У  межах оголошеного Організацією Об’єднаних Націй «Міжнародного року грунтів» в аеропорту «Харків»удруге відбувся форум «Агропорт-2015». Це єдиний захід, присвячений розвитку агробізнесу, який внесено в календар ООН. Порівняно з попередніми представницькими зборами, нинішні вразили своєю масштабністю: різноманіттям виставкових експонатів, кількістю й проблематикою панельних дискусій і спеціалізованих конференцій, міжнародним представництвом. У ньому взяли участь 350 агрокомпаній, 40 експертів та понад 4 тисячі гостей. Загалом відбулося понад 20 різних заходів.

Як уточнила координатор IV Східноукраїнського агрофоруму в межах AGROPORT-2015 Тетяна Гаврик, крім представників різних міжнародних інституцій, таких як IFC, ЄБРР, Світовий банк, були експерти з Німеччини та Італії. Панельні дискусії під час агрофоруму присвячували розвиткові сільських територій, малого та середнього бізнесу, наданню переробникам максимальної допомоги (експертної, фінансової тощо).

ПАТ «Харківський тракторний завод» представив трактор «Квадротек» власної розробки. Фото автора

Триденний форум зацікавив і виставкою продукції агропромислових підприємств і виробників сільгосптехніки. Трактори, грунтообробні та збиральні машини, авіація, різне обладнання, зокрема й у галузі альтернативної енергетики та енергоефективності, заповнили майже 7 тисяч квадратних метрів аеропорту. Скажімо, ПАТ «Харківський тракторний завод» представив трактор «Квадротек» власної розробки. Перевага нової машини в тому, що гусеничний рушій створює мінімальний тиск на грунт.

«На тракторі встановлена нова ходова гідротрансмісія, розроблена спільно з Національним технічним університетом «Харківський політехнічний інститут». Трактор на 70% виготовлений із українських комплектуючих. Єдиний його аналог у світі — трактор фірми Case (Нідерланди). Але, на відміну від їхнього трактора, з нашого гусеничний рушій можна зняти і встановити на його місце колеса. Тому наш трактор — універсальна машина», — розповів генеральний директор заводу Владислав Губін.

До речі, видовищними були демопокази сільськогосподарської техніки, авіації, тест-драйви, змагання тракторів.

Помітною подією «Агропорту-2015» стала панель «Форвард Плюс»: світові фінансові інструменти на Харківщині». Інтерес аграріїв до неї цілком зрозумілий, адже одна з найболючіших проблем — брак коштів на впровадження нових технологій, закупівлю засобів захисту рослин та високоякісного посівного матеріалу. Як можна хоча б частково її розв’язати й захистити себе від цінових ризиків, зокрема й коливання курсу валют,  розповів представник всесвітньо відомої швейцарської компанії-виробника насіння та засобів захисту рослин (ЗЗР) «Сингента» Роман Хрипко.

Він наголосив, що програма «Форвард Плюс» дає сільгоспвиробникам України реальну можливість використати сучасні світові фінансові інструменти. «Учасник програми навесні отримує в кредит високоякісне насіння й ЗЗР «Сингенти» та укладає форвардний контракт на продаж майбутнього врожаю кукурудзи. Сільгоспвиробник отримує так звану мінімально гарантовану ціну, яка дорівнює ринковій ціні на кукурудзу на момент підписання контракту, зафіксованій у доларах. Якщо до початку поставки ціни на ринку виростуть, учасник має змогу збільшити свою ціну. Якщо вони знизяться — його ціна залишиться такою самою, як зафіксовано в контракті. Таким чином, виробник захищений від падіння цін і може планувати свою роботу у прибутковість виробництва», — пояснив Роман Хрипко.

Партнери компанії, учасники програми «Форвард Плюс» у 2014—2015 роках, найбільша аграрна компанія Харківщини Agrogeneration, а також фермерське господарство «Альфа» на прикладі свого досвіду реалізації програми засвідчили, що це одна з найкращих світових фінансових практик і вона справді вигідна і захищає агровиробника.

Для Харківщини, економіка якої багато в чому залежна від розвитку сільського господарства, міжнародний форум «Агропорт-2015», за словами голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна, став дієвим майданчиком і яскравим прикладом державно-приватного партнерства. Це ще один крок до просування продукції наших виробників на міжнародні ринки.