ВІЗИТ

Безвізовий режим між ними може бути
запроваджено вже цього року

"Сьогоднішні переговори були ефективними, змістовними, дружніми. По-перше, ми підписали Спільну декларацію про створення Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною. Погодились, що вона є дієвим механізмом співпраці на двосторонньому рівні. На перші п'ять років ми ставимо перед собою завдання збільшити товарообіг до рівня 10 млрд доларів, а за 10 років підняти його ще вдвічі", -зазначив Президент Віктор Янукович на спільній прес-конференції із Прем'єр-міністром Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом, який перебував в Україні з офіційним візитом.

По-друге, сторони домовилися спільно поліпшувати роботу українських компаній на території Туреччини і навпаки. Особливу увагу приділили енергетичній галузі. Зацікавленість полягає ще й у спільній політиці роботи в третіх країнах. У транспортній сфері необхідно утворити трансрегіональні транспортні коридори, які з'єднають Східну та Північну Європу з Близьким Сходом і Середньою Азією. У сфері військово-промислового комплексу Туреччину цікавить проект Ан-148, а Україну - співпраця у питаннях підготовки проекту турецького танка. Третім пунктом, як зазначив Президент, став оборонно-промисловий комплекс. Українські компанії готові до участі у тендерах для забезпечення потреб турецької армії. А турецька сторона готова розглядати українські пропозиції. У лютому 2011 року планується запуск турецького супутника "Расат" з використанням ракети-носія "Дніпро". Тож співпраця в аерокосмічній галузі триватиме. Окрім того, Україна і Туреччина розпочнуть цього року скасовувати візовий режим. Паралельно йтиме робота над підготовкою угоди про реадмісію.

"Ми домовилися, що розпочинаємо процеси укладання угоди між Україною і Туреччиною про створення зони вільної торгівлі та щодо скасування візового режиму. Таким чином, ми продовжуємо працювати над розширенням географії країн, в які громадяни України й Туреччини будуть їздити без віз", - підкреслив Віктор Янукович.

У присутності Віктора Януковича та Реджепа Тайїпа Ердогана було підписано низку двосторонніх документів. Зокрема, міжурядову Угоду про організацію міжнародного прямого вантажного залізнично-поромного сполучення, Угоду про співробітництво між Українським національним інформаційним агентством "Укрінформ" і Турецьким інформаційним агентством "Анадолу Ажанси", Програму реалізації Меморандуму про наміри щодо співпраці у сферах технічного регулювання, стандартизації, метрології, оцінки відповідності та захисту прав споживачів між урядами на 2011-2012 роки, Програму співробітництва між Державною інспекцією ядерного регулювання України та Державним агентством Туреччини з питань атомної енергетики на 2011-2012 роки та Меморандум про взаєморозуміння у галузі енергетики між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України і Міністерством енергетики та природних ресурсів Туреччини.