Основний тягар під час будь-яких воєнних дій лягає не на вище керівництво, а на нижчу й середню ланки війська, які безпосередньо опікуються операціями й віч-на-віч стикаються з ворогом. Тож у Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського Президент Петро Порошенко зустрівся не з генералами, а саме з командирами бригад і батальйонів Збройних сил.

Трохи більш як рік знадобилося владі та громадським рухам для перетворення занедбаної і зрадженої колишнім режимом армії на боєздатну структуру. Завдяки всенародній підтримці у стислий термін наші Збройні сили фактично було створено заново, і нині армія, за словами Президента, входить до п’ятірки кращих на континенті.

Подвиг і звитяга. Подяка і відзнака. Фото прес-служби Президента України

Кардинально змінилося й ставлення суспільства до своїх захисників. Якщо торік у листопаді лише 29% населення висловлювали довіру армії, сьогодні українці довіряють армії більш, ніж будь-кому, навіть церкві. «Ми захистимо країну, бо маємо тверду надійну підтримку народу», — впевнений глава держави. Ворог прорахувався в головному: готовності українців зі зброєю в руках захищати рідну землю, в незламності нашого духу та патріотизмі.

Змінилися також підходи до підготовки військ та їх логістичного забезпечення. Уперше укладено 70% угод із забезпечення ЗСУ на весь 2015 рік, які буде профінансовано на 100%. У систему управління введено кращих представників волонтерського руху, що істотно підвищило ефективність роботи.

Торік з 5 травня по 23 серпня штаб АТО спланував та провів понад 40 операцій для визволення території Луганської й Донецької областей від незаконних збройних формувань та диверсійних розвідувально-терористичних груп. Від терористичних угруповань було визволено близько 70% території цих областей. «Реакцією на наші ефективні дії стало введення 23 серпня регулярних російських військ, відтоді маємо справу з найсильнішою і найбільшою армією на континенті», — констатував Петро Порошенко.

Коментуючи тему батальйонів територіальної оборони, глава держави наголосив, що всі вони мають бути вертикально інтегровані у структуру Збройних сил і чітко їй підпорядковуватися. «І не буде в нас у губернаторів ніяких «своїх кишенькових збройних сил». Закінчилося це!» — такі слова Президента аудиторія підтримала з особливим піднесенням. Петро Порошенко наполягає на створенні якісного військового резерву.

А на керівні посади у війську слід призначати найкращих бойових командирів. Лише ті офіцери, які пройшли з бійцями випробування на полі бою, заслуговують бути ними, означує позицію Президента його прес-служба. Так, уже восьмеро командирів бригад призначено на вищі посади у Збройних силах. П’ятеро командирів батальйонів призначено командирами бригад, шістнадцять — заступниками командирів бригад, 22 заступники командирів батальйонів стали комбатами.

Того дня глава держави присвоїв звання Героя України чотирьом офіцерам. Найвищу нагороду країни — орден «Золота Зірка» з рук Верховного Головнокомандувача отримали: командир 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Василь Зубанич; командир механізованого батальйону 30-ї окремої механізованої бригади 8 армійського корпусу Сергій Собко; командир 13-го окремого аеромобільного батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади Олександр Порхун; командир механізованої роти механізованого батальйону 30-ї окремої механізованої бригади 8-го армійського корпусу Володимир Гринюк.