Сучасний етап діяльності акціонерної компанії «Харківобленерго» характеризується нарощуванням енергетичних потужностей та розбудовою електричних мереж. Завдяки зусиллям трудового колективу підприємства, проектувальних та будівельних організацій за короткий термін вдалося наростити потужність джерел живлення на 16% від існуючої з часів створення енергосистеми Харківщини. За рахунок розподільних мереж навантаження було розосереджено на нові підстанції. Як наслідок — з’явилася можливість для розвитку території без додаткового виділення коштів з місцевих бюджетів.

За сучасними технологіями

У 2006 році (після майже двадцятирічної перерви) компанія розпочала спорудження потужних енергооб’єктів. З інтервалом у два роки були введені в дію перша та друга черги підстанції 110 кВ «Перемога». Новий енергооб’єкт забезпечив живлення метрополітену та покращив надійність електропостачання Олексіївського житлового масиву. Підстанція «Перемога» є однією з найкращих в Україні. Її будівництво велося за найсучаснішими технологіями. Досягти високої якості підстанції вдалося за рахунок того, що на всіх етапах, від проектування до будівництва, працювали досвідчені професіонали.

Восени 2009 року енергетичне господарство АК «Харківобленерго» поповнилося підстанцією 110 кВ «Каштанова». Нове джерело живлення відіграє стратегічно важливу роль для енергопостачання стадіону «Металіст», міжнародного аеропорту «Харків», метрополітену, житлових мікрорайонів південної частини міста.

Ще одним впевненим кроком вперед у технічному розвитку підприємства стало введення в експлуатацію повітряної лінії 110 кВ «Перемога — Дергачі». Енергетична артерія забезпечила підключення нових станцій метрополітену, збільшила резерв енергопотужностей для розвитку центральної та північно-східної частин міста. Виконана за останніми вимогами сучасності високовольтна лінія розрахована на роботу під час негоди — за сильного вітру та ожеледиці.

Фото автора

Вже наступного року в місті Первомайському відбулося урочисте відкриття підстанції 110 кВ «Міська», яка перегорнула нову сторінку в історії міста. Енергетичний об’єкт покращив надійність живлення домівок 35 тисяч місцевих жителів, тринадцяти модульних котелень, шести шкіл, лікарень, а також промислових підприємств. Крім того, з’явилася можливість надавати в повному обсязі енергетичні потужності для нових юридичних та побутових споживачів.

Наприкінці 2011 року було введено в експлуатацію підстанцію 110 кВ «Дергачі». Її побудували за вісім місяців за запланованих 24. За словами голови правління АК «Харківобленерго» Сергія Кирика, ця підстанція має колосальне значення для міста. Саме завдяки новому енергооб’єкту можна додатково передати в електромережу Харкова 140 МВт. 

Протягом кількох років були реконструйовані підстанції «Салтівська», «Світло Шахтаря», «Сокольники», «Павлівська», які разом з побудованими енергооб’єктами створили друге кільце джерел живлення. Харківські енергетики також здійснили реконструкцію електричних мереж Кегичівського та Красноградського районів, замінивши старе обладнання на нове, що підвищило надійність та якість електропостачання всієї південно-західної частини Харківської області. Це дало зелене світло для швидкісних пасажирських потягів на ділянці Київ — Гребінка — Полтава — Красноград — Лозова — Донецьк. Енергетики успішно вирішили питання сталої роботи електричних мереж у місцях перетину повітряних електричних ліній з контактною мережею залізниці. Окрім того, надійним електропостачанням забезпечили міжрегіональну компресорну станцію, газові сховища і транспортні магістралі блакитного палива.

Боротьба із втратою електроенергії у мережах компанії — повсякденне завдання служби технологічного контролю витрат електроенергії

Євро-2012 допомогло

Завдяки реалізації масштабної інвестиційної програми компанія «Харківобленерго» на найвищому рівні створила умови для проведення «Євро-2012» та розв’язала вкрай важливу проблему подолання дефіциту енергетичних потужностей на найближчі 10—15 років.

— За обсягом інвестиційної програми (як у фізичному, так і грошовому еквівалентах) ми випередили Донецьк, Київ та Львів, які теж приймали чемпіонат з футболу, — зауважує голова правління АК «Харківобленерго» Сергій Кирик. —  Харків як обласний центр нині має одне з найнадійніших енергозабезпечень в Україні.

Керівництво АК «Харківобленерго» приділяє достатньо уваги розбудові розподільних мереж. Масштабна робота із забезпечення надійного та якісного енергопостачання триває в усіх районах області: встановлюють розвантажувальні підстанції, замінюють опори, постійно проводять розчищення трас від зелених насаджень. Для покращення рівня безпеки здійснюють заміну дроту на самонесучий ізольований.

Упродовж останніх дев’яти років енергетики реконструювали мережі в Дергачівському, Нововодолазькому, Вовчанському, Куп’янському та інших районах Харківської області. Водночас з оновленням повітряних ліній та розвантажувальних підстанцій здійснювали виніс приладів обліку електроенергії з будинків споживачів на опори ліній електропередачі. Це зручно як для самих мешканців (ізольовані проводи сприяють безпечній експлуатації електроустановок), так і для контролерів енергозбуту, які знімають показники з лічильників, не турбуючи абонентів.

У 2010 році було здано в експлуатацію повітряну лінію 110 кВ «Перемога — Дергачі»

Колектив професіоналів

Позитивна динаміка розвитку підтверджується й прибутковою діяльністю АК «Харківобленерго». Так, дев’ять років поспіль енергокомпанія стабільно отримує чистий прибуток, рівень якого щороку збільшується.

У результаті ефективної роботи енергозбутового та ремонтного персоналу витрати в мережах компанії нижчі, ніж нормативні протягом останніх років, що дає можливість отримувати додаткові кошти і спрямовувати їх на розвиток електромереж.

Звісно, досягти таких результатів міг лише колектив, у якому працюють професіонали. В АК «Харківобленерго» приділяють велику увагу підготовці спеціалістів та охороні праці.

— Ми чудово розуміємо, — веде далі розповідь Сергій Васильович, — що лише фахівці спроможні вирішити найскладніші завдання. Тому навіть за дуже важкої фінансової та політичної кризи нинішнього року ми створюємо умови для навчання своїх працівників та підвищення їхнього професійного рівня.

До речі, такий серйозний підхід до підготовки кадрів дає позитивні результати. Протягом останніх років на змаганнях професійної майстерності серед бригад розподільних та високовольтних мереж двадцяти енергокомпаній України харківські енергетики посідають лише перші місця. Успіхів досягають співробітники компанії і в спорті. Цього року, наприклад, збірна команда АК «Харківобленерго» посіла перше місце (у змаганнях взяли участь 13 команд) на ХХІV Спартакіаді обласної організації «Укрелектропрофспілки» серед працівників енергетики та електротехнічних підприємств Харківщини: обленергівцям не було рівних у волейболі, гирьовому спорті, шахах та шашках.

Ось так, день за днем одне з кращих (за висновками Міністерства енергетики та вугільної помисловості України) енергорозподільних підприємств нашої держави й дає гарантоване світло жителям Слобожанщини. 48 тисяч кілометрів електричних мереж його працюють надійно та безпечно.