Майже 500 переселенців у Запоріжжі мали б зустріти Новорічні свята в нових будинках. Для людей, які через криваві події на сході України втратили домівки, німецькі благодійники допомогли побудувати в Запоріжжі транзитне містечко.

Ще на початку листопада до Запоріжжя прибула гуманітарна допомога від уряду Німеччини, до якої увійшли також житлові модулі. Вони запроектовані цілком придатними для проживання у зимовий період. Їх почали монтувати на ділянці площею 1,12 гектара. До монтажу залучили фірму-підрядника та німецьких інженерів.

 

Ще під час монтажу житлових модулів переселенці сподівалися на швидке новосілля. Фото надане автором

Споруджували містечко за кошти іноземних інвесторів, а це 3 мільйони гривень. Усього на території містечка розмістили 218 будинків двох типів: одні розраховані для короткочасного, інші — для середньострокового проживання. Планували підключення новобудов до мереж електро- та водопостачання, каналізації. 

На території містечка заплановано будівництво двох дитячих майданчиків.

Із жовтня підрядні будівельні організації готували земельну ділянку під встановлення житлових модулів транзитного містечка. Представники німецької сторони, що побували на цій ділянці, зазначали, що місце вдале.

У модулях уже все готове для проживання, а потенційні мешканці залишаються безхатченками. Бо немає електрики. Фото надане автором

Представники органів обласної та місцевої влади, а також представники німецької організації ретельно контролювали хід будівництва транзитного містечка, проводили виїзні наради. Чиновники відзначили завершення у повному обсязі робіт з прокладання каналізації, водопроводу, електричного кабелю, встановлення трансформаторної підстанції. Стежили і за внутрішнім оздобленням будиночків. Зокрема завершено монтаж 272 двоярусних ліжок, розрахованих на 544 осіб.

Під час чергової виїзної наради ще наприкінці жовтня заступник Запорізького міського голови Дмитро Свіркін оптимістично заявив, що на черговій сесії міськради вирішать питання про фінансування робіт із підключення містечка до комунікацій, а входини заплановано на грудень.

Та не так сталося, як гадалося. Вже середина січня, а люди, які мали б заселитися у комфортні будиночки, ще микаються по кутках, почасти не придатних до проживання взимку. Чому ж повністю готове до заселення житло досі порожнє? Як запевнили у регіональному штабі ГУ ДСНС України у Запорізькій області, основні роботи вже виконано: зібрано конструкції модулів і скомпоновано в чотири гуртожитки підвищеної комфортності.

— Кімнати укомплектовано меблями, посудом, постіллю та іншим, необхідним для життя. У нових збірних будинках можуть проживати 544 людини, — підтвердив начальник регіонального штабу з питань соціального забезпечення та тимчасового розміщення сімей та переселенців із зони проведення АТО Микола Головань.

Та заселення людей гальмується через не вирішене питання про підключення містечка до мережі електропостачання. З’ясувалося, що воно коштує… 450 тисяч гривень. І стало відомо це саме тоді, коли фактично сплив раніше оприлюднений термін заселення модульних будиночків.

У міськраді ситуацію не коментують. А деякі джерела зазначають, мовляв, місцеве обленерго, користуючись монополією, намагається нажитися на чужій біді — вже занадто велику суму вимагає.

Прес-служба компанії, посилаючись на відповідні документи НКРЕ, доводить свою правоту і запевняє, що знехтувати нормативними актами в обленерго не можуть.

Тим часом переселенці (а їх нині в Запорізькій області офіційно зареєстровано близько 50 тисяч, з них майже 13,5 тисячі дітей та 14,3 тисячі інвалідів і осіб похилого віку) залишаються безхатченками, а готове до заселення порожнє транзитне містечко потрібно охороняти.