На перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів, призначені ЦВК на 30 квітня 2017 року, підуть вісім запорізьких ОТГ. Це найбільша кількість серед усіх областей України.

— У громади об’єднаються майже 110 тисяч жителів Запорізької області, — заявив директор Центру розвитку місцевого самоврядування в Запорізькій області Олександр Свистун. — Наближаємося до показника 50% створення громад.

Олександр Свистун розповів про завдання новоствореного Центру розвитку місцевого самоврядування в Запорізькій області.

— Це структура, покликана допомагати органам місцевої влади  реалізовувати реформу децентралізації в області, — зазначив він. — Протягом трьох років центр готуватиме кадри для органів місцевого самоврядування, профільних спеціалістів, велику увагу приділятиме фахівцям з проектного менеджменту. Саме проектні менеджери — люди, які в майбутньому писатимуть проекти розвитку ОТГ. Другий напрям діяльності — реалізація проектів надання адмінпослуг громадам.

До речі, Запорізька область у 2017 році увійшла до пілотного проекту зі створення ЦНАПів. До нього потрапили лише 12 з 24 областей України. За даними Олександра Свистуна, вже найближчим часом одна чи кілька ОТГ Запорізької області отримають фінансування на створення ЦНАП у громаді або матимуть змогу облаштувати центр надання адмінпослуг (відремонтувати приміщення, закупити обладнання та меблі, підготувати персонал). Внесення Запорізького регіону до проекту цього року — це перемога, адже основне фінансування та реалізація проекту розпочнуться в 2018 році. Тож область зможе облаштувати велику кількість ЦНАПів уже цього року.

На думку голови Запорізької облради Григорія Самардака, у Запорізькій області успішній імплементації реформи місцевого самоврядування сприятимуть спільні зусилля ключових фігур і органів влади регіону. За такої умови об’єднання територіальних громад у Запорізькій області може завершитися вже цього року.

Проте в об’єднаних територіальних громад існують і певні проблеми, які потребують розв’язання на загальнодержавному законодавчому рівні. Це, до речі, підкреслювали учасники круглого столу «Земельна реформа в Україні, агросільгоспрозвиток:  поточний стан, перспективи та міжнародний досвід на прикладі Королівства Нідерланди», який відбувся під керівництвом заступників голови Запорізької ОДА Олександра Бабаніна та Зінаїди Бойко. У заході також взяв участь головний проектний менеджер з міжнародних питань дорадчої аграрної служби DELPHY, член Аграрної палати Королівства Нідерланди LTO Ніко де Гроот.

 Олександр Бабанін зазначив, що на території області вже створено 24 об’єднані територіальні громади, але вони фактично усунуті від розпорядження земельними ділянками державної власності за межами населених пунктів та позбавлені будь-якого впливу на рішення про їх надання  у власність чи користування. Бо юрисдикція органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад поширюється лише на землю в межах населених пунктів. Це ускладнює розвиток громад та зменшує матеріальну основу місцевого самоврядування. Позитивне вирішення цього питання сприятиме зміцненню матеріальної і фінансової основи місцевого самоврядування, якісному плануванню розвитку територій.

Як наголосила Зінаїда Бойко, земельна реформа —  це фундамент перетворень в Україні. Запорізькі аграрії очікують змін у законодавстві, що дасть їм змогу розпоряджатися земельними ділянками за межами населених пунктів та збільшити надходження в бюджет. Так завдяки земельній реформі сільські громади отримають більше повноважень.

Ніко де Гроот ознайомив присутніх із земельною реформою в західноєвропейських країнах на прикладі Королівства Нідерланди.

Учасники заходу підготували пропозиції змін до земельного законодавства у межах об’єднаних територіальних громад.