До канадської столиці Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк прибув із робочим візитом, аби насамперед зустрітися з колегою Стівеном Гарпером. На порядок денний зустрічі винесено питання, та найголовніше з них — перспективи підписання угоди про зону вільної торгівлі між двома країнами. У результаті документ таки підписано по завершенні переговорного процесу. Підписи під ним поставили торговий представник України Наталія Микольська та представник Міністерства закордонних справ, торгівлі і розвитку Канади — директор департаменту доступу до ринків Марвін Гільдебранд.

Арсеній Яценюк назвав документ відкриттям нової сторінки у двосторонніх відносинах між країнами, що безперечно вплине на інвестиційну складову: «Це ще один крок до того, щоб зробити наші країни процвітаючими. У нас широкий порядок денний, потрібно робити наступні кроки».

Канадський прем’єр Стівен Гарпер (праворуч) дотримав свого слова щодо ЗВТ з Україною. Фото з Урядового порталу

На це чекає індустрія

Положення проекту угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою забезпечують поглиблення торговельного та економічного співробітництва, зокрема в частині торгівлі промисловими і сільськогосподарськими товарами, захисту інтелектуальної власності, регулювання державних закупівель, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

З набуттям чинності документа Канада відкриє українським експортерам вільний доступ до 98% свого ринку, а Україна для канадських товарів — на 70%. Та перед тим, як його лібералізувати, наша держава зможе повністю скасувати імпортні мита та матиме у розпорядженні перехідний період до семи років. Цей час відведено на адаптацію вітчизняної економіки та набуття нею конкурентоспроможності.

Для бізнесу у довгостроковій перспективі ця угода також важлива. Вона дасть зелене світло диверсифікації торговельних потоків, модернізації українських підприємств для виробництва товарів із високою доданою вартістю для експорту в Канаду.

Перспективність цієї угоди означив Арсеній Яценюк: «Це не просто шанс, а реальна можливість збільшити обсяги як взаємної торгівлі, так і взаємних інвестицій». В інтерв’ю місцевим представникам ЗМІ він сказав, що це перший підписаний Україною документ щодо ЗВТ після Угоди з Європейським Союзом про створення зони вільної торгівлі та перша угода з країною «Великої сімки».

А ще глава уряду заявив, що Канада відкрила ринок для готової продукції з України — харчових продуктів та індустріальних товарів, адже Росія Україні ринок для промислових товарів закрила. Надаватиме Канада нашій державі й технічну допомогу. Це потрібно, щоб зробити українську індустрію конкурентною. «Це дасть змогу зайти не лише на канадський ринок, а й на інші світові», — пояснив Прем’єр суть майбутніх змін.

Друг і партнер

Безпосередньо під час зустрічі зі Стівеном Гарпером Арсеній Яценюк назвав його справжнім другом України: «Ви багато зробили для збереження територіальної цілісності та суверенітету Української держави». Окремо він подякував керівнику канадського уряду за персональну участь та сильну позицію на підтримку нашої держави, аби вона стала справді процвітаючою. Тут ідеться про економічний, фінансовий та політичний аспекти. «Ми відчуваємо, що канадський народ підтримує український народ», — додав Прем’єр.

Про важливість сильної позиції Канади як члена «Великої сімки» під час боротьби з російською агресією Арсеній Яценюк говорив також. Він вважає, що Канада разом з іншими «міжнародними друзями і партнерами» нашої держави лідирує в підтримці України в боротьбі проти очолюваних Росією терористів.

Продовжуючи тему, глава уряду нагадав, що Стівен Гарпер уже тричі відвідував нашу столицю. Наприкінці весни прем’єри побували на тренуваннях майбутніх патрульних поліцейських Києва. За допомогу уряду Канади у створенні нової патрульної поліції та направлення фахівців для проведення тренувань пролунали слова подяки.

Громада переможе проросійські настрої

Арсеній Яценюк зустрівся і з представниками тамтешніх ділових кіл. З ними він обговорив питання залучення канадських інвестицій в Україну та збільшення двосторонньої торгівлі, насамперед збільшення експорту українських товарів у Канаду.

До речі, канадські інвестори зацікавилися українським енергетичним сектором, сферою інформаційних технологій та виробництвом харчових продуктів. Тож не дивно, що під час зустрічі порушували питання необхідності проведення українсько-канадської інвестиційної конференції.

А потім Прем’єр зустрівся з представниками української громади Канади. Українській діаспорі він подякував за підтримку Батьківщини та відзначив важливість її роботи з просування інтересів України в різних галузях.

Подяку він висловлював і за допомогу в реабілітації воїнів АТО. А це і гуманітарна допомога, і волонтерський рух, і активне обстоювання інтересів України у світі.

Учасники обговорили найважливіші питання внутрішнього і зовнішнього становища України. Йшлося про протидію російській пропаганді і про зосередження всіх сил вільного світу на захисті нашої держави.

Зокрема у розмові з президентом Світового конгресу українців (СКУ) Євгеном Чолієм глава уряду виокремив загрозу діяльності в РФ українських громад у зв’язку з поданням верхньою палатою Держдуми «патріотичного стоп-листа небажаних організацій», до якого вписано СКУ, на подальший розгляд генеральної прокуратури, міністерства закордонних справ та міністерства юстиції РФ.

Окремим блоком йшлося про питання, пов’язані з меморандумом про співпрацю між СКУ та Кабінетом Міністрів від 28 серпня 2014 року, зокрема про спільні зусилля в захисті незалежності України, стратегію протидії російській дезінформації, про представництво СКУ в Україні, гуманітарні ініціативи конгресу та річні загальні збори СКУ 2015 року в Іспанії.

Арсеній Яценюк і Євген Чолій взяли участь у зустрічі з провідниками складових підрозділів Конгресу українців Канади на чолі з президентом цієї організації Павлом Гродом. «Світовий конгрес українців й надалі активно співпрацюватиме з урядом України в захисті територіальної цілісності України та прав українських громад у діаспорі», — цитує УНІАН слова лідера СКУ.