Олімпіада — це завжди свято, бо його чекають чотири роки і з ним пов’язують найамбітніші плани. І господарі завжди прагнуть створити його атмосферу попри проблеми. Ось і в Ріо-де-Жанейро, судячи з численних фотографій, і гості, й жителі міста в очікуванні грандіозного спортивного свята.

Фото з сайту olympic.org

Скромно і безпечно

Церемонія відкриття пройде на стадіоні «Маракана», який вміщує понад 78 тисяч глядачів. Через кризу в Бразилії шоу буде значно скромнішим за пекінське чи лондонське і, за словами його виконавчого продюсера Марка Балича, коштуватиме 42 мільйони доларів. Відкриття не буде пишним і масштабним, не буде  грандіозності Пекіна, спецефектів Афін і технічних новацій Лондона, але в ньому залишиться сучасний дух. Продюсер зазначає, що шоу не розповідатиме, як добре жити у Бразилії, але говоритиме з людьми про майбутнє.

На відкритті Олімпійських ігор виступлять бразильський співак і композитор володар п’яти премій «Греммі» Каетану Велозу, музикант Жилберту Жил, який у 2003—2008 роках працював міністром культури Бразилії, і співачка Аніта. Їхній виступ буде спільним. Шоу триватиме три години.

Про скромність бразильської Олімпіади вже повідомляють спортсмени, які живуть у надто невибагливих умовах. Уболівальники ж задля безпеки подорожі до південноамериканської країни робили по кілька щеплень від різних хвороб і запасалися протикомариними засобами для профілактики укусів летючих комах, які можуть заразити вірусом Зіка.

Бразильці, не задоволені кризою, падінням рівня життя і скороченням соціальних програм, погрожують демонстраціями протесту під час Олімпіади, бо впевнені, що до такого стану в країні призвели витрати на організацію спортивних змагань. Вони кажуть про скорочення зарплат державним службовцям і робітникам, зменшення кількості громадського транспорту і машин швидкої допомоги.

Влада ж країни в умовах світової терористичної загрози для якісної організації безпеки в Ріо звернулася по допомогу до ізраїльських спецслужб, які займаються системою безпеки Олімпійських ігор. Стадіони, Олімпійське селище, аеропорти, готелі, найближчі до них вулиці й небезпечні райони столиці Олімпіади перебуватимуть під наглядом ізраїльських безпілотників і комп’ютерних систем. Десять тисяч бразильських поліцейських пройшли тренування і працюватимуть разом з ізраїльською командою за їхніми методами охорони і технологіями.

Хоч бразильські традиційні олімпійські кільця трохи екстремальні, але ж як красиво!

Чого очікувати Україні?

Надії на олімпійське «золото» наша збірна може пов’язувати із 10 спортсменами чи командами. Передовсім це Ольга Харлан, 26-річна олімпійська чемпіонка Пекіна у командному складі, бронзовий призер Лондона в особистій першості шаблістів, 4-разова чемпіонка світу і 7-разова чемпіонка Європи. Цього року вона вже виграла кубок світу і здобула Гран-прі в Москві.

Претендуватиме на перемоги і жіноча команда фехтувальниць у складі Олени Вороніної, Олени Кравацької й Аліни Комащук. Чоловіча команда шпажистів у складі Анатолія Герея, Богдана Нікішина, Дмитра Карюченка і Максима Хвороста займає друге місце у світовому рейтингу і теж може розраховувати на олімпійські нагороди.

Претендентом на олімпійське «золото» буде представник греко-римської боротьби Жан Беленюк у ваговій категорії до 85 кілограмів, чинний чемпіон світу та Європи. Претендуватимуть на медалі борчині Юлія Ткач, Оксана Гергель, Алла Черкасова, Юлія Хавалджі й Аліна Махиня. Вони були чемпіонками і призерами чемпіонатів світу та Європи, але перемогти японських і монгольських спортсменок їм буде важко.

Легкоатлети дають мало надій на медалі. Наталії Прищепі, яка на чемпіонаті Європи в Амстердамі виборола «золото» в бігу на дистанції 800 метрів, цього буде малувато. Буде претендувати на олімпійське «золото» український стрибун у висоту Богдан Бондаренко.

Можна розраховувати на перемогу парної чоловічої четвірки з академічної греблі й каноїста Юрія Чебана, який здобув «бронзу» в Пекіні й «золото» у Лондоні. Бронзовий призер 2012 року гімнаст Ігор Радівілов змагатиметься за «золото» в опорному стрибку. На одну з медалей у художній гімнастиці розраховуватиме Ганна Різатдінова.

Традиційно медальна  для України програма з кульової стрільби. Надії покладаємо на олімпійську чемпіонку Олену Костевич, Романа Бондарука й Олега Омельчука. У стендовій стрільбі після перер?ви виступатиме 48-річний Микола Мільчев.

Тримаємо кулаки за наших!

Лариса ВЕЛИЧКО
для «Урядового кур’єра»