Після понад дворічної перерви у грудні 2014 року Westinghouse відновить постачання доопрацьованих збірок ядерного палива для Южно-Української АЕС. Чинний контракт між «Енергоатомом» та шведським підрозділом Westinghouse Electric Sweden AB на постачання ядерного палива для українських АЕС сторони продовжили ще на 5 років — до 2020-го.

Протягом останніх 4 років конструктивній співпраці з американцями заважали особливо теплі відносини минулої влади з імперськи налаштованим Кремлем. Хоча добре відомо, що в жодному разі атомна енергетика держави не може залежати від одного постачальника ядерного палива. Для України це питання — в площині енергетичної безпеки, адже 15 ядерних енергоблоків виробляють майже половину всієї електроенергії держави.

Присутність на ринку другого постачальника стимулюватиме і цінову, і технологічну конкуренцію. Тобто, «Росатом» вже не може диктувати в односторонньому порядку цінову політику на ядерне паливо на противагу тому, що нині відбувається в газових українсько-російських відносинах. Проте Росія прагне зберегти повну монополію на українському ринку ядерного палива, річний обсяг якого — 600 мільйонів доларів.

Останніми роками росіяни намагаються довести, що паливні збірки Westinghouse взагалі непридатні для ядерних реакторів радянського дизайну, що встановлені на АЕС України. З цією метою Кремль розгорнув інформаційну війну не лише в російських ЗМІ — вал чорного піару вже другий місяць поспіль простежується також і в українських ЗМІ. У пресі навіть з’явилася інформація, що на чорну піар-кампанію Росія начебто витратить 5 мільйонів доларів — заради зриву угоди з американцями.

Щоб досягти своєї мети, російські ЗМІ поширюють відверто неправдиву інформацію, використовуючи навіть таку потужну організацію, як Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ). Днями МАГАТЕ звернулося до «РИА «Новости» з проханням спростувати опубліковане повідомлення, в якому керівник секції експлуатаційної безпеки Департаменту Секретаріату цієї організації Мирослав Ліпар начебто стверджував, що ухвалення рішення Україною про перехід на використання українськими АЕС палива американського виробництва неможливе з погляду  МАГАТЕ.

Як зауважив президент Westinghouse в регіонах Європи, Близького Сходу і Африки Ів Браше, продовження контракту свідчить про те, що паливо Westinghouse можуть завантажувати і використовувати на українських АЕС. Це підтверджують результати роботи спільної інспекції «Енергоатома» та Westinghouse.

Шалений опір з боку Кремля щодо України з метою диверсифікації постачання ядерного палива видається досить дивним, адже співпраця з Westinghouse не виключає використання російського палива. Американські паливні збірки будуть завантажені лише на два енергоблоки Южно-Української АЕС та на один блок Запорізької АЕС. Решта 12 реакторів ще довго працюватимуть на російському паливі.

КОМПЕТЕНТНО

Сергій БОЖКО,
голова Державної  інспекції з ядерного регулювання:

— Впровадження нових модифікацій ядерного палива для АЕС України чітко регламентується нормативно-правовими документами з ядерної та радіаційної безпеки. Цими документами визначено послідовні кроки, які має зробити експлуатуюча організація НАЕК «Енергоатом». Кожен такий крок ретельно аналізують та контролюють — від концептуального рішення щодо впровадження нового палива до його введення в промислову експлуатацію. 

Наталка ПРУДКА 
для «Урядового кур’єра»