Сплата податкового зобов’язання може здійснюватися за рахунок переплат

Сплата грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може здійснюватися також за рахунок наявної переплати з такого платежу. Для цього платникові податків не потрібно подавати відповідну заяву.

Тобто якщо на день проведення нарахування грошових зобов’язань у платника обліковуються надміру сплачені суми з відповідного платежу, то такі нараховані грошові зобов’язання автоматично погашаються за рахунок наявної переплати. Нагадуємо, що джерела сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків визначені ст. 87 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ зі змінами та доповненнями. У загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі — це питання у категорії 135.04.

Чи можна отримати копію податкової звітності, що була раніше подана  до контролюючого органу, в разі її втрати?

Суб’єкт господарювання може отримати (завірити) копію звітності, що була раніше подана до органу доходів і зборів, у разі її втрати. Кожна особа має право доступу до інформації про неї, яка збирається та зберігається.

Розпорядники інформації, які володіють інформацією про особу, зобов’язані зокрема надавати її безперешкодно і безкоштовно на вимогу осіб, яких вона стосується, крім випадків, передбачених Законом України від 13 січня 2011 року №2939-VІ «Про доступ до публічної інформації» (далі — закон). Відповідна норма визначена цим законом.

Із цим та іншими питаннями можна ознайомитися у загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (це питання у категорії 135). Скористатися послугою можна за електронною адресою: http://zir.minrd.gov.ua або через веб-портал Міндоходів (вкладинка «Інформаційно-довідковий ресурс»).

Інформаційно-комунікаційний
департамент