Робочий візит до Німеччини Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка не обмежився зустрічами з вищим керівництвом цієї країни. Однією з основних складових стала участь нашої делегації у масштабному Українсько-німецькому економічному форумі, на який зібралися понад 600 представників провідних німецьких компаній, зацікавлених у започаткуванні, розширенні та розвитку співпраці з Україною. Про важливість цієї події свідчить участь у зібранні Федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель.

У присутності й за фактичного благословення глав урядів у межах форуму укладено угоду про створення українсько-німецької торгової палати зі штаб-квартирою в Києві. З нашого боку документ підписав міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус. Позиція і Арсенія Яценюка, і Ангели Меркель зводиться до того, що ця структура значно посилить присутність німецького бізнесу в Україні. З іншого боку, німецький бізнес почуватиметься значно захищенішим на вітчизняному ринку.

Підписані у ФРН угоди є свідченням довіри до дій української влади. Фото з Урядового порталу

Навіть без такого істотного полегшення німецькі інвестиції в економіку України сягають нині 4,5 мільярда євро, а ФРН залишатиметься одним із найважливіших торговельних партнерів нашої країни. Але важлива передумова для подальшого розвитку економічних відносин — продовження Україною реалізації необхідних реформ.

У межах форуму сталася ще одна важлива подія: міністр фінансів Наталія Яресько та перший віце-президент ЄБРР Філ Беннет поставили підписи під гарантійною угодою про надання нашій державі кредиту обсягом 300 мільйонів доларів на придбання газу в європейських постачальників. Ідеться про 1,1 мільярда кубічних метрів газу на зимовий період. Підставою для цього стало рішення Ради директорів ЄБРР про надання кредиту, а також узгодження сторонами реформування НАК «Нафтогаз України».  

Так підтвердилися слова Арсенія Яценюка, що згаданий бізнес-форум — чіткий сигнал політичної та економічної підтримки України. А ще більше наближатиме її до європейського економічного простору поступова реалізація положень Угоди про зону вільної торгівлі, яка набуває чинності з 1 січня наступного року. Арсеній Яценюк переконаний, що документ обов’язково буде реалізовано, попри протидію інших держав і політичних сил.

«Хоче цього хтось чи ні, але Україна буде частиною європейського економічного простору. А угода — це шлях до модернізації української економіки», — цитує УНІАН слова вітчизняного Прем’єра.

Тим більше, що угоду жодним чином не спрямовано проти РФ.  У цьому з трибуни форуму особисто запевнила Ангела Меркель: «Ми зацікавлені в хороших відносинах між Україною та Європейським Союзом, а також і з Росією». Мовляв, для узгодження позицій і проводять тристоронні перемовини у форматі Україна — Євросоюз — Росія, щоб втілити положення цієї угоди в частині всеосяжної зони вільної торгівлі.

Значним позитивним зрушенням вона вбачає й домовленість про «зимовий пакет» в енергетичному секторі щодо постачання всім ключовим споживачам природного газу до березня 2016 року.

Разом з економічними аспектами Арсеній Яценюк змалював німецьким партнерам і внутрішньополітичну ситуацію в Україні, пов’язану із зовнішньою агресією РФ і необхідністю реформування багатьох галузей життя суспільства. 

«Країна не може бути вільною і демократичною політично, якщо у неї немає сильної відкритої економіки. Найкращий захист прав і свобод людини і громадянина — коли в країні є справедливість, економічне зростання, робочі місця. Коли популісти не перехоплюють і не знищують правильні реформи, які здійснюють в країні», — цитує позицію Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

І нині чинний уряд здійснює кроки, які слід було зробити ще 20 років тому. Так само як це зробили молоді європейські демократії, коли вирвалися з лабет тоталітарно-комуністичних режимів.  Тепер ці країни або в ЄС, або стоять на його порозі. Й Україні слід надолужувати прогаяне реформами банківського сектору, суддівської системи, соціального забезпечення, узгодженням законодавства з усталеними європейськими нормами. А вітчизняна економіка повинна досягти німецьких стандартів якості й стати насправді конкурентною, демонополізованою і сильною.

«Ми проявили прагматизм, пройшли й далі проходитимемо дуже складні реформи, які потребують політичної підтримки, — наголосив Арсеній Яценюк. — Процес реформ має початок, він не має кінця. Адже Німеччина також реформується і постійно змінюється. І нам треба так само разом дуже багато робити, щоб наші нації були сильні й успішні».

Підтримка партнерів потрібна й заради стабілізації на Донбасі, для чого буде посилено вплив нормандського формату. «Україна повинна отримати доступ до зовнішніх кордонів, а також стабілізацію й у Луганську, і в Донецьку. Тому Німеччина та Франція і в подальшому в нормандському форматі супроводжуватимуть вас», — запевнила Ангела Меркель на спільній з Арсенієм Яценюком прес-конференції, додавши, що санкції стосовно РФ діятимуть до повного виконання нею мінських угод.