В Україні вважають, що висновки щодо трагічної катастрофи Боїнга МН17, збитого у небі над Донецьком у липні 2014 року, оприлюднені Міжнародною слідчою комісією, об’єктивно довели: провина за цю страшну трагедію лежить на Кремлі. «Доведено, що «Бук»-убивця потрапив на нашу територію з території Російської Федерації. Після злочину, коли терористи намагалися  замести свої сліди, його було терміново вивезено за українсько-російський кордон», — заявив Президент Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки і оборони. На його думку, зібрано «всі тверді докази того, хто скоїв цей злочин і хто несе повну відповідальність за цю терористичну атаку».

Президент нагадав, що за ініціативою України у тісній координації з міжнародними партнерами було внесено проект рішення Ради Безпеки ООН про створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності вбивць пасажирів рейсу МН17 і організаторів терористичної атаки. Це питання було поставлено на голосування і підтримано всіма членами ООН, проте заблоковано Росією. За словами Петра Порошенка, після трагедії з Боїнгом Москва намагалася нав’язати світові версію про те, що буцімто в повітрі було зафіксовано військовий український літак Су-25, який наближався до МН17. Проте міжнародні експерти, котрі перевірили цю версію, відкинули її як таку, що не відповідає дійсності.

Глава держави наголосив, що Україна, зокрема МЗС і Мін’юст, весь цей час проводила наполегливу роботу з розслідування обставин загибелі малайзійського Боїнга  спільно з країнами, чиї громадяни стали жертвами цієї трагедії. «Як вчить народна мудрість: «Правда, як сонце — її долонею не прикриєш». За цей злочин, як і за інші страшні злочини, настане відповідальність», — заявив Петро Порошенко. Він доручив МЗС, СБУ, Міноборони, Мін’юсту продовжувати координацію дій, щоб Міжнародна слідча група якнайшвидше представила світу остаточні результати розслідування з оприлюдненням прізвищ, причетних до скоєння цього злочину. «На мою думку, найефективнішим було б створення під егідою Радбезу ООН механізму притягнення до відповідальності винних у цій катастрофі», — цитує Президента департамент прес-служби АП.

У Вашингтоні також вважають, що звіт Міжнародної слідчої групи став кроком уперед у вирішенні питання про притягнення винних до відповідальності. Речник Держдепу США Джон Кірбі заявив, що результати розслідування, оприлюднені в Гаазі, «підтверджують заяву Держсекретаря Джона Керрі, зроблену в перші дні після трагедії, що MH17 було збито ракетою «земля-повітря» ЗРК «Бук», запущеною з контрольованої сепаратистами території на сході України». Він заявив, що США продовжать співпрацювати з Міжнародною слідчою групою у цьому розслідуванні.

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні закликала країни підтримати Міжнародну слідчу групу з розслідування катастрофи Боїнга рейсу МН17, повідомляє УНІАН. «Робота групи щодо окремих підозрюваних триває, і вкрай важливо, щоб слідчі змогли завершити свою роботу незалежно і ∂рунтовно», — заявила Федеріка Могеріні. На її думку, аби гарантувати, що винних у збитті МН17 буде притягнуто до відповідальності і вони постануть перед судом, розслідування цієї кримінальної справи потребує постійної підтримки міжнародного співтовариства.

Керівництво НАТО наголошує, що збитий літак рейсу МН17 став «глобальною трагедією, яка коштувала життя 298 особам». «Винних має бути притягнуто до відповідальності, це вирішила Рада Безпеки ООН», — підкреслив генсек НАТО Єнс Столтенберг. «Доповідь Міжнародної слідчої групи проливає світло на причини та обставини збиття МН17», — заявив Столтенберг, висловивши впевненість у необхідності всебічного співробітництва всіх держав.

Робота з визначення механізму судового переслідування осіб, винних у збитті літака Боїнга МН17, триває, констатувала міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп і зауважила, що вважає результати незалежного розслідування,  оприлюднені в Гаазі, «істотним прогресом». Вона наголосила, що країни, які входять до Міжнародної слідчої групи — Австралія, Нідерланди, Малайзія, Україна та Бельгія — єдині у рішучості притягти до відповідальності осіб, винних у збитті Боїнга. «Разом з партнерами із групи Австралія уважно розглядає можливі варіанти судового переслідування», — зазначила Джулі Бішоп. Вона також заявила, що Австралія закликає країни, які можуть надати допомогу, повною мірою співпрацювати зі слідством. 

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»