Якщо раніше у Харкові майже не було будівель, обладнаних пандусами та іншими облаштуваннями для комфортного пересування інвалідів, то тепер їх кількість збільшується щороку в арифметичній прогресії. Тож жителі міста, які мають ті чи ті фізичні обмеження, нині без проблем можуть заходити в адміністративні установи, розважальні та інші заклади. Хоча раніше про це вони могли лише мріяти.

А щоби власники споруд і надалі робили їх доступними для таких громадян, міська влада зорганізувала конкурс з промовистою назвою «Місто для всіх». Серед його переможців, яких днями вшановували дипломами в приміщенні Харківської міської ради, було кілька найрізноманітніших організацій: кінотеатр «Кронверк», торговий центр «Аве Плаза», відділення «Альфа-Банку», Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна та багато інших. Усе це свідчить про цілеспрямовану політику міської влади Харкова, яка семимильними кроками наближає першу столицю до зразка міста європейського типу.

Саме на це й звернула увагу присутніх у ході церемонії нагородження, яка проходила в рамках засідання Комітету забезпечення доступності маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров’я і соціального захисту населення — голова комітету Світлана Горбунова-Рубан. За її словами, цей конкурс також допоможе людям з інвалідністю отримати інформацію про найдоступніші об’єкти міста. «Я хочу, щоб цей конкурс проводили щорічно, а переможців було дедалі більше», — підкреслила Світлана Горбунова-Рубан.

За підрахунками організаторів, у конкурсі взяли участь 50 учасників. Вони змагалися в номінаціях: адміністративні будівлі, медичні установи, готелі, заклади громадського харчування, культурні установи, пункти пасажирських перевезень, пішохідно-тротуарна зона, рекреаційна зона тощо. Найдоступніші з них заклади визначала робоча група, в яку входили представники громадських організацій, де їх членами є люди з різними фізичними обмеженнями. Вона проводила моніторинг доступності об’єктів, що стали номінантами конкурсу. Учасники моніторингу оглядали кожен із цих об’єктів особисто і вивчали стан його доступності, і в разі потреби давали рекомендації, як зробити будівлю більш комфортнішою для інвалідів.

Як розповіла віце-президент громадської організації «Креавіта» і заступник голови Комітету забезпечення доступності маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури Олена Шингарьова, конкурс проводили лише серед об’єктів міської інфраструктури і він визначив установи громадського призначення, в яких створені найбільш сприятливі умови для обслуговування людей з обмеженими фізичними можливостями. Основними критеріями відбору були доступність для їх відвідування і обслуговування людьми з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху тощо. А також за критеріями відповідності всім державним будівельним нормам та естетичному і дизайнерському рішенню.

Експертна рада, в яку ввійшли депутати Харківської міської ради, директори профільних департаментів міськвиконкому, представники громадських організацій людей з інвалідністю, визначили аж 21 переможця конкурсу. Однак, за словами Олени Шингарьової, були і такі номінації, в яких не було переможців. Це — супермаркети і транспорт. Можливо, вони підтягнуться і вже наступного року їм буде чим похвалитися, а кращі з кращих потраплять до списку переможців такого важливого для городян-інвалідів конкурсу.

Олена Шингарьова також поінформувала, що всі етапи конкурсу «Місто для всіх» були прозорими. Їх висвітлювали на сайті «Доступний Харків» і всі охочі, зокрема й люди з фізичними обмеженнями, мали можливість висловити своє ставлення до переможців конкурсу через онлайн-голосування на сайті.

Біля Київради — особливі паркувальні місця

Місця для автотранспорту, яким керують люди з особливим потребами — це давно вже стало звичною річчю у багатьох містах світу. Київська міська влада нещодавно також взяла цей досвід на озброєння. Так, нещодавно під час спільного засідання Громадської ради й керівництва Київської міської держадміністрації було порушено питання захисту інтересів людей з особливими потребами, які користуються автотранспортом. Як повідомила прес-служба Київської міської державної адміністрації, один із членів Громадської ради висловив зауваження щодо браку паркувальних місць для інвалідів біля будівлі столичної адміністрації. Заступник голови Київської міськдержадміністрації Михайло Костюк оперативно дав доручення профільним службам, які вже встановили відповідний знак та облаштували паркувальні місця.У подальших планах — створення спільної з представниками Громадської ради і міськдержадміністрації комісії для напрацювання заходів, спрямованих на полегшення пересування містом людей із особливими потребами, що є однією із соціальних ініціатив Президента України.

Відділ соціально-правових питань
«Урядового кур’єра»