Понад рік наша країна змушена жити у фактично напіввоєнному стані, мобілізувати ресурси не лише на подолання соціально-економічних, а й оборонних проблем. Останні постійно висотують кошти держбюджету, однак іншого шляху, як швидкими темпами зміцнювати обороноздатність, Україна не має. 

У цій ситуації навчальні центри, полігони, військові частини, підприємства ВПК стають об’єктами пильної уваги і вищих осіб держави, і громадськості. Так, цими вихідними Президент Петро Порошенко відвідав навчальний центр Національної гвардії України, де оглянув новітні зразки озброєння та військової техніки, виготовлені й модернізовані на вітчизняних підприємствах.

Завдяки таким квадрокоптерам вдається зберігати життя наших солдатів. Фото з сайту dyvys.in

«Незважаючи на те, що ми залишаємось прихильниками мирного розвитку подій, порох треба тримати сухим, тож мусимо забезпечити найвищий рівень боєготовності українського війська, — сказав Президент після огляду. — Ми надолужуємо те, чим 23 роки не займалася держава, відновлюємо те, що 23 роки руйнувалося».

Заради виконання цього завдання підприємства оборонного комплексу працюють на повну потужність: виготовляють сучасні бойові модулі, високоточну зброю, налагодили виробництво новітніх боєприпасів. «Точність, надійність — це те, що сьогодні характеризує українську зброю», — переконаний Президент. І безпілотники українського виробництва, системи управління артилерійським вогнем, системи протиповітряної оборони значно посилять вітчизняні Збройні сили.

Представлені Головнокомандувачу бронетранспортери та броньовані машини виготовляють на київському, львівському та черкаському заводах. За словами Президента, кожне із цих підприємств готове поставити на озброєння українському війську понад сотню таких машин. Також, за словами Президента, триває підготовка особового складу для використання цієї техніки. «Хочемо продемонструвати, що незважаючи на те, що українське військо жорстко дотримується режиму припинення вогню, у разі його порушення нам є чим дати відповідь агресору», — наголосив Петро Порошенко. І додав, що серед представлених екземплярів — і техніка іноземного виробництва, яку було поставлено у вигляді допомоги Україні від міжнародних партнерів.

Серед зразків озброєння та техніки, які оглянув Президент, були бронетранспортер ЗЕ1, броньовані автомобілі БАРС-8 та БАРС-6, військові автомобілі HMMWV, доукомплектовані бойовими модулями українського виробництва, зенітний ракетний комплекс «Печора-2д», безпілотники «Фурія» та Patriot RVO 10, БПЛА, що є частиною системи управління вогнем артилерії «Сува», ударний БПЛА «Ятаган», полегшений бойовий модуль «ПБМ», автоматичний гранатомет УАГ-40, міномет КБА 48М1 калібру 82 мм, автоматичний гранатомет КБА 117, кулемет калібру 7,62 мм, оперативна портативна гвинтівка, виготовлена на базі АК/АКМ, Гопак-61, модернізовані автомати АКСМ-СН та АКМС-СБ, 7,62 кулемет ПКМТ на стійці, снайперські гвинтівки М107А1 калібру 50bmg та MRAD калібру 338lm. Серед представлених екземплярів також детектори металу та оптичні прилади, зокрема тепловізори, прилади нічного бачення, приціли нічного бачення.

Разом із Президентом зразки озброєння оглянули Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, Секретар РНБО Олександр Турчинов, міністр оборони Степан Полторак, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.