Перші десять американських броньованих автомобілів HMMWV власним ходом розвантажилися з літака Військово-повітряних сил США у міжнародному аеропорту «Бориспіль». Ці довершені красені мають посилений броньований захист, напрочуд легкі у кермуванні, швидкі й маневрені. 

Так втілюється в життя рішення США про передачу Україні оборонних засобів. На них слід буде лише встановити бойові блоки під вітчизняне озброєння, і хоч зараз — у бій. Вісім машин отримають  Високомобільні десантні війська, зокрема славетна 95-та бригада, а двома користуватимуться спецпідрозділи Служби безпеки. Президент Петро Порошенко, який зустрічав першу партію броньовиків, на летовищі передав командирам підрозділів відповідні сертифікати.

Надання цієї техніки, за словами Президента, засвідчило реальну підтримку України з боку США у боротьбі за територіальну цілісність і суверенітет. «Від імені народу України хочу подякувати Сполученим Штатам Америки за послідовну та тверду позицію стосовно врегулювання конфлікту на Донбасі. За визнання Російської Федерації країною, яка здійснює агресію проти України. За ініціативність та наполегливість у питанні санкцій. За солідарність із нами й за лідерство в напрацюванні та реалізації єдиної солідарної позиції всього євроатлантичного товариства», — цитує слова Президента його прес-служба.

Ці бронеавтомобілі вже розподілено по підрозділах ВДВ і СБУ. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Україна твердо тримає курс на політико-дипломатичне врегулювання міждержавного конфлікту на Донбасі. Але супротивник постійними порушеннями режиму припинення вогню спонукає зміцнювати обороноздатність. Проте вітчизняні ресурси залишаються обмеженими. Тож військово-технічна допомога, надана США та іншими країнами, вчасна та вкрай потрібна. Передані автомобілі значно посилять захист наших військових і підвищать їхню бойову спроможність. Наші офіцери й солдати з максимальною ефективністю застосують ці машини під час виконання завдань, адже досвід спілкування з такою технікою у них уже є, адже це не перша допомога, надана США. На фронті вже використовують сучасні засоби цифрового захищеного зв’язку, радари контрбатарейної боротьби, прилади нічного бачення, роботизовані системи розмінування, медичне обладнання тощо.

Петро Порошенко прискіпливо оглянув автомобілі й бойовий модуль українського виробництва, яким буде доукомплектовано машини. Власноруч випробувавши один з апаратів, він задоволено констатував: «За кермом я побачив, що це надзвичайно ефективна потужна бойова машина, яку чекають в українському війську».

Загалом США планують поставити 230 автомобілів HMMWV, або, як їх ще називають, Humvee (у цивільній версії — «хаммер»).

З них три десятки буде обладнано посиленим броньованим захистом. Очікується, що ще дві партії по 10 машин з посиленою бронею прибудуть в Україну до квітня, а решта 200 автомобілів — протягом 45 днів. Упродовж цього часу в Україну надійде весь обсяг нелетальної зброї від США, який оцінено в 75 мільйонів доларів.