Нині складно навіть уявити життя без таких маленьких джерел струму, як батарейки. Проте незважаючи на їх великий асортимент у торговельній мережі й різну ціну, споживачі часто стикаються із проблемою вибору. Адже якщо деякі елементи живлення працюють довго, то інші, навпаки, дуже швидко виходять з ладу. Ось так і виходить: недавно вставили в годинник батарейку, та не минуло й кількох місяців, а вона вже не працює. Тож які джерела живлення вигідніше купувати — недорогі й низькоякісні чи краще трохи переплатити і не мати проблем з ними тривалий час?

Знову знеструмилися.Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

І знову нечитабельна етикетка

Хімічні джерела живлення поділяють на два типи: первинні та вторинні. У первинних, тобто батарейках, відбувається незворотній процес (використав за призначенням і викинув). До вторинних належать акумулятори, які можна повторно використовувати, тобто після того, як їхня енергія вичерпалась, їх підзаряджають. Проте більшість споживачів навіть не замислюються над тим, якого типу джерело живлення куплено, головне, щоб розмір підходив. Дехто купує акумулятори і, не розібравшись у суті, після того, як енергоносій розряджається, викидає його. І це попри те, що акумулятори коштують дорожче, ніж звичайні батарейки.

Найпоширеніші батарейки — лужні та сольові. Конструктивно вони однакові, відрізняються видом електроліту. Відповідно їхні можливості та вартість теж різна. Лужні зберігаються довше, ніж сольові, мають  велику ємність, але менший самозаряд під час зберігання. І, звісно, коштують дорожче.

Трохи простіші сольові батарейки. Саме вони й пройшли порівняльну перевірку, яку провели фахівці Центру споживчих експертиз «Тест». Для дослідження було закуплено батарейки найпопулярнішого розміру, так  звані пальчикові, а саме формат АА, він же R6, таких торгових марок, як GP, Philips, Maxell, Panasonic, Sony, Expert, Varta, «Наша сила».

Розпочали перевірку традиційно з огляду маркування та пакування батарейок. Більшість комплектують по 4 штуки, проте, за бажанням клієнта, їх можна продавати поштучно. Щоправда, вони запаковані у звичайнісінький целофан і мають дуже маленьку етикетку. На думку фахівців, у цьому разі значно кращим пакуванням був би картон.

— З погляду захисту вмісту батарейки передусім від закорочення контактів зауважень до пакування не було, —  наголошує президент Центру споживчих експертиз «Тест» Валентин Безрукий. —  Тому, досліджуючи батарейки, вирішили зосередитись на маркуванні. І тут знову проблема, з якою часто стикаємось: маленька етикетка. Деякі виробники на свою продукцію наклеювали настільки маленьку етикетку, що потрібну інформацію прочитати на ній вкрай важко.  До таких зразків належать батарейки GP і Philips. Через цю ваду оцінки за маркування цим зразкам було виставлено такі: «погано» і «дуже погано». До речі, у них зовсім не було  інформації про виробника і постачальника. До рівня «задовільно» знижено оцінки за маркування у батарейок Maxell, Panasonic і Sony.

Правильний розряд

Чи не найважливіший пункт дослідження — технічні випробування, тобто робота батарейок у різних режимах навантаження. Безумовно, для кожного споживача важливо, щоб куплені джерела живлення справно і якомога довше виконували свої функції. Оскільки різні електро?прилади потребують різних батарейок, то дослідники розділили джерела живлення на три категорії: високе навантаження (цифрові фотоапарати, потужні ліхтарики тощо) — 10 Ом; середнє навантаження (дитячі іграшки тощо) — 20 Ом; низьке навантаження (пульти дистанційного управління, годинники) — 100 Ом.

Розділення не має чітких меж, скоріше для орієнтиру, проте навантаження імітували максимально наближене до справжнього. Ключовими показниками в кожному розділі був час розрядження і кількість енергії, яку було витрачено. 

Перевірили фахівці й час розрядження. Адже чим він більший, тим триваліший час роботи батарейки, відповідно, довше працюватиме електроприлад. Звісно, що найменший час роботи характерний для високого навантаження. Час роботи становив 5 годин 55 хвилин («Наша сила»), Maxell (4 години 30 хвилин), Panasonic (4 години 35 хвилин), Sony (4 години 45 хвилин) і 5 годин 25 хвилин (Philips), Varta та GP (4 години 30 хвилин), Philips (5 годин 25 хвилин) до 3 годин 05 хвилин («Експерт»).

При середньому навантаженні час роботи становив 13 годин 20 хвилин («Наша сила»), Maxell (12 годин), 12 годин 20 хвилин (Panasonic), Sony (12 годин)  і Varta (12 годин), GP (10 годин 40 хвилин), Philips (9 годин) та 8 годин («Експерт»).

При маленьких навантаженнях роботи батарейок, які тестували,  результат був таким: 87 годин 36 хвилин — Sony, Maxell — 84 години, Panasonic — 84 години, «Наша сила» — 78 годин і 85 годин 12 хвилин — Varta, GP — 63 години 36 хвилин, Philips — 67 годин 12 хвилин та  62 години 24 хвилин — «Експерт».

Отримана приладом і відповідно віддана батарейкою енергія виражається в джоулях. Головне завдання батарейки — видати потрібну нам енергію з мінімальними витратами. Тобто що менше грошей, то краще для нашого гаманця. Вирахувати це просто, маючи ціну однієї батарейки і віддану енергію. Оскільки віддана енергія відрізняється залежно від навантаження, то й ціна буде трохи вищою. 

При високому навантаженні найвигіднішими зразками виявились батарейки «Наша сила» вартістю 1,02 гривні, Maxell (1,19 гривні) і Philips (1,59 гривні).

При середньому навантаженні найвигіднішими батарейками стали Maxell (0,82 гривні), «Наша сила» (0,84 гривні) і Panasonic (1,20 гривні). При низькому навантаженні найвигіднішими батарейками виявились Maxell (0,48 гривні), «Наша сила» (0,60 гривні) і Panasonic (0,73 гривні). За результатами тестування з 8 марок сольових «пальчикових» батарейок оцінку «відмінно» отримав лише один зразок — «Наша сила». Це кращі дані майже за всіма показниками. А якщо врахувати вартість цих зразків — 3 гривні за штуку, то це непоганий вибір.

Хорошими є чотири зразки: Maxell (2,5 гривні за штуку), Panasonic (3,75 гривні), Sony (4 гривні) та Varta (6,99 гривні).

З оцінкою «задовільно» тест пройшла батарейка GP (6 гривень за штуку). А ось батарейкам Philips (4 гривні за одиницю) і «Експерт» (6,25 гривні) фахівці Центру споживчих експертиз «Тест» виставили оцінки «погано» і «дуже погано».

ВАЖЛИВО

Батарейки не можна підзаряджати. У цій ситуації поради від інтернетних кулібіних можуть бути небезпечними. Адже подарувати друге життя батарейці не вийде, бо реакції, які відбуваються в ній, незворотні. До того ж підзарядження небезпечне тим, що елемент живлення може… вибухнути.