ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Уряд стимулює економічний розвиток і виробництво, розраховане переважно на внутрішній ринок 

Глава уряду Микола Азаров на вчорашньому засіданні не дав підлеглим часу на розкачування після завершення основних зимових свят. Порядок денний вимагає від членів Кабінету Міністрів сконцентрованості зусиль над розв’язанням поставлених завдань. На перший погляд, їх не так уже й багато. З іншого ж — втілити у життя задумане буде дуже непросто.

Йдеться про давно відомі речі та актуальні плани. Це зокрема створення системної програми активізації внутрішнього виробництва та розвитку реального сектору економіки загалом, а також програми регіонального розвитку на 2013—2014 роки. Прем’єр-міністр вимагає закріпити досягнуті торік позитивні тенденції, заклавши в роботу практичні механізми зростання виробництва за конкретними напрямами.

Насамперед це стосується пріоритетних галузей: машинобудування, IT-технологій, індустріального виробництва сільгосппродукції. На окрему увагу заслуговує також відновлення зростання в галузях, які переживають складний період розвитку: нафтохімічній та хімічній, гірничо-збагачувальній.

Відповідальність за досягнення цієї мети покладено на віце-прем’єр-міністрів Юрія Бойка й Олександра Вілкула, а також на міністра економічного розвитку і торгівлі Ігоря Прасолова.

Грунт  для інвестицій

Після оголошення даних із поширеної позавчора доповіді Світового банку про певне пожвавлення глобальної економіки і водночас нестабільність ринків Микола Азаров таки висловив упевненість у тому, що навіть за таких умов можна забезпечити зростання вітчизняного реального сектору.

Підставами для цього глава уряду вважає величезний потенціал нашого внутрішнього ринку, який нарешті почав поступово розкриватися. Скажімо, торік роздрібний товарообіг в Україні зріс на 16%. А порівняно з 2009 роком — приблизно наполовину. Тобто наші люди почали вкладати в купівлю товарів і послуг чи не вдвічі більше, ніж три роки тому. Та й відбувається це на тлі відносної цінової стабільності. «Удруге за роки незалежності індекс споживчих цін торік був нижчим за позаторішній і становив 99,8%, — зазначив Микола Азаров. — При цьому вагоме зниження цін зафіксовано на дуже важливі товари. Так, на 7—22% знизилися ціни на овочі, яйця, цукор, рис, продукти переробки зернових, молоко та молочну продукцію, масло».

На його думку, саме завдяки цьому ринок уперше за вісім років відреагував збільшенням виробництва молока: порівняно з 2011-м торік його вироблено на 3% більше, зокрема у сільгосппідприємствах — на 13%. Водночас обсяг депозитів громадян у банках зріс торік майже на 60 мільярдів гривень (або на 19%). А порівняно з 2009 роком — на 155 мільярдів гривень (або на 73%). Депозити населення в банках сьогодні досягли 366 мільярдів гривень, що, за словами глави уряду, можна сміливо порівняти з річним доходом державного бюджету.

Особливе відчуття економічної ситуації притаманне інвесторам, котрі не поспішатимуть вкладати гроші абияк. Микола Азаров навіть перелічив основні пункти, за якими їм торік поставлено залік: у Дніпропетровську введено в експлуатацію найпотужніший новітній електросталеплавильний завод і нові виробничі лінії трубного заводу; на Київщині став до ладу завод металоконструкцій, який забезпечить потребу в конструкціях для мостобудування і дорожнього будівництва; відкрито два великих спеціалізованих молочних заводи дитячого харчування з використанням сучасних екологічних технологій, а також один із найбільших у Європі хлібопекарський комплекс; у Кіровоградській області розпочато будівництво заводу з виробництва ядерного палива. З’явилися нові заводи: з виробництва сухих будівельних сумішей — у Київській, з виробництва склопакетів і скла — у Донецькій області, з виробництва сучасних енергоощадних будівельних плит — у Житомирі.

За інформацією Прем’єра, загалом торік введено в експлуатацію понад 30 тільки великих промислових об’єктів. У ці об’єкти інвестовано понад півтора мільярда доларів.

«Я далекий від того, щоб назвати це рішучим поворотом у розвитку вітчизняної економіки. Масштаби нашої країни не такі, щоб зрушення були очевидними буквально в кожному районі. Є ще у нас і депресивні території, й низькі зарплати, і брак стабільної, достойної роботи для фахівців, — не міг приховати недоліки Микола Азаров. — Але головне, що є свідчення й іншого: все це можна подолати. Ті ж інвестори, які запустили в експлуатацію перелічені виробництва, планують цього року вкласти у розвиток ще 1,6 мільярда доларів».

Торік роздрібний товарообіг в Україні зріс на 16 %. Фото з сайту blog.poligrafi.com

Закони полегшать бізнес

Зі свого боку уряд також не сидить, очікуючи погоди з інвестиційного моря, а працює над оновленням пакета законопроектів, які не встигла розглянути Верховна Рада минулого скликання, і їх потрібно наново внести до парламенту. Цей комплекс заходів розраховано на подальше стимулювання економічного розвитку і виробництва в Україні, більше розрахованого на внутрішній ринок.

У цьому контексті глава уряду виокремив розроблений Мінекономрозвитку дуже важливий проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» щодо обмеження втручання у діяльність суб’єктів господарювання». Він продовжує послідовний курс на дерегуляцію, максимальний захист виробника і підприємця, створення максимально комфортних умов для інвестиційної діяльності. Пришвидшити доопрацювання документа доручено очільнику Мінекономрозвитку Ігореві Прасолову.

Наступним і не менш важливим документом, на думку Прем’єр-міністра, є законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель». Микола Азаров наголосив: «Алгоритм розроблення і внесення законопроектів має бути підпорядкований завданням соціального і економічного розвитку, збільшення економічної свободи і конкурентності на ринку».

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері запобігання і протидії корупції (проект Закону);

♦ Про внесення змін до деяких законодавчих актів країни щодо запровадження заходів кримінально-правового характеру стосовно юридичних осіб (проект Закону);

♦ Деякі питання забезпечення підготовки і проведення всеукраїнського референдуму (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення змін до пункту 3 Порядку та умов надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання інвестиційних програм (проектів) (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку прийняття рішення про включення індустріального (промислового) парку до Реєстру індустріальних (промислових) парків (постанова Кабінету Міністрів).