Таких навчальних закладів, як Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля, на всю Україну лише три: у Львові, Харкові та Черкасах. Однак саме останній потрапив під так звану оптимізацію. Так вирішила Державна служба України з надзвичайних ситуацій. 

Реформування цього вишу, як кажуть його працівники, розпочалося ще позаторік. Тоді пожежний інститут увійшов до складу харківського університету. Тепер же чиновники взялися за його повну ліквідацію. Хоч законних повноважень на це не мають. Як прокоментував ситуацію в. о. начальника інституту Олександр Тищенко, ліквідація вишу — лише в компетенції Кабінету Міністрів України.

Колектив інституту, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко та голова обласної ради Валентина Коваленко звернулися до Миколи Томенка як до народного депутата України, голови Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи щодо небезпеки реалізації проекту Концептуальних засад реформування системи освіти Державної служби України з надзвичайних ситуацій, згідно з яким планується оптимізація цього навчального закладу. Цікаво, що такі наміри ніяк не узгоджені з місцевою облдержадміністрацією, облрадою та понад двотисячним колективом інституту.

І студентів, і викладачів лякає невідомість подальшої долі вишу. Фото з сайту fike.ck.ua

Черкаський інститут пожежної безпеки — сучасний конкурентоспроможний вищий навчальний заклад IV рівня акредитації. Він успішно забезпечує освіту європейського рівня у сфері цивільного захисту. Тут майже 2000 курсантів, студентів та слухачів заочної форми навчання. Це єдиний профільний заклад в Україні, де активно впроваджують дистанційне навчання. Студенти та курсанти відточують професійні навички, опановуючи теорію і практику. Сотні випускників цього вишу брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. На території інституту розміщений сучасний спортивний комплекс, на базі якого відбуваються зимові чемпіонати з пожежно-прикладного спорту, інші змагання. А вигідне розташування вишу в центрі України в умовах воєнної агресії на сході України могло б стати базою для підготовки висококваліфікованих спеціалістів аварійно-рятувальних підрозділів.

Як повідомила прес-служба народного депутата, Микола Томенко звернувся до Прем’єр-міністра та голови ДСНС із проханням проаналізувати доцільність у нинішніх умовах ліквідації Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля. Також голова комітету вважає за необхідне створити міжвідомчу комісію щодо оптимізації системи освіти і науки ДСНС, до складу якої залучити представників МОН, МВС, ДСНС, Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, профспілки тощо.

Екологічний комітет Верховної Ради звернувся до Генпрокуратури із проханням перевірити законність оптимізації черкаського вишу. 

У колективі інституту нині тривожно. Начальник кафедри гуманітарних наук та іноземних мов Андрій Томіленко висловив загальну стурбованість:

— Лякає невідомість нашої подальшої долі. Адже це сім’ї, молодий офіцерський склад, майбутнє наших вихованців. Одним розчерком пера можна все порушити, зламати…

Курсант Олександр Гергеля, як і його товариші, що обрали долю рятувальників, також переконані в поспішності й необдуманості рішення про закриття закладу:

— Не кожний поїде до Львова чи Харкова для продовження навчання.

Як складеться ситуація надалі? «Урядовий кур’єр» стежитиме за розвитком подій.