Зважаючи на те, що українці народ веселий, щедрий і щирий, з тяжінням до європейського стилю життя, 14 лютого — День святого Валентина — поступово і для нас стає своїм. До речі, популярно в цей день влаштовувати весілля та вінчання. А ще робити приємні сюрпризи своїм «половинкам».

Думки з приводу нових свят досить різноманітні. Одні вважають, що їх у нас і так забагато, не варто підписуватися на визнання чужих традицій — власні б вберегти. Другі — за любов, бо це вона рухає світ. Ще побутують небезпідставні припущення про добросовісну роботу маркетологів, які «просувають» нові свята як привід вручати різноманітні подарунки, хай і дрібнички, які потрібно купити. Є прихильники їхньої вмілої роботи, а є й такі, хто відверто каже: «А що потім робити з тим барахлом?»

Я подарую тобі любов. Фото з сайту buyreklama.ru

Що подарувати?

Перевівши подих від затяжних, отже витратних, новорічно-різдвяних свят, робимо глибокий вдих і завмираємо з думкою: що подарувати коханим на День святого Валентина? Та це лише на мить. Свято для нас ніби як нове, а вже так добре вкоренилося. Тому особливих проблем з вибором валентинок немає. Індустрія квітів, подарунків, розваг аж пищить від бажання подарувати вам за ваші кревні щось таке, щоб аж дух захопило.

Ще задовго до старту цього свята вітрини магазинів, лотки, базарні ятки наповнилися товарами з атрибутикою Дня закоханих — сердечками. Пропозиції задовольнять, здається, будь-які смаки та розмір гаманця. Наприклад, листівки-«валентинки» — від 50 копійок (вочевидь, для школярів і студентів, які не заробили стипендію) до майже 10 гривень. А погортавши сторінки Всесвітньої павутини, чого лишень не знайдеш. Фантазія кипить. Валентинка у вигляді футболки з фото, будь ласка, від 180 гривень. Закортіло подушки у формі вуст — прошу: 200 гривень. Серед іншого пропонують дві чашки — 160 гривень, пара бокалів — 225 гривень, нижня білизна від 96 гривень, фабричні набори шоколаду в межах 100 гривень, серце ручної роботи з шоколаду — 80 гривень. Для любителів вина — комплект з корка та штопора від 50 гривень. Із небуденного — дегустація сигар від 400 гривень, дегустація коньяку або віскі — три сотні і більше. Коханим з тонким почуттям гумору можна придбати елегантні гумові чоботи із сердечками. Та що там чоботи — дощовики! Та найнестандартніша пропозиція, яку ми знайшли, була такою: «Подаруйте коханій половинці бубон!» Думається так: якщо є пропозиція, то, очевидно, знаходяться і споживачі на такий, як на мене, екзотичний товар. Тут уже ваша фантазія отримає свободу. Цікаво, бубон із сердечками — це натяк на шаманські замовляння, чи, може, інструмент для ритуальних танців, чи так, щоб сусіди також пройнялися святковим настроєм?

Любительки «апосвяткувать» жваво обговорюють у соцмережах, що даруватимуть представникам сильної статі. І натякають, що вважатимуть моветоном, якщо не отримають «валентинку»-відповідь. (Згадався анекдот ще до одного свята. Коли подруга ділиться з подругою, мовляв, нинішнього року подарувала своєму махрові шкарпетки, у відповідь очікую позашляховик як мінімум.) Ох, дівчата! І жодного коментаря, жодного слівця від протилежної статі. Мовчать. Готуються.

Головна складова свята — позитив. Фото з сайту g.diena.lt

Де відсвяткувати?

Свято без романтичних походеньок з посиденьками матиме недовершений вигляд. Тому вже заздалегідь варто продумати сценарій. Кафе, кав’ярні, ресторани пропонують святкові меню. В одному із закладів в Голосіївському парку пропонують в День закоханих усім Валентинам завітати до них на святкову вечерю зі студентським квитком чи паспортом і отримати 20%-ну знижку. Власники закладу сподіваються, що найбільше завітає до них спудеїв, бо ціни на страви тут доступні (пообідати удвох можна на сотню гривень) і молодь полюбляє відпочивати в цій місцевості. Інші ресторанчики пропонують замовити у них обід і отримати бонус у вигляді пляшки вина, кави з тістечком, знижки на наступний обід тощо. Деякі харчевні у День закоханих запрошують пообідати шашликом із свинини за 55 гривень за 200 грамів, салат за 30 гривень за 200 грамів, порція супу за 32 гривні, овочі на мангалі — 25 гривень за 100 грамів.

Більш романтичним видаватиметься свято з вікна готелю в Римі. Туроператори за п’ять тисяч гривень з гаком за одного відвезуть вас літаком на чотири дні до витоків свята. Романтично на відстані від дому можна провести час і в Україні. Готельні комплекси чекають закоханих у себе. Спеціальне авторське меню від шеф-кухаря помилує око і порадує шлунок за 650 гривень на двох. Окремо проживання в номері обійдеться в 1355 гривень за добу — це стандарт, еліт — 1407 гривень, ВІП-номер — 1900 гривень.

Загалом, враховуючи те, що День святого Валентина припадає на п’ятницю, закохані можуть влаштувати собі романтичний уїк-енд аж на три дні! Турагентства навперебій пропонують подорожі за кордон — від 99 євро і до… безкінечності.

Романтика в стилі «економ»

А що робити бідному студенту, скажете ви? Втім, навіть бідні студенти нині підпрацьовують, тож неледачу людину навряд чи можна назвати аж надто нужденною. Але якщо до чергової зарплати чи стипендії ще далеко, а порадувати свою «половинку» хочеться, то й тут можна знайти вихід. Наприклад, «валентинку» створити власноруч — намалювати, вишити або виготовити з підручних матеріалів. А якщо такий презент ще й подати відповідно — «дивись, це все для тебе!», то можна очікувати справжнього шквалу захоплення — як самим подарунком, так і вами, коханими!

А щодо романтичних побачень — чому б не запросити свою «половинку» до парку, на берег річки чи ще кудись — тут головне, знову ж таки, подача! У відповідній «упаковці» не те що шампанське в пластиковому стаканчику, а й домашній компот піде «на ура». Головне — в бажанні порадувати коханих, включити фантазію!

Бо ж, зрештою, головне — не вартість подарунка, а ті позитивні емоції, які він несе. Вам подобається дарувати радість у будь-якому вигляді і формі? Даруйте! І не лише в День святого Валентина. Повсякчас найкращим подарунком будуть ваші щирі почуття до коханих людей.

А ЯК У НИХ?

За довгі тисячоліття мандрів світське свято стало «своїм» у багатьох країнах світу. Побут і традиції кожного народу внесли свої особливі риси в цей день.

В Італії 14 лютого називають «солодким» днем. Головними подарунками вважаються солодощі у формі сердечок. Подібна традиція давним-давно живе і в Америці. Раніше закохані американці дарували одне одному марципани, нині ж їх замінили сучасні витвори кондитерів.

У Німеччині святий Валентин вважається покровителем не закоханих, а психічно хворих людей. В цей день німці прикрашають приміщення психлікарень пурпуровими стрічками, а в церквах проводять спеціальні богослужіння.

Французам, звичайно ж, належить пальма першості у питаннях амурних. Тож і до свята ставлення у них особливе.

Традиційними подарунками у цей день парижани вважають ювелірні прикраси та солодощі. Слід зауважити, що тут воно є святом не лише двох закоханих. У цей день «валентинки» отримають всі, кого люблять: бабусі, дідусі, друзі, знайомі і навіть домашні улюбленці.

В Іспанії та Бразилії свято має інші дати — це 1 травня і 12 червня відповідно.

Існують і винятки з правил. В Ірані й Саудівській Аравії дня святого Валентина немає взагалі. У них він, кажуть, навіть під забороною.

ДОВІДКА «УК»

Звідки пішли «валентинки?»

Звідки родом це свято, достеменно ніхто не знає. Легенди, вигадки… Жив собі в Римській імперії, в місті Терні, єпископ Валентин. Припускають, що допомагав закоханим писати листи з освідченнями, таємно вінчав солдатів імперських легіонів з їхніми обраницями. За що нібито й потрапив у немилість до римського імператора. Той забороняв молодим людям відволікатися на всілякі нісенітниці типу кохання. Воїни мали думати лише про свій обов’язок перед правителем. За легендою, таке вільнодумство і привело Валентина до в’язниці. Там він закохався в незрячу доньку свого ката. Перед стратою, 14 лютого, Валентин залишив прощальну записку коханій (на той час дівчина прозріла) з підписом «Твій Валентин». Цю подію пов’язують з появою «валентинок» і дня закоханих. За іншою версією, «валентинки» приписують герцогу Орлеанському (1415 рік). Котрий на той час сидів у темниці і аби чимось себе розрадити та відволіктися від важких думок, складав любовні послання до своєї дружини.