ТОРГІВЛЯ

На гуртовому ринку нині «південний» сезон — найсмачніші дині та найдешевші кавуни

Катерина МАЦЕГОРА,
Олександр ЛЕПЕТУХА
(фоторепортаж)
«Урядовий кур’єр»

Ще 25 липня на щойно відкритому сільгоспринку «Столичний», що на Кільцевій, 110-а у Києві, побував Прем’єр-міністр Микола Азаров. Тоді, розповідаючи про побачені там ціни, здивувало мало не всю редакцію. «Такого просто не може бути», — колеги були одностайні. Мовляв, ціни спеціально «намалювали» для високого гостя. І ось, за редакційним завданням, я знову там. Потрібно перевірити вартість продуктів для «простих смертних».

П'янкий аромат дині підкупив кореспондента "УК"

Торгуватися доречно

Як грім серед ясного неба, ривок за руку: «Дівчино, ви не займали цей візок?» «Який-бо?» — питаю, та відповіді вже не чую. Сім’я вивантажує в автівку зі свого візка по мішку картоплі й цибулі, кілька капустин та моркву. При цьому відповідають жінці: «Самі бігали за візком майже 40 хвилин посеред павільйону та виглядали тих, хто вже скупився». Виявляється, візків для покупок тут замало,тож і доводиться в руках тягати чималі кілограми.

Для цього я й захопила два пакети на корисну для організму продукцію. Роблю всього кілька кроків, а в очах уже мерехтить веселка з червоного, жовтого, синього, зеленого, помаранчевого кольорів — це виблискують овочі та фрукти вздовж рядів. Не гаючи часу, стрімко підлітаю до продавців, вони, здається, не втомлюються озвучувати ціни на товар для оптового та роздрібного покупця.

Першим до пакету прямує кріп та петрушка. За кілограм зелені тут правлять 30 і 35 грн. Не вистачає зеленої цибулі, за гарний пучок якої не шкода 4 гривні. По сусідству соковитий перець такої ж вартості. Навпроти трохи більший — за 4,5 грн, а в іншому ящику вражаючий розмірами болгарський продукт за 15 грн. Прямо як у Жванецького: чим більший рак, тим дорожчий. Геть звідси, кажу сама собі. Та за мить мішки з цибулею, картоплею і морквою привертають увагу — товар різниться: десь залежане, десь дрібне, деінде взагалі «несвіже» — знущання над покупцем. А з іншого боку — навпаки, якісно. «Чому у вас цибуля по 3,5 грн, в інших місцях я бачила по 3 і навіть дешевше?» — питаю у продавця Марини з Миколаєва. «Все залежить від якості товару. От моркви (показує на півмішка, що стоїть, як сирітка, неподалік) я продала кілька тонн за 2 дні по 2,5 грн. Ціну ставимо на власний розсуд. Приїжджаємо, порівнюємо з конкурентами та й правимо більш–менш нормальну ціну за товар. Та ви можете торгуватися, не звертаючи уваги на написане», — заспокоює продавець.

Ну гаразд, підійду до огірочків: маленькі, свіженькі, вже відчуваю хрумкоту. Але 2 грн за кіло – це оптова ціна. На радість, поряд знаходжу в роздріб не гірші за 4 грн. Херсонські ж огірки за 8 та 12 грн фінансово не осилю. Капустина також не завадить. 70 копійок за кілограм прийнятні, і ніби щойно з грядки зрізана. А от із цвітною капустою не щастить: по 5 грн уже сірого відтінку, а поруч по 8 — задорого. Миколаївський буряк коштує 2,2 грн, а часник – 27-30 грн, кабачки та баклажани по 3-3,5 грн.

Більшість покупців за кілограмом-другим сюди не приходять

Цілодобово і щодня

З викладених на ринку помідорів можна вибрати бажане кіло: є за 3 грн, але дрібні, за 5 уже добрі. З кукурудзою ще легше — від 0,8 до 1,5 грн. Остання, цукрова, вариться дуже швидко. «А картопля нині в попиті?» — звертаюся до сонного продавця Ігоря. «Майже тиждень тут стою. Із 6 тонн лишилося півтонни, — одказує помірно чоловік, — ми приїхали з Житомира і правимо за кіло 2,5 та 2,8 грн».

І тут я, як миша до сиру, підбігаю до динь. І не шкодую, що її шмат мені просто у рота запхав продавець. 6 грн за кіло, а яка ж медова! Купувати неодмінно! Тим більше, що на ринку ціна на бахчову культуру різниться в 1 грн, а якість — у десятки разів.

Якщо пакети вщерть заповнені, потрібно брати курс на вихід. Проходячи вздовж павільйону, помічаю ще й яйця за 4,5 та 6,5 грн, фастівські груші за 7 грн, сливки та аличу за 10 грн, абрикоси від 6 до 10 грн (грецькі за 20 грн), персики 11-14 грн, нектарини за 15 і 16 грн, кавуни від 1,25 грн за кілограм.

Завершальною частиною вітамінного шопінгу стає зустріч з генеральним директором ОРСП «Столичний» Олексієм Чумаком. «Це ринок з величезними перспективами, який вдало стартував і перевершив усі наші очікування, — розповідає він. — Подивіться, яка гарна наповненість майданчику. Це при тому, що зараз відбувається тільки становлення ринку. З 1 вересня відкривається спеціальний павільйон «Овочі–фрукти», а з жовтня буде риба, м’ясо, ковбаса, молочні вироби та квіти». За словами Олексія Чумака, щодня за покупками на ринок приїжджають 3,5 — 6 тис. автомобілів, а торговельних місць на майдані 300-350 (залежно від дня тижня). Тут уже представлено 12 областей. Та особливо велелюдно у вихідні, хоча «Столичний» працює цілодобово і щодня.

З розмови стає зрозумілим, що нині сезон «півдня», тож і продукція надходить переважно звідти: бахчові культури, помідори, перець, баклажани. Далі піде так званий борщовий набір.

На питання, чого очікувати покупцям, генеральний директор ринку відповідає переконливо: «Поліпшення інфраструктури, ширшого асортименту. На ринку свіжої продукції — це пріоритет — можна буде зробити комплексну покупку за найнижчими цінами для кінцевого споживача». Нині вирішуються питання щодо транспортного сполучення. Тож незабаром бажаючі зможуть на спеціальних маршрутках дістатися до «Столичного» з будь-якого району Києва.

З чистою совістю від виконаного завдання прямую за ворота ринку з єдиною думкою: сенсації не вийшло. Припущення, що ціни від часу прем’єрської поїздки підвищились до рівня середньокиївських, так і залишилося припущенням. Бо вони фактично не змінилися, хіба на деякі овочі — в бік зменшення. Єдине, від чого є неприємний осад, ота ситуація з візками. Але, думаю, і її досить швидко вирішать. Принаймні за покупця тут налаштовані боротися. В цьому я переконана.