Анексія Криму, збройні зіткнення на сході України змушують батьків серйозно хвилюватися щодо літнього відпочинку своїх нащадків. По-перше, багатьом з них довелося змінити плани щодо того, куди саме відправити їх на канікули. По-друге, вони як ніколи переймаються безпекою дітей. Правоохоронці заспокоюють батьків і кажуть, що докладають максимум зусиль, аби відпочинок школярів був безпечним та залишив лише приємні спогади.

Пам’ятки для дорослих

Міністерство внутрішніх справ України почало реалізацію загальнодержавної профілактичної операції «Літо-2014». Про це повідомив начальник управління кримінальної міліції у справах дітей МВС України Олексій Лазаренко. За його словами, зокрема йдеться про вжиття заходів для забезпечення безпеки відпочинку дітей під час літнього оздоровчого періоду. «Так, наші підрозділи будуть піклуватися, щоб у місцях відпочинку дітей працювали співробітники міліції, забезпечували охорону громадського порядку та безпеку дітей, здійснювався супровід працівниками ДАІ організованого перевезення дітей, — підкреслив начальник управління МВС. — Маршрути патрулювання будуть наближені до місць розташування цих оздоровчих закладів. Наприклад, торік під час проведення таких заходів було залучено більш ніж 5 тисяч працівників державної автомобільної інспекції, які й супроводжували групи дітей до місць оздоровлення. Можливо, цього року ця кількість буде меншою. Зрозуміло, що до Криму ніхто не направлятиме дітей».

Він також додав, що цього року до організації безпечного відпочинку буде залучено ще й Національну гвардію. Особливо це стосується територій, де є значна кількість оздоровчих закладів. Правоохоронці переконують, що приділяють увагу усім можливим напрямам, на яких дітей може чекати небезпека. Це стосується зокрема і питань дорожнього руху. «У нас розроблено пам’ятки навіть для водіїв, аби привернути їхню увагу до того, що влітку діти відпочивають і можуть будь-якої миті з’явитися на дорозі, — зазначив Олексій Лазаренко. — В літній період є така тенденція, що кількість дорожньо-транспортних пригод за участю дітей зростає. Цьому сприяє нині вільний доступ до невеличких транспортних засобів — мопедів, скутерів. Популярний і байкінг — діти на велосипедах. А велосипедних доріжок у нас, на жаль, немає. Місць, де можна займатися велоспортом, також не дуже багато. Тому є небезпека, що діти можуть потрапити у дорожньо-транспортну пригоду».

Магазини-порушники позбавлять ліцензій

За словами Олексія Лазаренка, особливу увагу приділяють протидії продажу дітям алкогольних та тютюнових виробів працівниками установ торгівлі, надто тих, які розташовані поблизу місць дозвілля та відпочинку. Також проводитимуть профілактичні заходи для запобігання залученню підлітків до пияцтва, наркоманії тощо. «Наше завдання — не стільки виявити факт і покарати, як навчити діяти за законом», — підкреслив начальник управління МВС.

У цьому напрямі, за словами О. Лазаренка, працюватимуть не тільки з дітьми, а передусім з дорослими. «На основі аналізу роботи попередніх років хочу підкреслити, що і дітям, і дорослим потрібно нагадувати їхні права та обов’язки, тому ми розробили пам’ятки», — каже Олексій Лазаренко.

Він нагадав, що закон забороняє продаж не лише спиртних, а й слабоалкогольних напоїв особам, яким не виповнилося 18 років. «Обходячи прилеглі до місць відпочинку і оздоровчих закладів території, наші працівники роздаватимуть такі пам’ятки і працівникам торгівлі. Адже відповідальність за порушення правил торгівлі несе продавець, а не власник закладу, де продають алкогольні чи тютюнові вироби, — зазначає правоохоронець. — Якщо є непоодинокі факти порушення закону саме в цьому закладі торгівлі, тоді наші працівники звертаються з відповідним поданням до органів, які надавали ліцензію на продаж спиртних напоїв чи тютюнових виробів, щоб позбавляти таких власників цих ліцензій».

Окремі пам’ятки присвячено протидії наркоманії. Їх роздаватимуть і батькам, і самим дітям, що перебуватимуть в оздоровчих закладах. Щоб останні розуміли, як розпізнати торгівця наркотиками і не спокуситися спробувати наркотичну речовину.

Задля кращої безпеки правоохоронці радять дитячим закладам вкладати договори про охорону табору і мати в наявності так звану кнопку тривоги. «За потреби в нас передбачено навіть цілодобове чергування на території оздоровчих дитячих закладів, якщо керівництво закладу матиме бажання укласти відповідних договір з державною службою охорони», — пояснює Олексій Лазаренко.

Найбільша проблема нині — організація відпочинку для дітей, які живуть на сході країни. Але й її обіцяють розв’язати. Міністерство освіти і науки разом з Міністерством соціальної політики шукають дитячі табори на заході країни та на Одещині й Миколаївщині для дітей із «гарячих областей». Адже тут питання безпеки першочергове.