Конституційний Суд України переніс на невизначений термін розгляд претензій до закону про люстрацію. Таке рішення ухвалене у зв’язку з тим, що парламент повинен розглянути зміни до цього закону, які враховують критику Венеціанської комісії.

Колишні  можновладці прагнуть  реваншу

До Конституційного Суду були подані звернення від суддів Верховного Суду та від 47 народних депутатів «Опозиційного блоку» з проханням визначити, чи не суперечить Закон «Про очищення влади» положенням Конституції України, тобто чи не порушує він права громадян. Зокрема Верховний Суд вважає, що неправомірно проводити «автоматичну» люстрацію, «неприпустимо вважати винним чиновника без визначення індивідуального характеру його провини». На думку суддів, Законом «Про очищення влади» порушується презумпція невинуватості.

Судді також оскаржили положення закону про заборону обіймати посади служителям Феміди, які ухвалювали рішення проти учасників Майдану.

«Вони попросили Конституційний Суд скасувати люстрацію й чекають реваншу», — зазначив ініціатор ухвалення Закону «Про очищення влади» народний депутат Єгор Соболєв, коментуючи звернення «Опозиційного блоку». Його автори оскаржили заборону повернення у владу протягом 10 років чиновникам, які не менш ніж рік обіймали керівні посади за Януковича.

Окрім того, депутати «Опозиційного блоку» просили скасувати положення закону, що забороняє йти у владу людям із комуністичним минулим — колишнім керівникам КПРС й агентам КДБ. Ще одна скарга стосувалася перевірки даних про майно й доходи чиновників і заборону протягом 10 років обіймати посади тим із них, хто подав неправдиві дані в деклараціях.

Навколо Закону «Про очищення влади» ламається чимало списів, а люди хочуть одного – справедливості. Фото УНIAН

Іспит  для нардепів

Під час першого ж засідання з’ясувалося, що семеро суддів Конституційного Суду України не можуть розглядати подання до Закону «Про очищення влади» у зв’язку з конфліктом інтересів, вони повинні взяти самовідвід. З таким клопотанням на слуханнях в КСУ виступив народний депутат Леонід Ємець.

Тому що ці судді — ті самі люди, які в 2010 році голосували за повернення Конституції 1996 року, що у підсумку, на думку пана Ємця, призвело до узурпації влади й наділення Януковича винятковими диктаторськими повноваженнями. Тобто йдеться про діяння, що підпадає під люстрацію. Леонід Ємець нагадав, що 8 квітня СБУ порушила кримінальне провадження за обвинуваченням Януковича, суддів КСУ та інших осіб у нелегітимній зміні Конституції.

Судді КСУ у відповідь на цю заяву намагалися чинити опір: запитували копію повідомлення про підозру, вимагали показати статті Конституції. Проте в результаті — «узяли до відома».

Глава КСУ Юрій Баулін заявив, що КСУ досі не отримав офіційного повідомлення про порушення провадження проти суддів. Він вважає, що «кримінальне провадження незаконне. Воно суперечить закону, де говориться, що судді КСУ не несуть юридичної відповідальності за рішення і висновки, окрім як за образу й наклеп».

На перенесенні слухань наполягав і міністр юстиції Павло Петренко. Він повідомив, що вже підготована нова редакція закону про люстрацію, яка враховує багато зауважень Венеціанської комісії, а старий закон розглядати немає сенсу. За його словами, зміни до закону про люстрацію усувають майже всі застереження, озвучені у зверненнях до КСУ. «Йдеться, по-перше, про створення незалежного органу, який здійснюватиме контроль за проведенням люстрації. По-друге, про спеціальну процедуру перевірки суддів. Ми погодилися з пропозиціями експертів Венеціанської комісії: судді будуть перевірятися через Вищу раду юстиції як конституційний орган, який має право застосовувати до них відповідні стягнення. По-третє, про тих осіб, які є учасниками бойових дій. До них можуть бути вчинені відповідні заходи з амністії й низка інших технічних питань, які були у попередніх висновках і враховані у змінах до закону. Тому ми й вимагали відкладення розгляду справи», — заявив міністр.

Він підкреслив, що до розгляду Верховною Радою змін до цього закону ухвалювати якісь поспішні рішення Конституційним Судом немає жодного сенсу.

Ще один автор закону про очищення влади нардеп Юрій Дерев’янко вважає, що ні «Опозиційному блоку», ні суддям не вдасться зупинити процес люстрації. Він сподівається, що до того, як Конституційний Суд ухвалить рішення, парламент встигне підкоригувати закон. Нардеп Сергій Міщенко переконаний, що судді також повинні пройти люстрацію, хай би як активно вони чинили опір цьому процесу.

За його словами, люстрація суддів неможлива без Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. «Сьогодні 16 тисяч скарг лежить і не розглядається в самій тільки Вищій кваліфікаційній комісії. Вона не сформована й не має права функціонувати. Її не формують, оскільки знову домовляються про партійні квоти», — пояснив Міщенко.

Депутати розповідають, що одним із спірних питань під час розгляду законопроекту, яким будуть вноситися зміни, стане норма про поширення люстраційного процесу на тих, хто обіймає виборні посади. І хоч, з одного боку, запевняють, що готові до будь-яких перевірок, з іншого, одразу наголошують, що народну люстрацію вони вже пройшли.