Коли все робиться поспіхом, то у підсумку виходить не завжди якісно. Це можна сказати і про наших народних обранців, які завдяки швидкій роботі напередодні Нового року, змінивши Податковий кодекс, створили законодавчу колізію. Можна припустити, що це була технічна помилка. Проте від цього не легше нікому.

Річ у тому, що банкіри не знають, скільки відсотків на податок з депозитів фізичних осіб (тобто на їхні зароблені на вкладах прибутки) треба знімати — 15 або 20%.

Так, згідно зі змінами до Податкового кодексу, які Верховна Рада ухвалила наприкінці грудня 2014-го, з 1 січня 2015 року в країні вводиться 20-відсотковий податок на доходи з депозитів, а також 1,5-відсотковий військовий збір. Так, із власників вкладів за новим законодавством фактично стягується консолідований (чи скажімо повинен стягуватися) податок у розмірі 21,5%.

Фінустанови це майже не коментують

Та законодавці не скасували старої норми, яку розписано в пункті 170.4.1 Податкового кодексу. Саме там ідеться про те, що податок на доходи з депозитів дорівнює 15%.

Залишається здогадуватися, чи таке було зроблено навмисно, чи просто народні обранці не помітили помилки. Хай там як, але не лише пересічних вкладників, а й самі фінансові установи дуже цікавить: що ж робити далі?

Три банки, куди по коментар звертався кореспондент «УК», відмовилися обговорити цю пікантну ситуацію. Погодилися фахівці лише однієї з найбільших фінансових установ країни, проте за умови строгої конфіденційності.

«Звісно, орієнтуватимемося на 20% податку з доходів за депозитами. Адмініструватиме цей податок, як і раніше, наш банк, а не вкладники», — зазначили фахівці банку-інкогніто.

Хоч, приміром, відомий економіст Олександр Охріменко вважає, що за новою редакцією Податкового кодексу не зрозумілі не лише розмір цього податку, а й хто і як його адмініструватиме: банк чи фізична особа.

«На мою думку, не всі фінансові установи зніматимуть з доходів за депозитами своїх вкладників 20%. Вони враховуватимуть фактично юридичну колізію, адже у ПК є й інша цифра —15%. Такі фінустанови міркуватимуть так: краще стягувати кошти за меншим показником, а вже потім, після остаточного вирішення цього питання, додати різницю — 5%», — зазначає він.

Чекаємо на засідання ВР

Цілком можливо, що в цьому є неабияка рація: адже, як вважають юристи, у підсумку будь-які суди (якщо туди звертатимуться вкладники) стоятимуть на боці громадян, а не банківських установ.

Тож не може бути розмов навколо питання: «А може, поки все не вирішиться, не платити цього податку зовсім?» Отож робити це повинні всі власники вкладів.

Однак, як вважає Олександр Охріменко, не менша колізія виникає і навколо військового збору. «Нині бухгалтери не знають, що робити з цим податком, адже раніше його стягували лише із заробітної платні. Тепер начебто таке робитимуть і з інших джерел доходів, до яких належить і податок на доходи з депозитів. Одне слово, поки це питання не вирішиться законодавчо, існуватимуть різночитання і всілякі побоювання», — зазначає економіст.

Тож треба чекати, коли нещодавно обрана Верховна Рада знову збереться на пленарні засідання. Це питання залишається відкритим, однак відомо, що таке може статися вже у четвер-п’ятницю цього тижня. До речі, народні обранці на першому засіданні мають велике бажання заслухати голову правління Національного банку України Валерію Гонтареву. Цілком можливо, що «депозитне» питання вирішать незабаром.

Від редакції. Ми продовжимо цю тему і надамо детальнішу інформацію в одному з наступних номерів.