ОЗДОРОВЛЕННЯ 

Херсонщина демонструє нові можливості лікувального туризму
 

Можливо, це озерце й залишалося б маленькою новоутвореною перлинкою  місцевого краєвиду, аби не охочі скупатися в ньому. Вони й  дізналися, що зробити це не так просто — вода  виштовхує тіло на поверхню, тож якщо сфотографуватися, як це люблять робити на Мертвому морі — з газетою в руках, то ніхто й не здогадається, що світлина має херсонську адресу. Щоправда, з’ясувати підробку може колір води. Вона в озерці — рожева.

Історія утворення водойми доволі незвична. Саме сюди, в одну з бухт затоки Сиваш, у 70-х роках минулого століття  впав військовий літак. Він пробив товстий шар грязі лиману, утворивши впадину, до  якої стала прибувати вода незвичного кольору. Як  показали дослідження, саме вона, взаємодіючи із сиваськими грязями, робить їх унікальними за своїм складом. Але спочатку цілющий вплив незвичайного озерця відчули на собі його першовідкривачі. Так і пролягла сюди народна стежка, яка не заростає, але поки що й не розростається до комфортабельної магістралі. 

Фото Олени ШОВКОПЛЯС

Поки що  народний курорт?

— А це ж справжнє диво! Колосальний подарунок природи українцям, про який вони не знають! До озера приїжджають в основному іноземці, — із запалом розповідав нам, учасникам VII фестивалю туристичної журналістики України, по дорозі до озера Володимир Виговський. — Наша грязь сертифікована на території Євросоюзу і Росії. Можу процитувати витяг з німецької газети: «Грязі заливу Сиваш можна зарахувати до найкращих на Землі».

Передусім власне зцілення спонукало нині директора єдиної фірми, яка має державну ліцензію на розробку цих грязей, взятися за її популяризацію. Володимир боровся із захворюваннями  тривалий час, однак медикаментозне лікування мало чим допомагало. Тож ухопився за сиваську грязь, як за останню надію.

 І де б, ви думали, зроблене це фото?

Таких, як він колись, біля озера ми побачили чимало. Спілкування з ними, а також із вченими і  лікарями, справді переконували в тому, що спектр дії на організм цього  природного  продукту надзвичайно широкий і дуже ефективний. Взяти, скажімо, псоріаз. Про те, що від цього захворювання шкіри  потерпає чимало німецьких громадян, дізналася саме на Мертвому морі — тамтешні лікарі казали, що для них існує навіть спеціальна програма,  яка передбачає пільгове лікування на цьому курорті. Очевидно, не в останню чергу й через це в Німеччині  херсонська грязь пройшла  клінічну оцінку і продається як медичний продукт. Адже  нею можна лікуватися і в домашніх умовах.

Я запитала  в завідувачки фізіотерапевтичного відділення Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні Надії Волошко, яка практикує грязі для лікування маленьких пацієнтів, чи є  вагомі результати. Вона натомість поцікавилася, чи справить на мене враження той факт, що дитина, яка не могла позбутися інфекційних захворювань, протягом минулого року  жодного разу не захворіла? Що  після одного курсу лікування, а це 10 аплікацій, вона сама на 3 роки позбулася болючого ішіасу? Що грязь дуже добре показала свою дію навіть на психологічному рівні — поліпшує настрій, нормалізує сон. Добре лікуються остеохондрози, хороші показники при запаленні лицьового нерва, без Кашпіровського розсмоктуються грубі рубці, лікується пародонтоз  — називаю ті з чималенького переліку,  які завдають великих неприємностей і які практично не можна подолати. «Мікроелементи, які є в грязі, практично такі, як у плазмі крові. Якщо якогось мікроелемента в нас бракує, ми, умовно кажучи, цю матрицю прикладаємо до організму і він зчитує норму. Солі, які є в грязі, витягують токсини, а на їхнє місце всотуються мікроелементи. Організм легко їх бере, бо вони  для нього не чужі. Відбувається — легка, м’яка — корекція імунної системи», — розповідає Надія Степанівна.

Нагода перевірити   дію цього природного дару на власному організмі не забарилася. Після спеки, якою зустріла нас Херсонщина, і відповідного потужного кондиціювання в автобусі, вдома мене наздогнала  застуда. Ділюся досвідом лікування: три аплікації на ділянку носа і гайморових пазух — і  жодної пігулки чи крапель. Робочий час збережено, як і власні кошти.

Чому ж ми гальмуємо? Віце-президент Асоціації курортологів і фізіотерапевтів Броніслав Омецинський пояснив мені, що лише нещодавно завершено сучасні складні дослідження, які довели, що грязь справді має найвищі характеристики, вчені також встановили показання і протипоказання для  застосування.  Тому раніше й  не йшлося про її офіційну  розкрутку.

Новітні дзвони Чаплинської тронки

Однак на Херсонщині одразу взялися до справи. Начальник туристично-виставкового відділу  облдерж?адміністрації Тетяна Волинець розповідає, що  саме ідея розбудови майбутнього курорту лягла в основу  пілотного проекту «Новітні дзвони Чаплинської тронки», за яким Чаплинський район  має стати туристичною територією.  Адже за кілька  кілометрів від озерця розташоване  найбільше його село — Григорівка, де знаходять притулок паломники за зціленням, в тому числі росіяни, німці, норвежці, поляки. Енергійний сільський голова Сергій Кліщевський каже, що спочатку господарі садиб і чути не хотіли про якийсь там  зелений туризм. А тепер навіть виникла потреба додати у   штатний розпис посаду відповідного фахівця — сам не справляється з потоком охочих пожити серед природи, щодня мати свіжі продукти, полікуватися.  А зовсім  поряд ще й Асканія-Нова, з принадами якої за один раз ознайомитися не вдасться!

Готують сюрприз для майбутніх туристів і на одному з кращих в Україні Чаплинському маслосирзаводі,  який працює тільки на натуральній сировині, випускаючи 27 видів добротних сирів. Його директор Сергій Бауманов поки що  наміри з цього приводу не розголошує. До речі, на Херсонщині жартома (а доля правди в цьому є) вже визначили новий вид туризму — жовтий — тут пишаються своїми сирами. Після екскурсії на Чаплинський завод можна твердити: така гордість небезпідставна.

Чого не вистачає Арабатській Стрілці?

Цілющий Сиваш поширив свій вплив ще на одну  перлину Херсонщини — Арабатську Стрілку — одну з найчистіших курортних територій країни. Саме тут почав будувати свою клініку Герой України всесвітньо відомий  лікар Володимир Козявкін,  обумовлюючи свій вибір, окрім  моря, наявністю  в одному місці джерел термальних і мінеральних вод, значних запасів лікувальної грязі  і ропи, голубої глини. Це дає змогу майбутній клініці, а точніше — медмістечку, яке розкинеться на площі  понад 300 га, приймати  пацієнтів не тільки з дитячим церебральним паралічем чи  остеохондрозом, а й реабілітувати хворих після інсультів, лікувати безпліддя, посттравматичні синдроми тощо.  Проект нині  набув статусу національного, але вже від початку будівельних робіт у 2004 році спонукав  до розвитку туристичного бізнесу.

Нині тут працює 90 закладів відпочинку. Серед них і такі сучасні і комфортні, як, скажімо,  пансіонат «Експрес», який гостинно  розселив чималенький  журналістський десант. Тут передбачено усі умови для повноцінного відпочинку: є  паркова територія, на вибір для поселення котеджі,  корпуси, бунгало, харчування — шведський стіл.

Як зазначає перший заступник голови Генічеської райдержадміністрації Андрій Євстратов, на Арабатській Стрілці залежно від фінансових можливостей можна відпочити по-різному — від 30 грн до 1,5 за добу.

Але загалом ціни з минулого року  практично не змінилися. До нового сезону тут підготувалися вчасно, в тому числі йдеться й про пляжну територію, яка в районі простяглася на 60 км. На ній  має змогу відпочивати будь-хто — доступ до моря відкритий. Оперативно відреагувала влада і на транспортні проблеми, заздалегідь провівши переговори з керівництвом Придніпровської залізниці. Погоджено графік руху, який  зберіг зупинки на станції Новоолексіївка основних маршрутів.  Так, якщо торік тут зупинялося 130 потягів, то нині 98. «Ми зробили аналіз кожного з них, — каже посадовець, — з’ясувалося, що деякі взагалі не привозять нам туристів, а 2 потяги з Кривого Рогу і  Запоріжжя торік доправили 200 тисяч,  інші 128 — 40». Таку позицію зрозуміти можна, щоправда, немає статистики, де  вони знаходять притулок. Оздоровчі заклади Арабатки одночасно приймають 16 тисяч відпочивальників, а приватний сектор за приблизними, зрозуміло, підрахунками, — 200, то, можливо, саме ці 40 і стали тими, хто поповнив бюджет району, а не тільки господарів садиб?

ЦІНОВА ПАЛІТРА

Альтанка на Лемурійському озері — 5 грн

Процедури у водолікарні: ванна — 40 грн;

підводно-вертикальне розвантаження  хребта — 60 грн

Дитячі табори: від 125 до 145 грн на добу з 4-разовим харчуванням та 4-місним розміщенням; 2-місні з усіма зручностями — 180—220 грн

Заклади відпочинку:  від 210 до 1500 грн за добу

Приватний сектор — від 30 грн за ліжко

Вхід на всі без винятку пляжі Генічеського району —  безкоштовний.

ВАРТО ВІДВІДАТИ

Ще за часів СРСР на Арабатці шукали газ,  а знайшли... термальні джерела. Одна з таких свердловин розташована на території водолікарні  «Гаряче джерело».  Директор  Лариса Поспєлова розповідає її історію: місцеві жителі  випадково помітили, що після контакту з водою  проходили болі в ногах, зникали  висипання на шкірі. Вже тридцять років ставить на ноги  людей ця водичка, а її показники, як показав недавній аналіз, не змінилися. Компоненти води настільки гармонійно підібрані природою, що коли треба лікувати щось одне, то це не шкодить іншому. Ціни за амбулаторне лікування, яке поєднується з відпочинком на морі,  просто смішні — 40 грн за процедуру. Природа як могла здешевила послуги — вода з глибини 1600 м піднімається самотужки так званим термоліфтом. Загалом це чудовий профілактичний засіб навіть для того, щоб принаймні на рік позбавити себе простудних захворювань. Зазвичай курс розрахований на 10—12 процедур, однак, як свідчить практика, й тижня достатньо, щоб надовго зарядитися бадьорістю.