Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Ярослав Краснопольський під час урядової відеоконференції з регіонами. Адже на сьогодні аграріям і без того важко працювати, їм треба полегшити життя, скасувавши надмірну кількість дозволів, отже й зайві витрати.

На сьогодні документ ще доопрацьовують. У ньому визначено 24 цілі, над кожною з яких  працює окрема робоча група із залученням  вітчизняних та закордонних експертів, представників науки, громадськості й бізнесу тощо. Вийти на фінішну пряму планують до  15 червня, а до 10 липня — узгодити остаточний варіант стратегії. 10 липня документ потрібно подати на розгляд Кабміну, а 15-го — Національної ради реформ, уточнив Ярослав Краснопольський. Тож до кінця червня слід провести громадські обговорення документа й узгодити усі спірні питання.

«Історично на агросектор в Україні припадало чверть усіх дозвільних документів та обов’язкових процедур. І це природно з огляду на те, що маємо справу з продуктами харчування та здоров’ям людей. Та значна їх кількість була надмірною і необгрунтованою, часто сприяла хабарництву, тому їх треба скасовувати», — зауважив перший заступник міністра.

Чимало з них вже скасовано. Так, у 2014—2015 роках проведено дерегуляцію у сфері логістики зерна. Зокрема скасовано сертифікат якості зерна та сертифікат якості зерносховищ, дозвіл на вивезення зерна за межі області. Добровільним став і карантинний сертифікат, а термін отримання  фітосанітарного скоротився з 5 діб до 24 годин.

У галузі земельних відносин скасовано невід’ємні додатки до договору оренди, проекти землеустрою щодо сівозмін, дозвіл на оренду земель  особистого господарства, спрощено реєстрацію договору оренди через нотаріуса і скасовано ліцензію на проведення землеоцінних робіт та земельних торгів.

Відтепер для того, щоб торгувати пестицидами, агрохімікатами  та племінними ресурсами,  ліцензування не потрібне.

«У планах скасування ще близько 30 дозвільних процедур, — уточнив координатор робочої групи з дерегуляції при Мінагрополітики, аналітик Української аграрної асоціації Мар’ян Заблоцький. — Зрозуміло, скасувати всі дозволи неможливо через міжнародні зобов’язання. Але ще є чимало надуманих. У 2014—2015 роках було скасовано понад 50 дозвільних документів, залишається ще близько сотні(!) обов’язкових процедур».

Дерегуляція — це найправильніший спосіб боротьби з корупцією, нагадав слова з виступу Президента України в парламенті Мар’ян Заблоцький. Адже якщо не потрібен дозвіл, фактично немає потреби давати хабар, резюмував він.

Експерти групи дійшли згоди щодо скасування 7 дозвільних процедур. Щодо ще 20 планують досягти консенсусу до кінця червня без шкоди для українського експорту.

Натомість координаційна група з питань управління виробництва і  ринками, яку очолив Олег Самусь, сконцентрувалася на питаннях відкриття доступу вітчизняній продукції на міжнародні ринки. За його словами,  насамперед потрібно імплементувати  договір з ЄС, що відкриє нашій продукції доступ  не лише на ринки європейської спільноти, а й інших країн, що  визнають систему контролю Євросоюзу.

Крім того, стоїть завдання зі сприяння міжнародній торгівлі, зокрема шляхом дерегуляції, скасуванню дозволів, полегшенню митних процедур, розвитку інфраструктури, відкриття зовнішніх ринків не лише великим, а й невеликим і середнім гравцям через їх об’єднання у спільні кооперації.