Віктор КАЛІНІЧ
для «Урядового кур’єра»

Напередодні найважливішого старту чотириріччя наші провідні атлети були готові відмовитися від участі в змаганнях на олімпійських трасах Сочі.  Але буквально напередодні урочистого відкриття  Паралімпіади  українська дружина вирішила не бойкотувати зимові Ігри-2014.  Водночас  відвідати олімпійську столицю відмовився міністр молоді та спорту нашої країни Дмитро Булатов.

Українську делегацію представляє 15 чоловіків і восьмеро жінок. Їм під час проходження дистанції допомагають восьмеро атлетів-лідерів. Першу нагороду в скарбничку жовто-синіх принесла Олена Юрковська. У змаганнях біатлоністок у дисципліні 6 км сидячи вона виграла дуель за бронзову медаль в американки Оксани Мастерс.

Харків’янка Людмила Павленко працювала над «золотом» 12 років. Фото з сайту sports.yahoo.com

А вперше гімн нашої країни у столиці зимових Ігор пролунав під час нагородження призерів чоловічої гонки біатлоністів. Приклад товаришам по команді показав ветеран Паралімпійської збірної України Віталій Лук’яненко,  який захищає кольори національної дружини протягом 17 років. Віталій — переможець Паралімпійських ігор у Турині-2006 та Ванкувері-2010.

У змаганнях біатлоністів із порушеннями зору на дистанції 7,5 км  він залишив позаду своїх головних конкурентів — росіянина Миколу Полухіна (відставання 11 секунд) та Василя Шапциабоя з Білорусі (відставання 48 секунд). Суперники, на відміну від Лук’яненка, під час стрільби припустилися по одному промаху.

Учора Віталій став дворазовим чемпіоном Ігор-2014. Він переміг у гонці на 12,5 км.

Другу золоту медаль на Паралімпійських іграх-2014 у Сочі принесла нашій команді Людмила Павленко.  Лижну гонку сидячи на 12 км вона подолала  за 41:23.3 хв. Суддівська колегія, зважаючи на її клас (LW11), вади якого гірші, ніж у її прямих суперниць, скоротили її результат до 38:54.3.

32-річна Людмила випередила найближчу переслідувачку, якою була американка Оксана Мастерс, більш ніж на 20 секунд. Уже після фінішу стали відомі подробиці цієї драматичної дуелі.

— Арбітри спробували відібрати в нашої лижниці Людмили Павленко цілком заслужену  золоту медаль, —  повідомив на своїй сторінці в Facebook  міністр молоді та спорту України Дмитро Булатов. — Суддівська бригада оголосила, що спортсменку можуть дискваліфікувати. Виявилося, що один з ремінців, яким пристібаються учасники до лижного бобу, розстебнувся. Судді вважали, що це грубе порушення техніки проходження дистанції. Фактично це була спроба забрати в України перемогу на Паралімпіаді. Але після засідання журі та перегляду відео  перемогу Людмили Павленко було підтверджено.

Учора українка Олександра Кононова виграла срібну медаль у біатлонній гонці на 10 км. Ще дві наші співвітчизниці Людмила Лукашенко та Юлія Батенкова фінішували на четвертому і п’ятому місцях. «Золото» виграла росіянка Олена Кауфман.

У гонці на 6 км стоячи українка Юлія Батенкова завоювала бронзову нагороду.

ТАБЛО «УК»

XXI Паралімпійські зимові ігри Сочі, Росія

Біатлон 7,5 км, з порушеннями зору
Чоловіки

1. Віталій Лук’яненко (Україна) - 20.18.8 (0 + 0)

2. Микола Полухін (Росія) +11.00 (1 + 0)

3. Василь Шапциабой (Білорусь) +47.8 (1 + 0)

6 км, стоячи
Жінки

1. Олена Кауфман (Росія) — 18:27.2 (0 + 0)

2. Анна Мілєніна (Росія) — 30.2 (1 +1)

3. Юлія Батенкова (Україна) — +50.5 (1 + 0)

6 км, з порушеннями зору
Жінки

1. Міхаліна Лисова (Росія) — 20:03.2 (0 + 0)

2. Юлія Будалєєва (Росія) — +28.5 (2 + 0)

3. Оксана Шишкова (Україна) — +45.8 (0 + 0)