Криза, як кажуть, кризою, а відпочинок за розкладом. Студента не турбує спад економіки в країні — він хоче розслабитись після 9 місяців напруженої праці у стінах вишу. І ось питання: за які гроші це зробити? У батьків просити незручно, та й самостійності хочеться. Вихід один: знайти роботу на час канікул. Як це краще зробити?

Від офіціанта до збирача ягід

Спершу студент має визначитися, що для нього пріоритетне: заробіток, відпочинок чи, можливо, хотілося б поєднати те й інше. Якщо самоціллю є гроші, то варіантів тут безліч. Можна працювати в одному з закладів швидкого харчування, кафе чи ресторані, роздавати флаєри, розвозити товар, доглядати за дітьми, працювати кур’єром тощо. Щоправда, треба бути обережним у виборі роботодавця і прискіпливо з’ясовувати свої обов’язки та умови праці.

Третьокурсниця Олена, знайшовши в мережі роботу кур’єром, зраділа: все-таки 2000 гривень на місяць зайвими не бувають. Проте, прийшовши на зустріч із роботодавцями, зрозуміла, що він у слова «робота з людьми» вкладає зовсім не той сенс, якого вона очікувала. Дівчина встигла вчасно ретируватися, інакше хтозна, які послуги від неї вимагала б клієнтура.

Якщо студент готовий працювати фізично — що можливо, але малоймовірно, — можна розглядати класичний варіант: іти на будівництво або працювати вантажником. До речі, фізична праця цінується не лише в Україні, а й за кордоном. Якщо людина готова вкласти трохи грошей у дорогу, проживання та харчування і має бажання поліпшити іноземну мову, то як варіант можна сміливо розглядати збирання лісових ягід у Фінляндії чи полуниць та огірків у Польщі. За місяць наполегливої праці можна заробити до 8—10 тисяч гривень.

Робота аніматором дає змогу і відпочити, і грошей заробити. Фото з сайту artsidehotel.com

У пошуках попутника

Поєднати приємне з корисним — туризм і заробіток — можна, влаштувавшись аніматором. Роботу знайдете через туристичну фірму. Варто лише зайти на сайт агентства, знайти графу «Вакансії» і вакансію «Аніматор». Потрібно також пам’ятати, що це задоволення не з дешевих для бідного студента: щоб отримати контракт на 2—3 місяці, треба викласти як мінімум 2,5—3 тисячі гривень. До того ж особливо відпочити аніматорові навряд чи вдасться — весь день потрібно буде розважати публіку, танцювати, співати, проводити конкурси та ігри.

Роботу і подорож поєднує міжнародна програма Work&Travel. У цьому разі акцент саме на заробітку. Студент обирає будь-яку країну з переліку програми і йде туди працювати як мінімум на 3 місяці. Пропонують роботу в сфері послуг. Тобто людина працює в готелях, магазинах, барах, нічних клубах тощо. Середня зарплата — $350—400 на місяць. Програма обійдеться приблизно в $2500—3000 — разом із перельотом, дрібними витратами та всіма послугами, які надає Work&Travel.

Але якщо душа бажає відпочинку, а в кишені негусто і хочеться побачити світ, варто звернутися до давнього прийому пошуку попутника. Це можна зробити через різноманітні форуми. Переваги цього методу очевидні: турист знаходить нових знайомих, значно скорочує витрати на бензин, їжу, житло. Усе, що потрібно, — машина і попутники (звісно, не йдеться про закордонний паспорт чи візу). Незабутній відпочинок гарантовано! Звісно, є ще старий добрий автостоп, проте ним краще користуватися лише досвідченим туристам.

Отож відпочивати чи працювати — кожен обирає сам. Головне, щоб літо було яскравим і незабутнім. 

Інна ЯСІНСЬКИХ
для «Урядового кур’єра»