ДОСВІД

Місто прощається з неефективними котельнями

 

В обласному центрі Закарпаття на початку опалювального сезону включили котельні комунального підприємства. Загалом ужгородське комунальне підприємство має 24 котельні, з яких узимку працюватимуть 23 (одна обслуговуватиме два мікрорайони).

- Цього року через те, що не вдалося збудувати котельні в бюджетних установах, ми змушені запускати котельні "Ужтепла", - розповідає директор департаменту міського господарства Віктор Мартин, - а наступного року всі бюджетні установи розпрощаються з високозатратними неефективними котельнями і запрацюють на автономних котлах.

Особливість Ужгорода в тому, що тут 82% житлового сектору вже встановило індивідуальне опалення. Місто прямує до автономного теплозабезпечення на всі 100%.

Віктор Мартин повідомив, що завдяки переходу на "автономку" торік бюджетні установи міста зменшили витрати на опалення на 5 млн грн. Це - пряма економія коштів і стимул для міськради й надалі працювати в тому ж напрямку. Для мешканців тих квартир і будинків, які ще не перейшли на власні нагрівальні системи, в цьому опалювальному сезоні ще є можливість грітися від централізованих котелень. Надалі їм також необхідно вирішити це питання. Відмова від котелень-монстрів дасть можливість не нагрівати грунт і повітря, а зберігати чимало коштів для інших потреб.

- Нам уже давно дзвонять керівники інших міст зі 100-200-тисячним населенням, просять поділитися досвідом, як перейти на індивідуальне опалення, - веде далі Віктор Іванович. -Адже для того, щоб обігрівати такі порівняно невеликі міста, як наше, не потрібно споруджувати затратні теплотраси та інші комунікації, переривати дороги і тротуари. Нині є високоефективні невеликі котли, що уможливлюють подавання дешевого і якісного тепла в приміщення.

Уже оголошено тендер на інвестування 17 млн грн, які будуть використані для того, щоб провести відповідну роботу. Міська рада оголосила про спорудження в місті 12 автономних котелень для бюджетних установ. Там, де їх ще немає, такі котельні зводитимуться на умовах лізингу. Фінансування відбуватиметься через один з українських банків, договір з яким уже підписаний.