Нині пенсії в нас призначають протягом 10 днів. З нового року це відбуватиметься значно швидше. У Пенсійному фонді починають упроваджувати нову сучасну єдину централізовану систему призначення та виплати пенсій, яка дасть змогу буквально за лічені хвилини обслуговувати людей з питань призначення та перерахунку пенсій. Про це повідомив голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний учора на брифінгу в Кабінеті Міністрів.

Завдяки новій системі людина зможе отримати сервіс у будь-якому органі Пенсійного фонду, незалежно від місця реєстрації громадянина. За словами Олексія Зарудного, буде максимально скорочено і паперовий документообіг, і вплив так званого людського чинника. Також він поінформував, що днями уряд ухвалив постанову про скорочення штатної чисельності працівників органів ПФУ майже на 4,5 тисячі — саме за рахунок адміністративно-управлінського апарату.

«Найближчим часом на 160 осіб скоротиться чисельність районних та міських управлінь. У тих районах і містах, де це відбудеться, залишаться зали обслуговування для людей, де вони зможуть вирішити всі свої питання пенсійного забезпечення», — зауважив Олексій Зарудний.

Також він розповів, що недавнє підвищення мінімального розміру пенсій стосувалося 7,5 мільйона пенсіонерів.

«Майже 2 роки не збільшувалися мінімальні розміри пенсій і складові пенсійних виплат, які залежать від розміру прожиткового мінімуму. Це зокрема доплата за понаднормовий стаж, надбавки тощо. Тож з 1 вересня зросли саме ті пенсії, які не збільшувалися останні 2 роки. Усі, хто мав мінімальну пенсію 949 гривень, отримали її збільшення щонайменше на 125 гривень, або на 13%.

Але відбулися й інші підвищення, крім мінімального розміру. Всього було збільшено 11 видів пенсійних виплат. Зокрема, понад 3,5 мільйона осіб отримали доплату за понаднормовий стаж, зросли мінімальні пенсії інвалідам війни та учасникам бойових дій — тут отримали підвищення 115 тисяч осіб, і мінімальні пенсії шахтарям — понад 67 тисяч, мінімальні пенсії сім’ям загиблих військовослужбовців — понад 88 тисяч. Зросли й деякі інші пенсійні виплати», — зауважив голова правління ПФУ й поінформував, що за деякими пенсійними виплатами збільшення становило від 200 до 350 гривень.

За уточненими даними, загалом пенсії зросли у 8,6 мільйона людей, а це понад 70% пенсіонерів. На це завдяки зусиллям уряду додатково спрямовано майже 4 мільярди гривень.

Та є категорії, яких перерахунки поки що не торкнулися. Насамперед це ті, пенсії яких індексували протягом останніх двох років, або ті, чий розмір пенсій істотно перевищує прожитковий мінімум, чи ті, хто не мав повного стажу для призначення страхової пенсії.

«Підвищення, яке відбулося з 1 вересня, не останнє. Уже в наступному році передбачається двічі збільшити розміри пенсійних виплат — у травні та у грудні. Але якщо дозволятиме фінансова ситуація, це може відбутися і раніше. Сподіваюся, що під час таких підвищень у наступному році ми матимемо достатньо ресурсів, щоб збільшити пенсії не тільки тим, хто їх отримує в мінімальному розмірі, а й усім іншим категоріям громадян», — підкреслив Олексій Зарудний.

Крім того, в ПФУ вже майже 4 місяці триває внутрішній аудит для виявлення переплат пенсій, так званих мертвих душ та інших фактів нецільового використання коштів. Уже в найближчий місяць цю роботу планують завершити. Отже, буде відомо, яку економію коштів завдяки цьому матиме Пенсійний фонд.