Трафаретні попередження «Об’єкт під охороною», виявляється, були б доречними не тільки для банків, крамниць, офісів тощо, а й для вугільних підприємств. Насамперед тих, де на сторожі безпечної роботи гірників на підземних горизонтах стоїть УТАС — уніфікована телекомунікаційна система диспетчерського контролю і автоматизованого керування гірничими машинами та технологічними комплексами. Згадане сучасне модернізоване обладнання нещодавно ввели в експлуатацію й на шахті «Шахтарська-Глибока» державного підприємства «Шахтарськантрацит» у Донецькій області.

Системи контролю безпеки УТАС працюють вже не на одній шахті Донбасу. Фото з сайту itras.com.ua

Функціонування системи УТАС на поприщі охорони праці шахтарів важко переоцінити, оскільки її всевидяче око розпізнає і прогнозує ймовірність виникнення аварійних ситуацій ще на ранніх стадіях, а тому зменшує рівень виробничого травматизму. На «Шахтарській-Глибокій» встигли у цьому переконатися, адже запроваджена тут ще раніше система УТАС у 2013 році попередила про можливе виникнення 12 аварійних ситуацій.

Втім, немає межі досконалості, тому на вугільному підприємстві вдалися до модернізації, під час якої функції УТАС перевели з інформаційного режиму в режим управління. Що це означає на практиці? Якщо диспетчер шахти із якихось причин не встигає вчасно відреагувати на сигнал попередження обладнання, система автоматично відключає електроенергію на потенційно небезпечній ділянці, і відразу ж вводиться в дію план ліквідації аварії. Тобто повністю адаптована до гірничо-геологічних умов, система не тільки контролює небезпечні фактори виробництва, а й знижує до мінімуму вплив так званого людського чинника при виникненні аварійних ситуацій.

Ефективність роботи УТАС очевидна настільки, що свого часу рішенням уряду введення в експлуатацію цих систем на шахтах стало пріоритетним заходом для підвищення рівня промислової безпеки та запобігання виробничому травматизму. Донедавна у вітчизняній вугільній промисловості автоматизованими системами запобігання аваріям обладнали 35 шахт. «Шахтарська-Глибока» подовжила цей список, а тим часом у Держгірпромнагляді планують поступово підключити подібний автоматизований протиаварійній захист на українських шахтах всіх форм власності.

ДОВІДКА "УК"

За даними Держгірпромнагляду, у найнебезпечнішій — вугільній галузі 2013 року відбулося зниження аварійних ситуацій. Порівняно з попереднім роком випадків загального травматизму стало менше на 14%, а випадків смертельного — на 17%. На 100 тисяч працівників галузі загинуло 33 шахтарі, різноманітні травми отримали 1042. Причому через неефективне функціонування системи управління виробництвом та охороною праці на шахтах з організаційних причин гинуть від 60 до 80% гірників.