ПРАВОПОРЯДОК. Учора начальник створеного у вересні цього року Департаменту кримінальної міліції МВС України Валерій Коряк поінформував представників ЗМІ про роботу свого відомства. Звітувати було про що, оскільки реформований в рамках оптимізації розподілу завдань і функцій структурних підрозділів міліції департамент поєднав у собі головні управління карного розшуку і Держслужби боротьби з економічною злочинністю, управління боротьби з незаконним обігом наркотиків і боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми, відділ кримінальної міліції у справах дітей, а також низку інших оперативних служб.

Нові критерії оцінки оперативно-службової діяльності починають брати гору над старими підходами до правоохоронної роботи, зазначив В. Коряк. За його словами, упродовж нинішнього року працівниками карного розшуку розкрито 250 тис. злочинів, з яких близько третини підпадають під категорію тяжких і особливо тяжких. У їх вчиненні викрито 174,2 тис. осіб. Припинено діяльність 13 бандитських груп. Що характерно — зростає число розкритих умисних убивств, скоєних із застосуванням вогнепальної зброї, в тому числі й замовних, а також фактів нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

Вражає й кількість вилученої з незаконного обігу вогнепальної зброї — 2690 одиниць, серед яких десятки автоматів, майже дві сотні карабінів і гвинтівок, пістолети, обрізи, навіть кілька гранатометів і кулеметів, а також чимало боєприпасів. Де все це береться, відомо — цього року зареєстровано 42 факти викрадення, привласнення чи вимагання зброї, боєприпасів, вибухових речовин і радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем.

Ведеться масштабна робота і щодо розшуку безвісти зниклих дітей, запевнив генерал Коряк. Починаючи з квітня, після відповідного наказу міністра, за кожним таким фактом упродовж доби порушується кримінальна справа та заводиться розшукова справа, внаслідок чого з 6549 розшукуваних цього року дітей 5445 було знайдено протягом доби. При цьому Валерій Володимирович розповів про хід розслідування кількох резонансних зникнень дітей, яких досі шукають, а також застеріг дорослих від необачності і безтурботності щодо своїх чад.

Традиційно вражаючою є статистика підрозділів Держслужби боротьби з економічною злочинністю. З початку року викрито понад 31 тис. злочинів у сфері економічної діяльності, у тому числі 1,1 тис. з мільйонними та 4,8 тис. зі стотисячними збитками. До суду направлено кримінальні справи по більш як 22 тис. злочинів, відшкодовано 1 мільярд 570 мільйонів гривень нанесеної шкоди. Задокументовано 15 тис. злочинів у сфері службової діяльності, викрито понад дві з половиною тисячі фактів хабарництва, у скоєнні яких обвинувачуються 1540 осіб, включаючи 400 службовців органів влади і 477 службовців контролюючих органів.