ЛІТНІ ТАБОРИ

Вінницькі школярі хочуть проводити літо з комфортом,  натомість багатьом з них пропонують спартанські умови

Донька мого приятеля привезла з оздоровчого табору повний мішок позитивних вражень, якими щедро ділиться з однолітками. З її слів, було весело і цікаво. Грали в ігри, брали участь у конкурсах, купалися в ставку, гуляли лісом, побували на екскурсії… Слухаючи, як вона радісно щебече, вкотре про себе відзначив, що важливу справу робить держава, здешевлюючи путівки в місцеві заміські табори і санаторії. Бо ж нині далеко не кожен має можливість відправити своє чадо на узбережжя моря. Та і в кожній області є чарівні куточки природи, й саме тут розміщені дитячі табори. Зокрема на Вінниччині їх 20.

Традиційно в області відповідально ставляться до оздоровлення дітей. Цього року табори підготували краще, ніж торік. Разом з тим у частині з них станом на 17 червня виявлено 223 випадки порушень санітарного законодавства та чимало порушень умов правил пожежної і техногенної безпеки. Тому принциповою і відвертою була розмова на розширеному засіданні обласного штабу, яке проводилося в режимі селекторної наради з районами.

Ніж відпочивати у таборі, де протікає дах та зламана каналізація, то напевно, вже краще — в намет. Фото з сайту travel.com

Бур’яни  нікому скосити

Начальник головного управління державної санепідслужби в області Валентина Зайцева розповіла про результати перевірки. З її слів, ситуація була така.

Табір оздоровлення та відпочинку «Сосновий бір», що в Тростянецькому районі. Його територію огороджено приблизно наполовину, не звільнено від надлишкової рослинності. В деяких будиночках протікає дах, двері не щільно прилягають до луток. Немає замків, штор, не у всіх будинках є освітлення. Обладнання для особистої гігієни в умивальниках і душових не достатньо, воно застаріле, зношене. З холодильного обладнання була лише одна морозильна камера, та і в ній треба замінити стелажі й підлогу. У виробничих приміщеннях харчоблоку стеля пошкоджена і вкрита пліснявою через протікання даху будівлі.

«Колос» — цього самого району. Не вичищено морозильну камеру для риби. Не проведено камерного оброблення постільної білизни. «Ми рекомендували, якщо немає камер для обробки постільної білизни в районних СЕС, використати стаціонарні, які є в лікарнях. На жаль, в Ободівці цього не зробили. У харчоблоці використовують пластиковий посуд, що категорично заборонено», — зауважила вона.

Табір «Казкова долина», що в Літинському районі. Не всі виробничі цехи харчоблоку забезпечені проточною водою, не обладнані змішувальними кранами. Для перевезення харчових продуктів не обладнано автотранспорт, постачальники харчів не погодили з СЕС асортимент, маршрут та графіки їх доставки. Приміщення для літнього душу не обладнано дерев’яними трапами або гумовими килимками. Не укладено угоди на вивезення сміття, відведення стічних вод тощо.

Вінниця, табір «Колос»…

«Недоліки вказують на те, що в ньому треба замінити лікаря», — зазначила Валентина Зайцева.

Порушення виявлено різні. Так, в одному з таборів вода не відповідає вимогам за бактеріологічними показниками. В іншому не всі працівники пройшли медогляд. Або таке: працівники СЕС методом раптовості обстежили 1025 осіб і з них виявили 28 носіїв стафілококу. То хто і як проводив медогляд і чи проводив взагалі? Кричущий випадок — брак документів про якість харчових продуктів. «Нам довелося застосувати 8 фінансових санкцій. Зняли з реалізації 22 кілограми продуктів — сардельки, сир, цукерки, рибу морожену, сметану, печиво — на 490 гривень. Це порушення неприпустиме», — сказала В. Зайцева. Водночас вона зазначила, що загалом заклади краще підготувалися до прийому дітей, ніж торік.

Пожежна сигналізація не працює

Зі слів заступника начальника відділу управління державної служби з надзвичайних ситуацій Олега Депешка, на деяких об’єктах не усунуто порушень умов правил пожежної і техногенної безпеки. Так, у таборі «Світанок» в Ямпільському районі система пожежної сигналізації в неробочому стані. А отже, виявлення пожежі чи загорання на початковій стадії неможливе, тому зростає небезпека травмування і загибелі людей.

Не скрізь обладнали об’єкти літнього відпочинку та оздоровлення дітей системами захисту від блискавки. А лише в червні цього року в області від блискавок сталося 8 пожеж. В ободівському «Колосі» в коридорі першого корпусу відкриті розподільчі коробки електромережі. У таборі «Пролісок», що в Козятинському районі, не здійснено планового профілактичного ремонту електромережі…

«Питання капітального характеру, які стосуються монтажу електромережі, сигналізації, за один день не вирішують. Тож треба починати проектні роботи, а згодом і виконувати», — зазначив О. Депешко.

Ремонт робили півстоліття тому

Представники Тростянця, де виявлено найбільше порушень, запевнили: щодо «Колоса» проблеми вже знято. Щоправда, є питання щодо наповнюваності, однак він працюватиме до 20 серпня. А ось ситуація щодо табору «Сосновий бір» ще гірша, ніж була торік. Півстоліття тому в ньому робили лише косметичний ремонт. Цієї весни оздоровницю показували грошовитим людям, бо в неї треба вкладати величезні кошти. Тож підсумували: «У будинках, які зводили понад 50 років тому, оздоровлювати дітей практично неможливо».

У Козятина свої вагомі аргументи. «Для ремонту підлоги в таборі з районного бюджету кошти виділили, але через роботу райвідділу державного казначейства нам не вдалося їх освоїти. Питання на контролі. Тільки-но кошти надійдуть, будемо поступово замінювати підлогу в будиночках. А надвірну вбиральню у другій частині табору почнемо будувати восени», — повідомила заступник голови райдержадміністрації Аліна Діденко.

Змоделюємо ситуацію. Нав­чання у школі добігає кінця. Батьки відкривають комп’ютер і вибирають табір. Вивчають інформацію щодо умов проживання, харчування, ігрової та екскурсійної програми тощо. Звертають увагу на підготовку персоналу, враховують можливість здешевлення путівки державним коштом. Потім спаковують чемодан і відправляють дитину до табору. На душі в них спокійно. Так має бути. Бо ж ринок, конкуренція. Оздоровлення дітей — це теж бізнес. Якщо в таборі буде щось не так, то через негативний розголос його власник зазнає збитків. Однак чи так у нас нині?

Принагідно зауважимо, що в області з 18 заміських дитячих таборів та двох санаторного типу в державній власності перебувають два, в комунальній власності районів і міст — чотири, профспілок — один, решта у приватній власності. Відомо, що остання здатна змінювати стереотипи. Наприклад, за часів СРСР була «битва за врожай» (так у газетах і писали), а тепер — збираємо врожай. Різниця, як бачимо, неабияка. Втім, щодо теми, про яку йдеться, потенціал приватної власності не повністю розкритий. Напевне, саме тому процес організації оздоровлення потребує великих зусиль.

До розширеного засідання обласного штабу залучили всіх причетних до оздоровлення дітей. А тим часом я звернув увагу, що коли йшлося про «порушників», не називали прізвища власника табору. А присоромити деяких через інформування широкого загалу не було б зайвим. Адже практично всі виявлені недоліки — в компетенції власників таборів. Більше того, рік у рік в окремих закладах у початковий період недоліки повторюються. А в одному з них дієву підготовку почали лише після втручання заступника голови облдержадміністрації.

Втім, проблеми не у всіх. За словами начальника управління у справах сім’ї та молоді облдерж­­адміністрації Олени Стоялової, в частині таборів наповнюваність становить 99%. Та є й такі, де 30%. Зауважимо, що торік показник наповнюваності таборів в області в середньому становив 52%. Нинішнього року першої зміни — 67%. А як правило, у другу та третю зміну наповнюваність значно краща.

Скільки це коштує?

Повна вартість путівки за 21 день перебування в таборах становить від 1950 до 2300 гривень. Але держава подбала про значне її здешевлення. «За видатками на перше півріччя фонд виконав своє зобов’язання. Загалом на оздоровлення дітей в області передбачено 8 мільйонів гривень», — каже директор виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності Віталій Давиденко. «Так, маємо підтримку на рівні держави і, зокрема, Мінагрополітики, — зазначив заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Володимир Мельничук. — Цього року з держбюджету на оздоровлення дітей аграріїв області виділено майже 2 мільйони гривень, що значно більше, ніж торік. Тож разом з коштами соцстраху є можливість зменшити вартість путівки майже на 90%». Водночас в області активно залучають місцеві фінанси з різних джерел, щоб охопити оздоровленням якнайбільше школярів.

Разом з тим на нараді наголошували, що оздоровчі заклади потребують оновлення матеріально-технічної бази. Настає період здорової конкуренції. Діти вже не бажають їхати в табір, який не відповідає вимогам сьогодення. Вони хочуть, щоб були євроремонти, сучасні меблі, ігрові кімнати. Зауважимо, що прагнення дітей справедливе.

ПРЯМА МОВА 

Любов СПІРІДОНОВА,
заступник голови 
Вінницької облдержадміністрації:

— В області кампанія з оздоровлення дітей проходить організовано. Першочергова увага оздоровленню дітей пільгових категорій. Заміські стаціонарні табори підготовлені краще, ніж торік. Прикро, що в деяких з них щось забули зробити. На розширеному засіданні оперативного штабу ситуацію проаналізували відверто й об’єктивно, бо щодо оздоровлення дітей дрібниць не повинно бути. Виявлені санітарно-епідеміологічною службою недоліки практично всі ліквідовано. Проте за моїм дорученням вдруге оперативною перевіркою охоплено всі табори. Відповідальність за життя, безпеку та здоров’я дітей персональна — керівників районів, міських голів та керівників оздоровчих закладів.

В області вже відпочили й оздоровилися майже 72 тисячі дітей у пришкільних і стаціонарних таборах. Наразі в останніх понад 4 тисячі дітей. Всі забезпечені повноцінним харчуванням, змістовним та якісним відпочинком. Протягом літа в стаціонарних таборах оздоровимо майже 34 тисячі дітей. Загалом в області оздоровленням та відпочинком плануємо охопити 70,5% школярів.