У держбюджеті 2011 року на цей вид допомоги виділено 7 млрд грн

Згідно з прогнозними розрахунками, закладеними до бюджету 2011 року, кількість отримувачів субсидій у поточному році має подвоїтися порівняно з попереднім.

Торік середньомісячна кількість отримувачів субсидій на оплату житлово-комунальних послуг становила 605 тисяч сімей. При цьому середній розмір щомісячної субсидії становив 164,10 грн, або 1969,2 грн на рік.

Цьогоріч кількість таких родин зросте до 1 млн 291 тис., а середній прогнозний розмір субсидії сягне 228,15 грн на місяць, або 2737,90 грн на рік.

Кількість отримувачів допомоги є середньорічним показником. Насправді вже сьогодні, враховуючи широке інформування населення про спрощений порядок надання субсидій, їх отримує вже понад 1,5 млн сімей. Однак влітку, коли до платежів не включається плата за опалення приміщень, кількість таких родин зменшується, як свідчить статистика попередніх років, до 200-300 тис.

Загалом у поточному держбюджеті на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття тощо передбачено 7 млрд грн, що на 1,1 млрд грн більше, ніж торік.

Закладених ресурсів цілком достатньо для забезпечення потреб соціально вразливих верств населення у цьому виді допомоги від держави з урахуванням прогнозних змін тарифів на тепло та електроенергію протягом поточного року.

Прес-служба Мінсоцполітики нагадує, що згідно з постановою Кабінету Міністрів від 14 липня 2010 року в Україні діє нова спрощена система надання житлових субсидій. Нею встановлено найнижчий в країнах СНД поріг відшкодування вартості послух ЖКГ для населення. Так, сім'ї, що складаються з пенсіонерів чи інших непрацюючих громадян, мають право сплачувати за комунальні послуги не більше 10% свого місячного доходу (інше компенсує держава), сім'ї працюючих громадян - не більше 15% такого доходу.