. - Так, було продано 18,6 тонни цієї крупи за ціною 18,99 грн за кг. Крім того, на ярмарках здійснювалась реалізація гречаної крупи, завезеної безпосередньо виробниками з областей України. Цього краму було реалізовано 4,3 тонни за ціною 15-18,99 грн.

Також на ярмарках здійснювався продаж борошна виробництва ВАТ "Київмлин". Всього було реалізовано 10,1 тонни борошна за ціною 4,2-4,5 грн.

- Загалом на продовольчі ярмарки було завезено 60 тонн гречаної крупи, з яких реалізовано лише 21 тонну, - додає Руслан Крамаренко. - Це свідчить про відсутність ажіотажного попиту на продукт. Слід зазначити, що середньостатистичний українець споживає 2 кг гречаної крупи на рік, а за три місяці цього року у Києві вже реалізовано піврічну норму крупи. Така ж ситуація з борошном - з 20 тонн, привезених на ярмарки, продали лише 10,1 тонни.

Посадовець переконує, що продукція на ярмарках реалізується за цінами на 10-15% нижчими, ніж у роздрібній торговельній мережі та на ринках Києва. До речі, такі ярмарки проводяться не тільки в столиці, а й в інших містах.