З початку цього року Україна погасила державний борг на суму 39 мільярдів гривень (станом на 3 червня). Відповідно до планових показників держбюджету на 2014 рік, до кінця року необхідно повернути ще 70 мільярдів гривень. Про це «УК» повідомили в Міністерстві фінансів України.

Джерелом фінансування цих виплат будуть нові запозичення. Завдяки підтримці офіційних кредиторів, таких як МВФ, Світовий банк, ЄС, держава зможе легко розрахуватися за валютними позиками та уникнути дефолту. «Цього року Україна для проведення реформ може отримати 13 мільярдів доларів від офіційних кредиторів під низький відсоток 1—3% річних (з них приблизно 5 мільярдів надано у травні). Цього достатньо для фінансування запланованих виплат за валютним боргом. Гривневий борг держава фінансуватиме запозиченнями на внутрішньому ринку», — вважає головний економіст інвестиційної компанії (ІК) «Драгон Капітал» Олена Білан.

Одним із джерел фінансування держборгу цього року стали зокрема п’ятирічні єврооблігації, випущені під гарантії США. Відсотковий дохід за облігаціями виплачуватиметься щороку 16 листопада і 16 травня. Цінні папери обсягом 1 мільярд доларів Україна розмістила 14 травня цього року з дохідністю 1,84%. Підписка на євробонди, за даними Мінфіну, становить 3,4 мільярда доларів.

«Це дуже вдале розміщення, оскільки їхня дохідність всього на 0,28% вище доходності казначейських зобов’язань уряду США з аналогічним терміном обігу. Це показово на фоні певного скепсису серед учасників ринку щодо інвестиційної привабливості цих цінних паперів і озвученої в постанові уряду вищої планки доходності на рівні 2,9%», — підкреслив «УК» керівник проекту Cbonds.Info Сергій Ляшенко.

Облігації, випущені під гарантії уряду США, майже не залежать від подій в України і корелюються виключно з облігаціями США. А от на дохідність стандартних українських єврооблігацій (розміщені раніше без гарантії з дохідністю 7—9%) у травні позитивно вплинуло очікування виборів Президента України в один тур та зниження ризику воєнної інтервенції. «Упродовж травня дохідність короткострокових євробондів України за погашенням у 2015 році знизилась на 2 відсоткових пункти, до 8,7% річних», — констатує Олена Білан.

«Стабільне обслуговування внутрішнього та зовнішнього боргів держави та залучення коштів до бюджету на зовнішні та внутрішні позики (зокрема, військові облігації), дотримання в нинішніх складних умовах принципів соціальної політики — це основні здобутки нового Кабміну у фінансовій політиці», — вважає голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук.

Начальник аналітичного департаменту ІК «Конкорд Капітал» Олександр Паращій двома головними здобутками уряду за 100 днів його роботи називає перехід до плаваючого курсу та підписання угоди з МВФ.

Найближчим часом уряд має зосередитися на стабілізації валютного курсу та зменшенні інфляції, дотриманні всіх зобов’язань перед МВФ і уникненні популізму, вважають експерти.

КОМПЕТЕНТНО

Галина ПАХАЧУК,
директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну:

— Ключовим досягненням України за останні місяці стало якісне перезавантаження співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями та двосторонніми партнерами (США, ЄС). Уряд за останні два з половиною місяці виконав надзвичайно важку роботу, яка дала змогу повністю розблокувати зовнішнє фінансування України та заручитися підтримкою країн, що мають розвинуту економіку. Здійснений Мінфіном 14 травня випуск єврооблігацій — це перший вихід нашої країни на ринки запозичень у нинішньому році. Умови цього фінансування на міжнародних ринках капіталу — найкращі за всю історію існування нашої країни, це потужний сигнал підтримки спільнотою інвесторів змін в Україні. Підтримка США уможливила розширення кола наших інвесторів та започаткування побудови нової політики зовнішніх запозичень для держави і корпоративного сектору.