ПІДСУМКИ

Глава держави запевнив іноземних дипломатів у незмінності  реформаторського курсу

Демократичні основи розвитку суспільства є найвищими цінностями для України. На цьому наголосив Президент Віктор Янукович під час традиційної зустрічі з керівниками дипломатичних представництв іноземних держав та міжнародних організацій, акредитованих в Україні: «Як і безпека громадян, демократичні засади розвитку суспільства є найвищими цінностями для України. І ми готові активно співпрацювати з нашими іноземними партнерами для подальшого їх утвердження».

У контексті демократичних перетворень у світі глава держави звернув увагу на події в Північній Африці і на Близькому Сході: «Ми ще не знаємо, як остаточно зміниться цей регіон у майбутньому, але «Арабська весна» — це, безперечно, знак надії. Це символ віри у свободу, демократію і справедливість, які є і залишатимуться універсальними загальнолюдськими цінностями».

Досвід  і перспективи

Відтак Президент перейшов до питань внутрішньої і зовнішньої політики України. Так, новий закон про вибори народних депутатів дасть, на його думку, змогу провести наступні парламентські вибори за європейськими демократичними стандартами, а при його підготовці враховано рекомендації ОБСЄ та Ради Європи.

Для України 2012-й буде передусім роком, присвяченим активній реалізації євроінтеграційного курсу, наголосив Президент. Віктор Янукович, зокрема, назвав дуже важливим досвід, набутий під час головування в Комітеті міністрів Ради Європи: «Будемо активно використовувати цей унікальний досвід керівництва у міжнародній організації. Адже в 2012-му на нас чекає головування в Центральноєвропейській ініціативі».

А з 1 січня Україна ввійде до Трійки ОБСЄ, щоб за рік перейняти керівництво в цій найбільшій у світі регіональній безпековій організації, повідомляє прес-служба Президента. Нагадав Віктор Янукович і про довгоочікувану «радісну європейську подію» — фінальну частину Євро-2012, яку прийматимуть Україна та Польща: «Ми робимо все, щоб він став великим спортивним святом, яке об’єднає весь континент».

Крім того, Україна зустрічає 2012 рік з бажанням досягати у міжнародній співпраці нових взаємовигідних практичних результатів. Говорячи про зовнішньополітичні здобутки України в 2011 році, Президент наголосив: відповідно до курсу на прагматичне міжнародне співробітництво й економізацію зовнішньої політики Україна значно активізувала роботу з іноземними партнерами.

Орієнтири визначено

Віктор Янукович запевнив іноземний дипкорпус у нормалізації відносин із Росією. Сьогодні вони розвиваються на основі дружби, поваги й прагматизму: «Ми послідовно і конструктивно співпрацюємо на всіх напрямах двостороннього співробітництва».

Отримало подальший розвиток і стратегічне партнерство із США. Йдеться, зокрема, про таку важливу сферу, як посилення ядерної безпеки. «Цього року ми підписали з американською стороною відповідний міжурядовий меморандум про співпрацю», — зазначив глава держави.

Слова особливої вдячності Президент адресував Польщі — «надійному другу і партнеру». А також звернув увагу на «помітний прогрес у відносинах з Молдовою, позитивні тенденції у діалозі з Румунією».

Велике значення для України має інтенсифікація відносин і з країнами СНД. Цього року підписано Договір про зону вільної торгівлі в межах Співдружності. Готуються до підписання двосторонні угоди про вільну торгівлю з кількома іншими країнами світу.

Україна продовжувала курс на зміцнення відносин з країнами Азії, Африки та Латинської Америки. Глава держави особливо підкреслив важливість встановлення стратегічного партнерства з Китаєм і Туреччиною, інтенсифікації співпраці з Бразилією.

Загалом для України рік, що минає, був напруженим, однак успішним, вважає Віктор Янукович. Наполегливу реалізацію стратегії комплексних внутрішніх реформ продовжено в усіх без винятку сферах життя країни. Саме тому українська економіка демонструє стабільне зростання: за підсумками року очікується збільшення ВВП не менше 5%, промвиробництва — на 8%, сільського господарства — близько 15%, обсягів експорту — майже на третину.

«Політику реформ буде продовжено. Це єдиний реальний спосіб поліпшити життя українського народу і єдиний можливий шлях, який здатен вивести Україну до числа передових держав Європи», — наголосив Президент.