Рішення Національного банку України (НБУ)  щодо зміни офіційного курсу, згідно з яким американська валюта подорожчала на 8,95% (або на 71,5 копійки) до 8,7080 гривні за долар,  стало  сюрпризом навіть для банкірів. За іронією долі, мій син-студент, напередодні «революційної» зміни блукаючи в Інтернеті, покритикував «застарілий» курс на сайті Нацбанку за те, що він істотно відрізнявся від позначок міжбанківського валютного ринку.

Курс гривні до долара за січень цього року просів на 5,5%, тоді як за 2013-й нацвалюта подешевшала всього на 2%. Останні два тижні  валютний ринок штормило, гривня дешевшала на очах до 9 гривень за долар, а люди панікували і перебували у розгубленості щодо подальшої вартості долара. У  четвер міжбанк закрився на позначці 8,88 грн/дол. Учора НБУ також повідомив, що його золотовалютні резерви на 1 лютого цього року становили 17,805 мільярда доларів, що на 12,8% менше аналогічного показника на 1 січня цього року.

Наближенням офіційного курсу до ринкового НБУ зробив крок до врівноваженості ситуації на валютному ринку.

Це історичне рішення, хоч і не оформлене окремою постановою. Вітати його має  і Міжнародний валютний фонд, який раніше критикував Україну за негнучкість курсу.  Крім того, регулятор двома своїми постановами анонсував упровадження тимчасових обмежень, які мають стабілізувати ринок, орієнтовані на юридичних осіб. Правила гри щодо фізосіб на банківському ринку не змінилися.

Гра проти спекулянтів

«Напруга на валютному ринку — не довгостроковий тренд, думаю, що короткостроковий попит на валюту знизиться і ринок працюватиме у вузькому коридорі. Ми всі — НБУ, банківська система та вкладники банків — перебуваємо в одному човні й зацікавлені у стабілізації фінансового сектору», — зазначив на брифінгу в Києві голова НБУ Ігор Соркін. 

«Ми намагалися стабілізувати ситуацію класичними заходами (НБУ виходив на валютний ринок з інтервенціями), але цього виявилося недостатньо. Адміністративні заходи, які впроваджуємо нині, скасовуватимемо у мірі стабілізації ситуації», — пояснила журналістам директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова.

Дві останні постанови правління НБУ мають  стабілізувати ситуацію на фінансовому ринку. Зокрема постанова №48, за словами Олени Щербакової, сфокусована на суб’єктах господарської діяльності й орієнтована на зниження спекулятивного тиску на фінансову систему. Постанова №49   «Про заходи щодо діяльності банків та проведення валютних операцій» спрямована   на підтримку ліквідності банків і спокійну співпрацю з клієнтами (набирає чинності з 7 лютого та чинна до прийняття НБУ окремого рішення). Цей документ зокрема зобов’язує банки для своєчасної виплати заробітної плати, пенсій, стипендій і соціальних виплат забезпечувати посилений контроль належного здійснення касових операцій у національній валюті, безперебійного функціонування банкоматів та їх завантаження готівкою. Також фінустанови мають безперебійно видавати готівку за платіжними картками клієнтів власних та інших банків. Цей документ  зобов’язує банки виконувати доручення клієнтів — юридичних осіб та/або фізичних осіб-підприємців на переказ у будь-якій валюті (крім платежів до бюджету, соціальних фондів). Зокрема це стосується отримання готівки (крім виплат заробітної плати, пенсій, стипендій, соціальних виплат, відряджень) у межах залишку коштів на поточних рахунках клієнтів на початок операційного дня (без урахування сум, що надійдуть на поточний рахунок клієнта протягом операційного дня).

Згідно з постановою №49, банкам тимчасово дозволено купувати іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку України за дорученням фізичних осіб — резидентів і нерезидентів для переказу за межі нашої країни за поточними валютними неторговельними операціями в сумі, що не перевищує в еквіваленті 50 тисяч гривень на місяць на одну фізичну особу.

Правильна корекція

«Найважливіше, що НБУ усунув двоякість між курсами офіційним та міжбанківським. Це був стримувальний чинник для вітчизняної економіки», — вважає голова ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Роман Шпек. Важливо, щоб коливання були як в бік зміцнення, так і в бік послаблення.  На його думку, вкладники-фіз?особи не постраждають, а навпаки, будуть більш захищеними, тому що спекулянтів зупинять.

Корекцію офіційного курсу привітав і голова правління «ПриватБанку» Олександр Дубілет. Однак зауважив, що на такі кроки потрібно було піти раніше на 2-3 місяці, адже через пом’якшення Америкою програми викупу цінних паперів валюти країн, що розвиваються, подешевшали.

«Нарешті ми побачили в офіційному курсі реалії економіки: 8,7 гривні за долар. Це відображає те, що було на ринку 6 лютого», — зазначає голова правління банку «Надра» Дмитро Зінков. А за прогнозом голови правління «Укргазбанку»  Сергія Мамедова, за результатами п’ятниці (7 лютого) курс становитиме 8,5 і 8,6 гривні за долар і відображатиме реальну ситуацію на ринку.

Заважають нелегали

Перешкоджає врівноваженості валютного курсу і функціонування в Україні численних нелегальних пунктів обміну валют. Днями НАБУ звернулася до НБУ із закликом активізувати боротьбу з незаконними обмінними пунктами. Експерти асоціації, проаналізувавши досвід інших країн у цій сфері, пропонують для детінізації ринку обміну готівкової валюти оприлюднити на сайті НБУ інформацію про легальні обмінні пункти. Цією інформацією зможуть скористатися як рядові споживачі, так і співробітники міліції для припинення діяльності незаконних обмінників.

У НАБУ вважають за доцільне дозволити здійснення операцій купівлі-продажу іноземної валюти тільки у відділеннях і касах банків або ж поширити на пункти обміну валют небанківських установ ті нормативні вимоги до системи безпеки та інкасації, які застосовуються до пунктів обміну валют при банківських установах.

Отож заходи регулятора та банківської спільноти мають надати життю нацвалюти більш прогнозованого характеру. Сподіватимемося, що вже без пікових позначок.

ДУМКА ФАХІВЦЯ

Атаку проти гривні відбили

Ерік НАЙМАН,
керуючий партнер інвестиційної
компанії «Capital-Times»:

— Нацбанк поставив бажаний для себе рівень, на якому він бачить стабілізацію курсу, і ввів тимчасові обмеження на купівлю безготівкової інвалюти, які насамперед вдарять по спекулянтах. Водночас спекулятивну атаку на гривню вдалося відбити: на міжбанку курс повернувся  до 8,8 гривні за долар проти понад 9 днем раніше. Це, звичайно ж, зіб’є панічні настрої принаймні до понеділка. Подальший розвиток подій на валютному ринку залежатиме від гривневої ліквідності, політичної ситуації та просування домовленостей з Росією й МВФ.