Президент України Віктор Янукович не раз наголошував, що 2014-й стане роком державно-приватного партнерства. На цьому акцентував увагу під час відеоконференції з регіонами директор департаменту інвестиційно-інноваційної політики та розвитку державно-приватного партнерства Міністерства економічного розвитку і торгівлі Віктор Коваленко.

«Зазначу, що наші регіони також мають велику зацікавленість у розвитку проектів на місцях за моделями державно-приватного партнерства (ДПП). Цього року ми проводили чимало «круглих столів» та конференцій на такі теми. Втім, скажу, що ініціатива повинна йти саме від обласних державних адміністрацій. Ми ж, у свою чергу, намагатимемося доопрацьовувати законодавчу базу з питань ДПП, де є чимало «білих плям», — додав він. 

В Україні успішно реалізовано 213 проектів такого партнерства.

Директор підготовки проектів державно-приватного партнерства з програми розвитку ДПП USAID Тетяна Коротка зазначила, що за два минулих роки держава провела досить серйозну роботу в цій царині. «І хоча наше законодавство ще не ідеальне, воно дає змогу готувати повноцінні проекти ДПП і втілювати їх в життя. Проте ми справді повинні вдосконалити правову базу в аспекті погодження проектів, адже саме на цьому етапі виникають чималі складнощі», — сказала вона.

Представники Харківської облдержадміністрації зазначили, що в регіоні триває тісна співпраця з усіма гілками влади та бізнесом щодо цих питань. Також вони активізують участь в ДПП стосовно підприємств військово-промислового комплексу.

Львівські посадовці повідомили, що в них у регіоні є чимало прикладів такого партнерства, які успішно втілено в життя. Більшість із них пов’язані зі спортивними подіями — Євробаскетом-2015 та підготовкою України до можливої участі в подальших зимових олімпіадах. Є також проекти будівництва автодоріг з участю польської сторони.

Учасники відеоконференції з регіонів просили профільне міністерство посприяти створенню розширеного реєстру проектів ДПП в усіх областях України. На їхню думку, це буде дуже корисно для обміну відповідним досвідом.