ТЕХНОЛОГІЇ

Не всім дозволяють переходити на індивідуальне опалення

Можна зі стовідсотковою точністю сказати, в чиї оселі приходить тепло не тоді, коли комунальники зволять підключити будинок до теплоносія, а тоді, коли люди хочуть зігрітися. Це - будинки і квартири, які не під'єднані до централізованого опалення. Тут у беззаперечному виграші -приватний сектор, до якого центральне опалення ніколи й не планувалося. Отже, там іншого шляху до тепла, ніж встановлення індивідуальних котлів чи груб, просто не існує. Дорого на етапі встановлення, проте в холоди - жодних проблем! А от багатоповерхівки приречені на залежність від комунальників.

Газова плита - не котел

Але там, де тепловики справляються зі своїми обов'язками і подають тепло вчасно і безперебійно, люди задоволені. На відміну від тих, кому "дісталися" несумлінні теплоенергетики. Якщо тепло в квартири багатоповерхівок подають якраз перед новим роком, як це було, пам'ятаю, в Херсоні років десять тому, то, звичайно, заповідною мрією мешканців холодних квартир стає автономний котел. У ті часи багато хто з мешканців "хімічив": до газових плит під'єднували саморобні опалювальні пристрої. А що робити в родинах із малими дітьми? Пізніше мешканцям таких квартир за їхніми заявами почали видавати дозволи на встановлення "автономки" і від'єднання від централізованого опалення. Але ця "лафа" швидко минула, коли комунальники зрозуміли, скільки грошей не доотримають за це так зване тепло.

Тож почався зворотний процес. З часом дозволи на встановлення "автономки" в окремо взятій квартирі багатоповерхового будинку видавати припинили. Це можна було зробити за умови, коли весь будинок погоджувався від'єднатися від "теплової централізації". Та резон у тому був - мережі, розраховані лише на газові плити, могли не витримати додаткового навантаження. До того ж, поставало запитання: а хто опалюватиме сходові марші? Та й екологічна чистота "автономки" викликала сумніви. Але ж не від доброго життя люди вивчають ціни на індивідуальні котли.

Щоб не вибухнув будинок

Утім інколи проблеми виникають навіть там, де є всі належні дозволи. Бо не завжди фірми, які встановлюють "автономку", дотримуються правил техніки безпеки. А наслідком нехтування цими правилами може бути вибух у будинку. Саме через таку ситуацію досі мерзне Марина Макарівна в одному з невеликих міст. Вона розповідає, що в їхній двоповерхівці нині всі переходять на "автономку". Дозволи люди отримали, запросили фахівців, які встановлюють і під'єднують котли. Дехто вже й гріється "в індивідуальному порядку". І якби Марія Іванівна не була інженером з техніки безпеки, то вона, може, також мала б тепло в квартирі й думала, що в неї все гаразд. Але жінка попросила схему димовентиляційних каналів і, глянувши фаховим поглядом на те, що відбувається, вжахнулася. Виявляється, в її димовентканал завели обладнання сусідів, а їй пропонують "врізатися" в інший, чужий канал або... у свій, який уже використовують сусіди. І одне, і інше неможливе. Бо з одного каналу "виводити" можна лише один котел. Якщо два - це порушення техніки безпеки: в каналі скупчуватиметься вуглекислий газ, а наслідком може бути вибух.

- Можливо, причиною вибухів у житлових будинках, які інколи стаються, і є виводи від двох самовільно встановлених газових котлів в один димовентиляційний канал. Стверджувати, звичайно, не буду, але й цю причину не слід відкидати, - говорить Марина Макарівна.

Вона залишитися без житла не хоче, а тому пішла по всіх відповідних інстанціях домагатися, щоб переробили проект і виконали роботи як належить, згідно з чинними нормативами і правилами техніки безпеки. Вдалося. Переробили. Завели трубу в той димовентканал, в який потрібно. Але... Відрізали квартиру від споживання газу. Чи то навмисне це зробили, чи випадково, але тепер жінка має іншу мороку. Знову ходить по інстанціях і вимагає підключити газ. Ось така "автономія"...

Систему треба оптимізувати

Ще кілька років тому Леонід Покровський, який очолював Всеукраїнську асоціацію "Укртеплокомуненерго", пояснив усі небезпеки переходу на "автономку" - передусім для тих мешканців багатоповерхівок, які встановлюють "персональні" котли.

Він зауважив, що нині повністю не сформована нормативна база, в якій було б враховано всі наслідки переходу на "автономку". Та при індивідуальній системі підвали, горища, під'їзди не опалюватимуться. За сильних холодів можуть розморозитися системи, люди залишаться не лише без опалення, а й без води і каналізації. А як зимуватиме той, у кого немає грошей на "автономку"? І ще. Якщо обладнання при централізованому опаленні можна за потреби перевести з газу, скажімо, на мазут чи вугілля, то "автономний" котел доведеться міняти.

Однак, зауважують фахівці, систему опалення справді потрібно оптимізувати. Позаяк в одних містах варто залишити централізоване опалення, а в інших - перейти на індивідуальне. Цю думку поділяє і міністр з питань ЖКГ Юрій Хіврич. Він повідомив, що нині завершується розробка програми з поступового переходу до автономного опалення там, де це буде доцільним.

КОМПЕТЕНТНО

Юрій ХІВРИЧ,
міністр з питань ЖКГ:

- Ми не проти переходу на індивідуальне опалення у тих містах, які затвердили схеми теплопостачання і визначилися з тим, що не окрема квартира, а весь будинок переходить на індивідуальне опалення. Місцеві органи влади мають замовити проекти такого переходу.

Основне питання, яке зараз перед нами постало, - це належність пропуску газу до газових мереж. У деяких містах зараз навіть призупинили переведення на автономне опалення через те, що існуючі мережі не можуть пропустити ту кількість газу, яка необхідна для індивідуального опалення, бо місцева влада не впоралася з роботою щодо заміни газових мереж із збільшення їх діаметра і можливості більшого пропуску газу.

Ми запропонували малим містам, райцентрам, сільським населеним пунктам, де проживає до 20 тис. осіб, за участю держави розробити відповідні проекти і поступово перейти на індивідуальне опалення. А от великі міста, обласні центри переводити повністю на індивідуальне опалення складно, тому тут плануємо вкласти гроші в енергозберігальні технології, заміну котлів, ремонт і оптимізацію котелень, встановлення економніших горілок тощо і завдяки цьому зменшити споживання газу та подати людям якісне тепло.