Куди звертатися людям зі сходу України, які намагаються знайти прихисток в інших регіонах? Більшість із них насамперед шукають допомоги у державних органів. А ті, у свою чергу, готові її надати. Вони розміщують інформацію про те, чим можуть допомогти, надають свої контакти у ЗМІ, в Інтернеті. Але конкретній людині чи родині не завжди просто знайти потрібне повідомлення серед безлічі ресурсів.

Та нині всю потрібну інформацію об’єднали на єдиному інформаційному сайті для переселенців — www.vpo.gov.ua. Він працює з вівторка. На ньому можна знайти інформацію про те, в яких населених пунктах і скільки переселенців можуть прийняти, яке житло їм пропонують: квартири, гуртожитки, санаторії тощо. До речі, найбільше місць для переселенців пропонує Київщина — 5580, Вінниччина — 2877, Дніпропетровщина — 2744.

Щоб знайти житло за потребами, слід заповнити спеціальну форму. У ній вказати, в якому регіоні чи населеному пункті ви б хотіли зупинитися, зазначити, чи потрібно вам, щоб поблизу була школа чи дитсадочок і в якій галузі хочете знайти роботу. І на моніторі відразу з’явиться інформація про те, чи є місця для розташування за цими параметрами, які саме і скільки.

Також на сайті вміщено контактні телефони оперативного штабу щодо виїзду з небезпечної зони, органів соціального захисту населення, міграційної служби, служби сім’ї, дітей та молоді тощо. Є й інформація правового плану: як отримати субсидію, державну допомогу сім’ям з дітьми тощо.

Уповноважений Президента України з урегулювання ситуації на сході Ірина Геращенко на своїй сторінці в соцмережі прокоментувала перші дні роботи сайту: «Інформація про спецсайт добре розійшлася — всім дякую. Але протягом дня отримала кілька скарг і звернень, що він погано вантажиться, важко переходити на посилання і т. ін. Дякую, я передала все це в департамент надзвичайних ситуацій і озвучу у п’ятницю на урядовій нараді щодо переселенців».

До речі, нині на державному рівні розв’язують ще одну проблему: як допомогти переселенцям вибратися із зони, де орудують терористи, адже відомо, що це не завжди буває легко. Мінінфраструктури повідомило, що нині для вивезення населення із цих регіонів ДСНС організувала роботу штабів на залізничних станціях м. Красноармійськ на Донеччині, м. Сватове (Луганщина), м. Барвінкове (Харківщина). А також розмістила контакти посадовців ДСНС, які керують регіональними координаційними штабами кожної із зазначених областей. До них можна звернутися в разі потреби.

Контакти посадовців ДСНС, які керують регіональними координаційними штабами областей:

м. Красноармійськ, Донецька область 

1. Коротинський Петро Андрійович, 097-841-78-71, 067-462-36-02 — заступник директора департаменту — начальник управління департаменту реагування на надзвичайні ситуації 

2. Ковган Владислав Володимирович, 067-763-06-88 — начальник Центру організації служби, підготовки сил та забезпечення реагування на надзвичайні ситуації управління забезпечення 

м. Сватове, Луганська область 

3. З 8:00 до 20:00. (064-71) 3-31-26 — черговий Регіонального міжвідомчого координаційного штабу у м. Сватове 

4. З 20:00 до 8:00. (064-71) 3-39-59 — черговий Регіонального міжвідомчого координаційного штабу в м. Сватове 

м. Барвінкове, Харківська область 

5. Чечоткін Микола Олександрович, 067-990-48-40 — заступник командира загону спеціальних робіт державного підприємства «Мобільний рятувальний центр» 

За інформацією Мінінфраструктури

 

Корисні номери для переселенців: для координації дій з оперативним штабом щодо виїзду із небезпечної зони можна звернутися за номером 101 як зі стаціонарного, так і з мобільного телефону.

Оперативна група Міжвідомчого координаційного штабу в ДСНС України +38(044) 247-30-02, +38(044) 247-32-92.

За інформацією сайту www.vpo.gov.ua.