ТЕНДЕНЦІЇ

Незважаючи на дощі, середня врожайність зернових цьогоріч вища, як і терміни їх збору

За оперативними даними Мінагропроду, аграрії вже зібрали 3,1 млн т ранніх зернових і зернобобових культур з площі 1,1 млн га (10% посівів). При цьому середня врожайність становить 28,1 ц/га (у 2010-му — 24,6 ц/га).

Як зазначив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, перебуваючи з робочим візитом в АР Крим, у 16 областях  жнива у розпалі і більш-менш випогодилось. За його словами, цьогоріч Мінагропроду вдалося вирівняти ситуацію із технічним забезпеченням зернозбиральної кампанії і подолати дефіцит комбайнів у деяких регіонах шляхом укладення напередодні відповідних угод з компаніями-власниками. Адже дотепер навантаження на комбайн у регіонах суттєво різнилось, приміром, на Рівненщині на одну машину припадало 97 га, на Сумщині — 270 га тощо.

Єдине, що сьогодні непокоїть, — це зниження якості зерна у деяких областях та збільшення кількості фуражу зерна, а також цінова ситуація на ринку, — зазначив очільник аграрного відомства. Водночас він зауважив, що задоволений ходом жнив у Криму. На полях півострова задіяно 720 комбайнів і наразі вже зібрано понад 700 тис. т збіжжя з 30% площ посівів, при цьому досить непоганої якості.

— Якщо на початку жнив зерно везли і вологе, і п’ятого класу, то сьогодні вже третього. Продовольче зерно в Криму буде однозначно, підкреслив він, повідомивши, що сьогодні держава вже закупила 32 тис. і планує придбати ще 68 тис. А щоб не було спекуляцій і маніпуляцій на ринку та зростання цін на борошно чи хліб, міністр доручив кримському керівництву сформувати регіональний фонд зерна в обсязі 70 тис. т. Крім того, Микола Присяжнюк вчергове наголосив, що ціна на зернові через місяць-два піде вгору і порадив сільгоспвиробникам притримати товар у коморах.

Про ситуацію у інших регіонах розповідають власкори «УК».

БУКОВИНА. У Заставнівському районі злива і град знищили значні площі зернових. Примхам погоди хлібороби області можуть протиставити хіба що свою згуртованість і оперативність у використанні термінів і техніки. Очікується, що валовий збір зернових становитиме 480 тис. т, з яких 60% кукурудза, 120 тис. — пшениця (при потребі області в останній — 64 тис. т).

 — Для проведення жнив у стислі строки дбаємо про ефективне використання в полі 430 одиниць наявної техніки, забезпечення аграріїв пально-мастильними матеріалами, — розповів начальник головного управління агропромислового комплексу облдержадміністрації Микола Олексюк. — Навантаження на один комбайн у  районах Буковини різний. Так, приміром, у Сокирянському одна машина обмолочує 92 гектари, у Заставнівському — 525 га. Різні кліматичні умови та строки дозрівання культур дозволяють вирівняти ситуацію та оперативно зібрати вирощене у районах, де є проблеми з технічним забезпеченням. Ще на початку жнив було складено графік, за яким комбайни і машини переміщуватимуться згідно з потребами господарств і районів.

Оскільки після затяжних дощів передбачається спека і, за прогнозами синоптиків, її пік попереду, для пожежної безпеки на хлібних полях області активізовано роботу пожежно-сторожової охорони. 

ЗАПОРІЖЖЯ. З 770 тис. га посівів ранніх зернових в області обмолочено 16 тис. га. З них зібрано 42 тис. тонн першого врожаю. Про це повідомив заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Лисенков. За його словами, аграрії області забезпечені пально-мастильними матеріалами на липень на 100%. Водночас, далі ситуація буде складнішою, адже до кінця жнив бензину вистачить лише 74% господарств, а дизпалива — 80%. Щодо випадків банківського свавілля, які зафіксовані в деяких інших областях, де фінустанови вимагають від фермерів чи власників сільгосппідприємств позатермінового повернення кредитів, то таких у Запорізькій області не було, — зауважив він. — Кожен з них за потреби може відтермінувати повернення боргу, завчасно звернувшись до керівництва банку з відповідною заявою.

Як повідомив начальник управління агропромислового розвитку Приазовської РДА Віталій Греджев, всі господарства району приступили до збору ранніх зернових. На полях нині задіяно 209 комбайнів. Чимало фермерів на час жнив орендували високопродуктивну техніку, а 8 господарств навіть змогли прикупити дорогі імпортні комбайни. На сьогодні скошено і обмолочено зернових на 1,86 тис. га з 44,6 тис. га посівів. Середня врожайність пшениці в районі - 35 ц/га, озимого ячменю - 27 ц/га.

— Урожай непоганий, можна навіть сказати - хороший, - каже Віталій Греджев. - Дощі практично не вплинули на якість зерна. А ось цінова політика засмучує. Ще місяць тому зерно купували по 1,5-1,6 тис. грн за тонну, сьогодні ж платять - не більше 1,3 тис. За моїми оцінками, вартість тонни ячменю має бути не нижчою за 1,6-1,8 тис. грн, пшениці - 2-2,2 тис., зазначив він.

МИКОЛАЇВЩИНА. За інформацією Головного управління АПК Миколаївської облдержадміністрації, з 823 тис. га зернових посівів урожай зібрано з 244 тис. га, або 30%. Наразі на жнивах задіяно 3 тис.  власних комбайнів та 1350 з інших областей. Цього цілком достатньо для ефективного і вчасного збору зернових. До того ж, продовжується практика взаємодопомоги у застосуванні зернозбиральної техніки. Райони, які завершують жнива раніше, наприклад, Снігурівський та Жовтневий передають свої комбайни господарствам, які розташовані на півночі області. Відтак, один комбайн у середньому збирає урожай з 188 га.

Та якщо з технікою все гаразд, то дощі та висока вологість не дають змоги аграріям області вкладатися у добовий план збирання врожаю. За прогнозних показників збирання — 58 тис. т за добу, сьогодні збирається вдвічі менше.  Відтак, техніка простоює в полі, чекаючи доброї погоди.

Що ж до пального, то господарства забезпечені дизпаливом на 86%. Як зазначають в головному управлінні АПК, це середній показник. Насправді, у деяких господарствах забезпеченість пальним становить понад 100%, в окремих 50-60%. Але такої кількості досить для проведення жнив.

ОДЕЩИНА. Господарства області до жнив забезпечені дизпаливом на 70% і бензином — на 50%. Про це повідомив начальник управління технічної політики головного управління агропромислового розвитку обл?держадміністрації Степан Возненко. 

— Досвідчені, успішні керівники, як Зінаїда Гришко у Березівському районі чи Георгій Чіклікчі у Саратському, заготовили пальне на весь рік, - каже Степан Возненко. — Відтак, нині проблем не мають. Та навіть ті господарства, що не мають сховищ для пального, не надто потерпають від цієї обставини: в області майже 400 заправочних станцій — так що й з коліс працювати доволі зручно — під’їхав, заправив трактор і поїхав працювати.

Кусючі цьогорічні ціни на пальне жодним чином не зірвали поточні жнива — у регіоні вже зібрали третину всіх ранніх зернових, а озимий ячмінь зібрали на 70% площ. І це за вкрай несприятливих погодних умов.

Та й цьогорічна кон’юнктура ринку не дає можливості селянам з легким серцем розплачуватися за пальне. Степан Возненко зауважує, що відміна повернення ПДВ при експортних операціях з ячменем уже спричинила зниження закупівельних цін на цю культуру.

Впоратися з ринковими сюрпризами селяни могли б за допомогою дешевих позик, але кредитна ставка на рівні 25%, що тримається вже тривалий час, не дає змоги активно застосовувати цей інструмент, у тому числі і для закупівлі пального.

Матеріали підготували
Галина ІЩЕНКО,
Ольга ЛОБАРЧУК,
Наталя ЗВОРИГІНА,
Олена ІВАШКО,
Іван ШЕВЧУК,
«Урядовий кур’єр»