Україна відчуває безпрецедентну фінансову підтримку всього світу — саме це стало лейтмотивом прес-конференції  в Києві голови Нацбанку України Валерії Гонтаревої, організованої після її візиту до Вашингтона. Під час цієї важливої поїздки головний керманич регулятора мала результативні зустрічі з керівництвом Міжнародного валютного фонду, Світового банку, інших міжнародних фінансових організацій і донорів, та з інвесторами.

«Я поспілкувалася із главами центробанків Нідерландів, Франції, Польщі, Грузії, Австрії, Литви, Молдови. Усі вони виявили неабияку зацікавленість щодо врегулювання російсько-українського конфлікту і надання додаткової фінансової допомоги Україні.  А голова МВФ Крістін Лагард заявила, що геополітичні ризики, пов’язані з Україною та військовою агресією Росії, — це загроза усій міжнародній безпеці та світовому економічному зростанню. Важливо, що міжнародні інвестори, банкіри та американський уряд це дуже добре розуміють. Такої  безпрецедентної підтримки, яку ми сьогодні відчуваємо з Америки, я ще не бачила», — наголосила Валерія Гонтарева.

Важливою стала зустріч Валерії Гонтаревої із главою Центробанку Росії Ельвірою Набіулліною, під час якої вони обговорили можливість передачі грошових активів Нацбанку (в сховищі 3,9 мільярда гривень наших резервів), а також долю активів і пасивів української банківської системи у Криму.

Як зазначила голова НБУ, на зустрічах із представниками МВФ і СБ українська сторона запропонувала об’єднати всі програми допомоги нашій державі в єдину платформу для чіткої координації проектів в Україні.

«Маючи таку кількість різноманітної допомоги, вважаємо, що необхідно створити платформу з назвою «Україна». Це дало б змогу зрозуміти, яка з програм ефективніша в конкретному вирішенні актуальних для нас питань. МВФ, СБ, ЄБРР, ЄІБ (Європейський інвестиційний банк), МФК (Міжнародна фінансова корпорація) і країни-донори будуть основою цієї платформи», — зазначила вона.

За її словами, наша держава отримала дуже важливі для України гроші за програмою СБ (500 мільйонів доларів) для підтримки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, тож вкладники вже не повинні сумніватися, що вони отримають свої кошти та відсотки за ними. А ось  ЄБРР підтвердив готовність та інтерес до реалізації проектів у сфері енергетики, розглянувши пакет пропозицій на суму понад 3 мільярди доларів. Стосовно кредитів МВФ Крістін Лагард наголосила,  що в умовах продовження воєнних дій потреба України в зовнішньому фінансуванні становитиме до кінця 2015 року не менш як 19 мільярдів доларів.

Голова НБУ у Вашингтоні також зустрілася з Джорджем Соросом, який, за її словами, готує конференцію донорів для допомоги із відновлення Донбасу. А в листопаді нашу країну відвідає делегація МВФ, щоб визначитися з подальшими планами співпраці.