На Тернопільщині останніми роками склалася добра традиція відкривати туристський сезон святково, з різними концертними та спортивними виступами, фестивалями. «Мандруємо замками Тернопілля» — назва імпрези. І неспроста, адже, як відомо, в області збереглися залишки третини всіх замків і фортець України. Створили й Національний заповідник «Замки Тернопілля». Місцем старту відпочинкової пори в краї завжди стає старовинне місто Збараж, яке має велику кількість історичних і культурних пам’яток. Серед архітектурних довершень — і замковий палац.

Принагідно зауважити, що цей палац відновили у 80-х роках минулого століття, зовнішньо дотрималися історичної архітектурної правдивості, а от всередині грубо порушили планувальну структуру. Тепер під час реконструкції приміщення вдалося відкрити аркову галерею та перехід на другий поверх. Втішилися, коли віднайшли викладений цеглою внутрішній дворик і навіть рівень відливу води. Досі про це знали хіба з архівної документації. Незабаром у цьому дворику з’явиться за допомогою колег із Щецінського замку (Польща) інтерактивний музей, де відтворюватимуть фрагменти з історії краю.

Марія Семчишин: «Господиня вправна я — вже й тісто на вареники замісила»

Загалом, за словами генерального директора Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолія Маціпури, нинішнього туристського сезону запропонують кілька нових експозицій у замках Теребовлі, Скалата, у палаці Вишневецьких у селищі Вишнівець. Будівельна бригада вже виїхала до замку в Скалі-Подільській, аби не допустити подальшої руйнації тутешньої твердині. Зорганізують сюди, звісно, й маршрут для мандрівників. Заповідник розробив кілька програм задля консервації й збереження пам’яток архітектури, бере участь у різних конкурсах з отримання грантів, зокрема Європейського Союзу. Така цільова фінансова дотація спрямована на втілення європроекту зі збереження замку в селі Язлівець Бучацького району, палацу у Вишнівці. Певні кошти від посла США в Україні використають на реставрацію рухомих пам’яток, як-от стародруків, давніх ікон. Це, так би мовити, виробничі справи, які в кінцевому підсумку відчує й турист, перед яким відкриються нові пізнавальні та цікаві маршрути. Із цьогорічних нових планових туристських, так би мовити, проходжень — «Шляхами Тараса Шевченка». Подорожувальники мають змогу відвідати не лише Почаїв, Кременець, Вишнівець, а й деякі села, через які пролягли дороги Великого Кобзаря під час його перебування тут 1846 року.

Вйо — у подорож!

Але туристські маршрути — це не лише пізнання історії того чи того краю, а й потрапляння у світ народних традицій, ремесел, кухні. Зрозуміло, що організатори імпрези «Мандруємо замками Тернопілля» не могли не зосередити на цьому увагу. Подбали про два невеликі фестивалі, на яких пропагували національні страви — вареники, капусняк, про борщ, зрозуміло, теж не забули. Майже шість тисяч вареників із картоплею, сиром, капустою, гречкою, іншою начинкою просто в замковому парку зліпили клубні працівники Збаразького району. А наостанок навіть один вареник-велетень витворили. Марія Семчишин із села Колодне, скажімо, місила тісто для знаменитого національного вареного виробу разом з донькою Іванною. У велику миску насипала борошна, налила два літри води, вибила чотири яйця, додала дрібку солі й узялася активно вимішувати цю масу. Марія Василівна каже, що її велика сім’я не уявляє неділі без червоного чи зеленого борщу та вареників. Щоразу майже півтисячі ліпить їх для недільного столу. Найбільше її рідним смакують вареники із сиром, хоча використовує й інші начинки. З малиною, полуницями, вишнями і навіть з картоплею та маком пряженим теж часто подає цю страву.

Народний майстер з рогозоплетіння з Кременецького району Василь Казновецький мандрувати фестивалями готовий: усмішка — на вустах, пантофлі — у руках, збан — з джерельною водою

Ліплячи вареники, господині часто собі підспівують. Звісно, зробили це й клубні працівниці. І звучали не лише відомі «Із сиром пироги», «Мій милий вареників хоче», а й патріотичні.

Розцвіла «Орхідея» (народний ансамбль із селища Вишнівець) 4 Екскурсія понад 10 осіб — 50 грн біля замкового частоколу

Неподалік від вареничної «залоги» задзвеніли шаблі — це свою вправність демонстрували козаки із села Розношинці. У селі лише 110 дворів, зате, як каже Ігор Музя, мають великий будинок культури. І що головне — тут упродовж року активно буяє творче життя. Зорганізували дитячий ансамбль. Дорослі мають свій пісенний колектив. Більше того, у населеному пункті діє народний аматорський драматичний театр, в репертуарі якого «Кайдашева сім’я», «Украдене щастя», «Фараони», а до Шевченкового ювілею поставили «Назара Стодолю».

На відкритті туристського сезону Тернопілля турфірми та агенції мали презентації, працювало також містечко народних ремесел, демонстрували середньовічні костюми, проводили й багато інших заходів.

ГАМАНЕЦЬ

Вартість квитків  до замків Тернопілля

♦ Дорослий — 15 грн

♦ Студентський — 8 грн

♦ Дитячий — 5 грн

♦ Екскурсія до 10 осіб — 30 грн

♦ Екскурсія понад 10 осіб — 50 грн 

Микола ШОТ, 
«Урядовий кур’єр»
(фото автора)