СПІВПРАЦЯ

Президент Угорщини запевнив Миколу Азарова, що у разі необхідності водосховища його країни приймуть надлишкову воду з Тиси

Другого дня офіційного візиту до Угорщини Прем’єр-міністр Микола Азаров зустрівся з Президентом цієї держави Яношем Адером. Глава українського уряду подякував за вольове рішення, відповідно до якого розпочався імпорт до України природного газу, придбаного на європейських спотових ринках. «Україна протягом багатьох років вела важкі переговори з нашими сусідами, і тільки Угорщина вирішила це питання, забезпечивши прорив в енергетичній незалежності України», — наголосив Микола Азаров.

Водночас він зазначив, що на прохання угорської сторони Україна може збільшити у 2—2,5 раза експорт електричної енергії, забезпечивши потреби сусідів в електроенергії.

Також сторони обговорили питання екологічного захисту в Карпатському регіоні та можливості розвитку туризму в Українських Карпатах. При цьому Президент Угорщини зазначив, що в Україні надзвичайно мальовнича природа, зокрема в басейні річки Тиса. На його переконання, ми маємо великий потенціал для розвитку туризму, зокрема водного.

Крім того, обговорено питання захисту населення наших країн від можливого паводка. Янош Адер зауважив, що, відповідно до прогнозів, складається досить тривожна ситуація, оскільки у Карпатському регіоні накопичилося у два рази більше снігу, ніж зазвичай. Тому, підкреслив він, зараз необхідно вжити заходів для того, щоб запобігти можливим негативним наслідкам.

«Ми маємо намір зробити все для того, щоб запобігти трагедії та стражданням від паводків, які нам добре відомі з нашої історії», — зазначив Янош Адер, додавши, що Україні та Угорщині у цьому напрямку необхідно взаємодіяти. При цьому він повідомив, що у разі екстремального паводка угорські водосховища можуть на 70 сантиметрів знизити рівень води у річці Тиса.

З Президентом Угорщини Микола Азаров обговорив найактуальніші питання. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

У свою чергу Микола Азаров запевнив, що українські водосховища підготовлені до весняного водопілля, і, за розрахунками, здатні повністю впоратися з можливою високою водою. «У нас є гарний досвід прикордонної співпраці, і наші служби мають усі можливості оперативно взаємодіяти у питанні недопущення катастрофічних наслідків паводка», — цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Також Прем’єр провів діловий сніданок з депутатами Державних зборів Угорщини, під час якого закликав до співпраці угорський бізнес, відзначивши поліпшення інвестиційного та податкового клімату в Україні.

Угорська сторона на зустрічі порушувала питання збільшення переходів на українсько-угорському кордоні, а також активізацію впровадження закону про мови стосовно угорської меншини.

У рамках візиту глава українського уряду також поспілкувався з угорськими ЗМІ. Зокрема Микола Азаров розповів про перспективи розвитку транспортної логістики у напрямку Європи. «Для нас важливо забезпечити надійні транспортні потоки між Україною та Європою. І угорський напрямок видається актуальним і вигідним, оскільки це найкоротший шлях до центру Європи», — підкреслив він.

Прем’єр нагадав, що за два останні роки в Україні модернізовано автошляхи Київ — Ягодин та Київ — Львів, і зараз настала черга угорського логістичного напрямку. «Я порушив це питання перед Прем’єр-міністром Угорщини і сказав: якщо ви готові надати нам кредити, то ми готові достатньо швидко реалізувати ці проекти», — повідомив Микола Азаров, додавши, що кошти частково можуть бути надані Європейським Союзом або Європейським банком реконструкції та розвитку.

Відповідаючи на запитання щодо реальності підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС, глава уряду заявив: «Тут ніхто не виграє і не програє — програш буде для обох сторін, якщо ми не підпишемо угоду. Я оптиміст тому, що це рішення, яке готувалося кілька років, відповідає інтересам як України, так і Євросоюзу. Це буде дуже серйозною поразкою, якщо велика європейська країна з абсолютно надуманих причин не отримає права підписати цю угоду. Це не свідчитиме про те, що керівництво України не бажає інтеграції. Саме європейські політики візьмуть на себе відповідальність за це».

Перебуваючи в Угорщині, Микола Азаров відвідав одне з фермерських господарств та ознайомився з роботою Південно-Пештських очисних споруд. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»