ТРІУМФ

Збірна Іспанії під керівництвом  Вісенте дель Боске стала першою командою,  якій вдалося відстояти звання чемпіонів Європи 
 
 

Сьогодні «Урядовий кур’єр» підбиває підсумки європейської першості. Протягом трьох тижнів ми відслідковували перебіг подій, аби впевнитися: Іспанія — чемпіон!

Людина із зовнішністю конкістадора

У середині вісімдесятих років минулого століття він очолив молодіжний склад мадридського «Реала». З того часу тренер, якого за характерну зовнішність журналісти назвали добрим дядечком, пройшов дивовижний шлях. Спочатку на чолі королівського клубу він виграв майже все, що можливо, на клубному рівні: починаючи з чемпіонату Іспанії і закінчуючи Лігою чемпіонів і міжконтинентальним кубком.

Після фінального турніру континентальної першості в Австрії та Швейцарії наш герой змінив Луїса Арагонеса біля керма збірної. Естафетна паличка потрапила в надійні руки: два роки тому він привів «червону фурію» до тріумфу на ЧС-2010 в ПАР — у фіналі була обіграна блискуча збірна Нідерландів.

Дель Боске в прикупі: черговий похід за «золотом» удався. Фото з сайту livesport.ru

Та найцікавіша сторінка біографії екс-гравця «Реала» розгорталася на наших очах.

До київського фіналу на НСК «Олімпійський» єдиним тренером, якому вдавалося здобути світову та континентальну корону, був Хельмут Шен. Цей фахівець приводив Німеччину до тріумфів на ЧЄ-1972 і ЧС-1974. І лише феноменальний пенальті у виконанні чеха Антоніна Паненки не дозволив збірній, в лавах якої сяяли Франц Беккенбауер, Зепп Майєр і Пауль Брайтнер, завоювати Кубок Анрі Делоне вдруге поспіль.

А ось дель Боске, під керівництвом якого свого часу розквітнув талант Рауля, Фернандо Йерро та Зінедіна Зідана, це досягнення підкорилося. Розтрощивши минулої неділі в українській столиці Скуадру Адзурру з розгромним рахунком — 4:0, сивочолий Вісенте став найстаршим наставником, який завоював цей трофей. Переможцем Євро-2012 іспанець, що довів безпрограшну серію національної команди до 20 матчів, став у 61 рік. Тепер його лик можна гравіювати, як колись викарбовували образ тих, хто озолотив Іспанську корону.

Вісім футболістів, які допомогли збірній Іспанії виграти третій поспіль міжнародний турнір, першими в історії взяли участь у двох переможних фіналах чемпіонату Європи. Ось ця золота гвардія Маестро — Ікер Касільяс, Серхіо Рамос, Андрес Іньєста, Хаві Ернандес, Сеск Фабрегас, Давід Сілва, Хабі Алонсо й Фернандо Торрес. Саме вони перемогли Німеччину у віденському фіналі чотирирічної давнини. Ця сама компанія на чолі з капітаном збірної Ікером Касільясом удруге здійняла над головою Кубок Анрі Делоне на полі «Олімпійського».

Універсальний Серхіо Рамос

Переможцем рейтингу Castrol EDGE Index за підсумками Євро-2012 став центральний захисник збірної Іспанії Серхіо Рамос.

Він відіграв ключову роль в тому, що збірна Іспанії пропустила на турнірі всього один гол. Цікаво, що перед фінальним матчем Рамос у загальному рейтингу ішов на восьмому місці, однак фантастична гра проти Італії на НСК «Олімпійський» дозволила йому підняти свій середній бал до 9,68.

Центрбек мадридського «Реала» випередив свого португальського одноклубника Кріштіану Роналду, котрий був у лідерах після групового етапу. Херард Піке — партнер Рамоса по центру захисту «червоної фурії» — посів третю сходинку, ставши другим із семи іспанців у чільній десятці.

І поцілунок солодший за мед... Фото з сайту daylife.com

Рамос був завжди у вирі подій в матчі проти Італії, при цьому двічі загрожував воротам суперників — одного разу зі штрафного, іншого разу під час повітряної атаки — упродовж перших семи хвилин, а загалом зробивши чотири спроби. Заблокувавши небезпечний удар Андреа Барцальї, захисник Реала також 15 разів заволодів м'ячем після перехвату або відбору.

Зігравши шість матчів від дзвінка до дзвінка, Рамос був одним з найважливіших гвинтиків у машині Вісенте дель Боске, де іспанці в п'яти із шести зустрічей зберегли свої ворота в недоторканості. Зокрема, у півфіналі оборонцю вдалося стримати Кріштіану Роналду, який загалом на турнірі завдав 15 пострілів та забив 3 голи, заробивши в одному з матчів найвищий рейтинг на турнірі 9,9.

Іньєста — кращий футболіст Старого Світу

Одинадцять іспанських гравців увійшли до символічної збірної фінального турніру Євро-2012. Кращим футболістом визнаний півзахисник «Червоної фурії» Андрес Іньєста, повідомляє офіційний сайт УЄФА.

— Він у багатьох сенсах став символом турніру. Винахідливий, стрімкий із м’ячем і без нього. На нашу думку, він став уособленням всього побаченого, — вважає технічний директор УЄФА Енді Роксбург.

 Фото з сайту livesport.ru

До кладу збірної потрапив лише один виконавець команди, яка не вийшла з групи — капітан збірної Швеції Златан Ібрагімович.

«Золотий бутс» Торреса

Форвард лондонського «Челсі» та збірної Іспанії, який забив м’яч і віддав гольову передачу в фіналі Євро-2012, завоював «Золотий бутс».

Торрес, як і ще п’ятеро гравців, протягом турніру відзначилися тричі. Разом із цим, окрім результативних ударів, в активі іспанця та форварда збірної Німеччини Маріо Гомеса також значиться одна гольова передача. Проте на першому місці опинився саме гравець «червоної фурії», який провів на полі менше хвилин (189), ніж Гомес (280).

У 2008-му забив для Нори, цього року — для Лео. Фото з сайту livesport.ru 

Чотири роки тому Торрес забив чемпіонський гол у ворота Німеччини, тоді як його партнер по національній команді Давід Вілья вперше з 1992 року виграв Кубок Анрі Делоне в статусі найкращого снайпера. До нього таке досягнення підкорилося данцю Хенріку Ларсену.

Збірна-розчарування

В іграх плей-оф таких великих турнірів, як чемпіонати Європи та світу, німці ще жодного разу не змогли пройти Італію. Останній подібний провал боляче вдарив по самолюбству вболівальників на домашньому Кубку світу-2006. І ось нове розчарування.

— З 2006 року Бундестім щоразу вважають одним з головних фаворитів турнірів, а її молодь називають майбутнім світового футболу, — нагадує оглядач Eurosport. — Такою ж вона була на Євро-2008 і ЧС-2010 ... Минуло ще два роки, а німці знову молоді і знову в списку претендентів на золото. Ось тільки золота як не було, так і немає! Це все більше нагадує біг на місці. У команди є досягнення, є стабільність і клас, але немає того якісного ривка вперед, якого чекають вже кілька років. Німеччина регулярно визнається найяскравішою, найатакуючішою або найрезультативнішою, але ніколи не виявляється просто найкращою.

Адже те покоління, яке колись називали майбутнім, вже перетворилася на теперішнє. Лам, Швайнштайгер, Мертезакер, Подольскі, Нойер і Гомес — всій цій братії вже за 25 і вони, що називається, в самому соку. Деякі з них, цілком можливо, вже і не будуть в команді через два роки в Бразилії, і не дочекаються своїх 15 хвилин слави.

Що необхідно Німеччині, щоб зробити якісний стрибок у грі? Можливо, зміна тренера? Звичайно, фахівця, який завоював медалі трьох найбільших турнірів поспіль ще потрібно пошукати, але, схоже, Йогі уперся в стелю і пробити її він не може, — підсумовує плачевну ситуацію видання.

Іспанці поповнили скарбницю

Після фінального матчу Євро-2012 став відомий остаточний розподіл призових від УЄФА. Звісно, найбільше заробила «червона фурія», яка зупинилася на позначці в 23 млн євро — стільки ж заробила і чемпіонська команда Луїса Арагонеса на Євро-2008, зазначає Спорт bigmir)net.

Буфофон — Касільясу: ти капітан, і я капітан, ти чемпіон світу, і я чемпіон світу. Фото з сайту daylife.com 

Рейтинг призових грошей від УЄФА

(млн євро)

1. Іспанія  23

2. Італія    19,5

3. Німеччина       16

4. Португалія      15

5. Англія    12,5

6. Чехія     12

7-8. Франція і Греція    по 11,5

9-10. Хорватія і Росія  по 10,5

11-12. Україна і Данія  по 10

13-14. Швеція і Польща  по 9

15-16. Нідерланди та Ірландія       по 8

Нагадаємо, збірна України додатково заробила ще й 1 млн євро призових від Федерації футболу.

ПРЯМА МОВА

Вісенте дель БОСКЕ,
тренер збірної Іспанії:

«Ми провели видатний матч, але не варто недооцінювати італійців — їм просто не пощастило. Сьогодні все складалося на нашу користь. Збірна Італії залишилася в меншості, вона на день менше відпочивала, суперники намагалися увійти в гру, але безуспішно. Ми грали у своїй фірмовій манері, не зрадивши принципам, яким були вірні в останні роки. Це великі часи для всього іспанського народу.

Мені пощастило працювати з великим поколіннм гравців. Вони вміють і знають, як треба грати, бо народилися в країні, де розуміються на футболі. Фіналом у Відні 2008 року Луїс Арагонес вказав нам напрямок. Сьогодні ми святкуємо історичний успіх, але час подумати про майбутнє — кваліфікацію на чемпіонат світу в Бразилії. Крім того, попереду Кубок Конфедерацій, де ми представлятимемо Європу. Хочемо досягти успіху».

Чезаре ПРАНДЕЛЛІ,
тренер збірної Італії:

«Можемо шкодувати лише про те, що виявилися дуже втомленими. Нам протистояла велика команда, чемпіон світу. Коли залишилися вдесятьох, все було скінчено. На початку другого тайму створили кілька моментів, але не скористалися ними. Потім поле залишив Тьяго Мотта, і наш бак виявився порожнім.

Думаю, ми провели чудовий чемпіонат Європи. Шкода, що перед цим матчем у нас не було на кілька вільних днів більше. Зустрічалися з іспанцями в групі й, думаю, тоді грали чудово. В іграх із такими командами, як Іспанія, необхідно багато боротися, бути на піку, а сьогодні сталося інакше. Треба віддати належне іспанцям. Сьогодні вони написали історію, вони цього заслуговували. Цей колектив може грати без яскраво вираженого нападника, але при цьому все одно створюватиме супернику неймовірну кількість проблем».

Хорді АЛЬБА,
захисник збірної Іспанії:

«Це мій перший великий турнір. Спочатку історія творилася без мене, а тепер я сам брав у цьому участь. Я радий, що перебираюся в «Барселону». Угода на 14 мільйонів євро між «Валенсією» і «Барсою», гол у фіналі Євро-2012 — важко повірити, що це відбувається саме зі мною. Зараз я думаю про вболівальників з Оспіталітеті, які мене гаряче підтримували, про бабусю з дідусем, та всіх, хто тримав за мене кулаки».

Альваро АРБЕЛОА,
захисник збірної Іспанії:

«Ми досягли того, що раніше нікому не вдавалося. Це говорить про те, наскільки важким було завдання. Хіба не так? Нам пощастило втілити в гол вже перший небезпечний момент, після чого гра пішла легше. Ми провели блискучий матч проти команди, яка на цьому турнірі виглядала чудово і невипадково опинилася у фіналі. Прагнутимемо перемагати й надалі, хоча розуміємо, що з кожним роком буде все складніше. Але зупинятися нам не хочеться».

ТАБЛО «УК»

Півфінали

Португалія — Іспанія — 0:0 (за пен. — 2:4)

Німеччина — Італія — 1:2Голи:  Озіл (90+2, пен.) — Балотеллі (20, 36)

Фінал

Іспанія — Італія — 4:0

Сілва (14), Альба (41), Торрес (84),?Мата (88)

Найкращі бомбардири фінального турніру Євро-2012 (усі — по 3 м’ячі)

Фернандо Торрес (Іспанія)

Маріо Гомес (Німеччина)

Маріо Балотеллі (Італія)

Кріштіану Роналду (Португалія)

Алан Дзагоєв (Росія)

Маріо Манжукіч (Хорватія)

Збірна чемпіонату Європи:

Воротарі: Буффон (Італія), Касільяс (Іспанія), Нойєр (Німеччина).

Захисники: Піке, Рамос, Альба (Іспанія), Коентрау, Пепе (Португалія), Лам (Німеччина).

Півзахисники: Хаві, Іньєста, Бускетс, Алонсо (Іспанія), Де Россі, Пірло (Італія), Джеррард (Англія), Хедіра, Озіл (Німеччина).

Форварди: Фабрегас, Сілва (Іспанія), Балотеллі (Італія), Роналду (Португалія), Ібрагімович (Швеція).

Випуск «Третього тайму» готували: Світлана ГАЛАУР, Павло КУЩ, Оксана Мельник, Валерій РЕКУНОВ, «Урядовий кур'єр»