В Україні зберігається цінова стабільність. Двадцять місяців поспіль ціни на товари та послуги майже не змінюються. Саме так днями прокоментувала економічну ситуацію на споживчому ринку країни та стан інфляційних процесів в. о. директора генерального економічного департаменту Нацбанку України Олена Коваленко. 

«У листопаді 2013 року споживча інфляція становила 0,2%.  На цьому самому рівні перебуває й інфляція у річному вимірі. Таку цінову динаміку визначають переважно чинники немонетарного характеру. Найважливішими серед них убачаємо три», — зазначила вона.

За її словами, перший — поліпшення роботи в аграрному секторі — і в рослинництві, і у тваринництві. Впродовж трьох останніх років Україна отримує стабільно високі врожаї, що безумовно позначається на здешевленні продуктів харчування. На думку експерта, другий чинник, який спонукав до низької інфляції, — розвиток інфраструктури, необхідної для зберігання зернових культур, що сприяє зниженню цін на продукцію рослинництва і тваринництва. І, нарешті, третій чинник — низький рівень базової інфляції, яка останнім часом близька до нуля.

У Нацбанку зазначають, що індекс споживчих цін у країнах основних торговельних партнерів нашої держави значно вищий. Так, за повідомленням регулятора, цей показник у річному вимірі коливається від 0,9% у країнах єврозони до 6,5% у Росії.

Варто нагадати, що місячну інфляцію в Україні зафіксовано лише четвертий раз у цьому році. Листопадове зростання цін, як стверджують у Держстаті, забезпечили в основному продукти харчування: молоко (+2,7%), сири (+1,7%), яйця (+4,3%) та деякі інші товари. Водночас дещо подешевшали такі продукти, як макарони, риба, олія, фрукті й овочі.

Втім, чимало експертів не поділяють оптимізму щодо низького рівня споживчої інфляції. Як зазначив «УК» голова Ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін, індекс інфляції та індекс споживчих цін не відображають реального стану речей на ринку.

«Індекс інфляції — дуже ручний показник, він істотно різниться з розрахунками за міжнародними стандартами. Що стосується індексу споживчих цін, то, як кажуть, на папері все виглядає дуже добре, а насправді ми бачимо певне зростання цін на товари та послуги. До речі, цей показник формується по 200—300 цінових категоріях на різні продукти харчування та послуги. Приміром, скільки українець за місяць з’їв м’яса, фруктів тощо. Цих справжніх цифр ніхто не знає і знати не може, оскільки у нас добра половина економіки працює в тіні», — наголошує він.

Деякі експерти впевнені в тому, що нульові або близькі до них темпи інфляції свідчать про брак економічного зростання в Україні. Вони наголошують на тому, що зниження ВВП за підсумками першого та другого кварталів 2013 року становить 1,1% та 1,3% відповідно.