Удруге за останні три роки очікуємо на рекордний урожай зернових — понад 60 мільйонів тонн. Такими словами Президент Віктор Янукович розпочав урочистості з нагоди професійного свята працівників сільського господарства. Він заявив, що агропромисловий комплекс впевнено перетворюється на потужний інвестиційно привабливий сектор економіки. Адже щороку капіталовкладення в нього зростають більш ніж у півтора раза.

Стратегія  господарювання

Завдяки запровадженню передових технологій окремі сільськогосподарські підприємства цього року досягли показників урожайності пшениці на рівні 60, а кукурудзи — 120—140 центнерів з гектара. Президент переконаний, що ці цифри не поступаються аналогічним у країнах Європейського Союзу та в Сполучених Штатах Америки.

Позитивну динаміку зростання за останні роки демонструє й тваринництво. У 2010—2013 роках побудовано та реконструйовано 716 тваринницьких ферм і комплексів. Зокрема, 2013-го зросло поголів’я худоби, а за підсумками року очікується приріст у виробництві продукції тваринництва на рівні 5%.

«Нині Україна повністю забезпечена власною продовольчою продукцією. А за окремими видами ми виробляємо в рази більше, ніж споживаємо», — так Президент відзначив вагомий внесок аграріїв у зміцнення продовольчої безпеки країни, наголосивши, що завдяки наполегливій праці працівникам сільськогосподарської сфери вдалося стабілізувати ціни на продукти харчування.

У цьому контексті він виокремив лідерів у виробництві зерна: Полтавську, Черкаську, Вінницьку та Харківську області. Цього року в кожному з цих регіонів зібрано понад 4 мільйони тонн зерна. Зокрема на Полтавщині показник сягнув 5 мільйонів тонн.

Говорив глава держави й про серйозні стратегічні реформи в аграрному секторі, мета яких — забезпечити максимально сприятливі умови для розвитку кожного суб’єкта господарювання. На його переконання, товаровиробник має бути «економічно вмотивованим» постійно підвищувати якість продукції. А пріоритетним завданням аграрного сектору Віктор Янукович вважає відновлення зрошувального сільського господарства на півдні країни. Це дасть змогу розширити виробництво зернових на 10 мільйонів тонн щороку.

Україна потребує і якнайшвидшого вдосконалення інфраструктури та логістики вітчизняного аграрного ринку, виведення їх на європейський рівень. «В умовах глобальної економічної нестабільності та обмеженості фінансових ресурсів держава підвищуватиме ефективність підтримки аграрного виробництва», — сказав Віктор Янукович, окресливши пріоритети державної політики: підтримку тваринництва, створення умов для органічного виробництва, розвитку фінансового й технічного лізингу, підтримку фермерських господарств, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Високі економічні показники українського сільського господарства мають дати відповідний соціальний ефект, стати основою для підвищення добробуту селян і джерелом для всебічного розвитку сільських територій. У цьому розрізі Президент дав відповідь на питання: «Що отримує від динамічного розвитку аграрної сфери кожний селянин, фермер, який щоденно працює на землі?» Так, селянин, який своєю самовідданою працею забезпечує зростання аграрної галузі, повинен мати нормальні житлові та побутові умови, повноцінне медичне обслуговування, якісну освіту для своїх дітей.

Як передає слова Віктора Януковича його прес-служба, держава робить усе можливе, щоб знайти баланс між приватним комерційним інтересом і потребами селян, сталим соціальним розвитком сільських регіонів. Істотним кроком у цьому напрямі названо й нещодавнє затвердження Стратегії розвитку аграрного сектору економіки на період до 2020 року. Реалізація положень цього документа дасть змогу підтримати ефективний і соціально відповідальний аграрний бізнес.

Наша країна є світовим лідером з виробництва та експорту соняшникової олії. Фото Укрiнформу

Номенклатура розширюється

«Україна відновила свій статус потужного гравця на світовому ринку продовольства. Роль і авторитет нашої країни у вирішенні глобального продовольчого питання у світі зростають і зростатимуть», — задав тон у темі розширення експорту вітчизняної сільськогосподарської продукції Президент.

Кожний четвертий долар, який країна отримує від експорту, зароблений українськими селянами. А експорт аграрної продукції дає Україні майже 43 мільйони доларів щодня. Влада також розширює номенклатуру експорту, виходячи на нові ринки. Третьою у світі Україна отримала право постачати зерно в Китай. Перспективні для нас і ринки Перської затоки та Азії.

За три роки майже втричі зросло й постачання вітчизняної сільгосппродукції до Європейського Союзу. «Цього року ми підтвердили позицію України як світового лідера з експорту соняшникової олії. Упевнений, ми також здобудемо друге місце в світі з експорту основних зернових культур і увійдемо в десятку найбільших експортерів курятини, — резюмував глава держави, означивши стратегічне завдання влади щодо запровадження ефективної законодавчої бази в агропромисловому секторі. — Стратегічним завданням є запровадження ефективної законодавчої бази, що дасть змогу залучити до аграрного сектору довгострокові кредитні ресурси.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»