У  результаті спецоперації на Донбасі вже затримано 16 організаторів корупційних схем. Серед них — військовослужбовці ЗСУ, які організували корупційні схеми уздовж лінії зіткнення на Донбасі, заявив голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко учора під час брифінгу.

«Це перший етап спеціальної операції по зачистці уздовж всієї лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях щодо корупції, мародерства, викрадення людей, тобто особливо небезпечних злочинів, які здійснювали останнім часом із залученням корумпованих військовослужбовців, офіцерів і ЗСУ, і СБУ, і МВС, і всіляких батальйонів під різними назвами», — сказав голова СБУ.

Серед затриманих — люди, які, безпосередньо перебуваючи на військовій службі, виписували за корупційні винагороди перепустки, фальшиві документи, навіть були ситуації, коли військовослужбовці безпосередньо сідали в автомобіль і під виглядом супроводу вантажу незаконно переміщували товари за винагороду.

За словами Валентина Наливайченка, Президент України Петро Порошенко дав вказівку керівництву силових структур щодо знищення таких корупційних схем і відрахування з відповідних відомств військовослужбовців, які були задіяні у цих злочинах. Крім того, за словами голови СБУ, багато людей із Донеччини й Луганщини зверталися з приводу участі правоохоронців у вимаганні від підприємців грошей, повідомляли про інші незаконні діяння міліціонерів.

«За результатами кількох спецоперацій заарештовано у штабі Краматорська полковника СБУ й одного з керівників міжрайонного відділення МВС. Це безпосередньо ті люди, яких ми задокументували: вони за винагороду видавали фальшиві перепустки для громадян», — повідомив пан Наливайченко.

Він розповів, що під час затримання контрабандистів у Волновасі загинув капітан СБУ Дмитро Манзик. «Цю банду затримали у Волновасі. Співробітники СБУ разом із представниками військової прокуратури та керівником місцевої міліції вилучили у них три  фури і залишили на спеціалізованій стоянці. Потім офіцери, прокурор і капітан СБУ, повертаючись після цієї спецоперації, побачили у Волновасі другу групу тієї ж банди, яка намагалася проїхати разом з іншими вантажними автомобілями», — сказав глава СБУ.

За його словами, прокурор і капітан СБУ почали перевіряти вантажі. «У відповідь цинічно і нахабно бандити (у формі ВСУ), перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, спочатку вистрелили в повітря, а другий постріл спрямували в голову офіцера СБУ», — сказав Валентин Наливайченко.

Він підкреслив, що трьох членів банди затримано, вони залишились у Волновасі. Під час операції одного з них було поранено. Як стало відомо, це злочинне угруповання діяло не тільки на території Донеччини, а й на Дніпропетровщині, навіть у самому обласному центрі. «Прізвище людини, яку розшукують у зв’язку з убивством працівника СБУ, — Гордєєв. Будемо вдячні за будь-яку інформацію про нього», — додав Валентин Наливайченко.

Очільник Служби безпеки України повідомив, що зараз перевіряють інформацію про причетність високопосадовців Дніпропетровської облдержадміністрації до діяльності банди, яка займалася контрабандою та викраденням людей.